Iskolát kezd a gyermeked? Így válassz neki íróasztalt!

Iskolát kezd a gyermeked? Így válassz neki íróasztalt!

Címlap / Otthon / Iskolát kezd a gyermeked? Így válassz neki íróasztalt!

Az iskolakezdés izgalmas időszak egy kisgyerek életében, ugyanakkor okoz némi fejtörést családoknak. Számos dologra van ugyanis szükség, ha a gyermek tanulóvá válik, amire addig nem volt. A gyerekszobából a játékok egy részét fokozatosan kiszorítják az iskolai felszerelések, illetve néhány új bútorra is szükség lehet, például íróasztalra. A bőséges kínálatban ugyanakkor nem mindig könnyű kiválasztani a leginkább megfelelőt. (X)

Mekkora legyen az az íróasztal?

Az íróasztalok kiválasztásánál sokak számára az ár alapvető befolyásoló tényező, de nem érdemes csak ez alapján dönteni. Nagyon sok minden meghatározza ugyanis, hogy egy íróasztalt mennyire fogunk tudni jól kihasználni, mennyire fogja a gyerkőc szeretni, illetve mennyire váltja be a hozzá fűzött reményeket.

Első körben érdemes megnézni, mekkora hely áll rendelkezésünkre. Nem minden szobába lehet ugyanis berakni egy óriási sarok íróasztalt, amin magától értetődően minden elfér, van, ahol szűkebbek a lehetőségek. Ilyenkor a praktikumra kell törekedni, azaz a lehető legkisebb helyfoglalás mellett a lehető legjobban kihasználható bútort kell megtalálnunk. Fontos, hogy előre tudjuk, mekkora hely áll rendelkezésünkre, hogy ne az asztal megvásárlása után érjen a kellemetlen meglepetés, hogy nem is fér el oda, ahova szántuk. Különböző méretű asztalok elérhetők például itt: https://www.butor-mirjan24.hu.

Gyerek íróasztalok választása esetén nagyon sokan gondolják úgy, hogy a gyereknek nincs szüksége még túlságosan nagy asztalra, ez azonban tévedés. Mivel egyszerre több könyvet és füzetet is használhatnak leckeíráskor, érdemes lehet egy tágas, kényelmes méretű asztalt választani, hogy a gyerek holmija rendesen elférjen rajta. Ha ezt nem sikerül megugrani, legtöbbször a gyerekek a konyhaasztalnál kötnek ki a felszerelésükkel, ami senkinek sem jó.

Mennyi tárolóegység kell?

Ha a méret kérdést sikerült tisztázni, akkor jöhetnek azok a szempontok, amik a kihasználhatóságra vonatkoznak. Gondolunk itt például arra, hogy mennyi tárolóegységet foglal magában a gyerek íróasztal. A legtöbbhöz tartozik kisszekrény, esetleg egy-két fiók, amibe be lehet pakolni a füzeteket, tankönyveket, tartalék ceruzákat, radírokat, tollakat, vonalzókat, illetve egyéb segédeszközöket, amik szükségesek a tanuláshoz.

Hogy pontosan mennyi tárolóra van szükség, az nagymértékben függ a holmi mennyiségétől is. Érdemes előre felmérni a helyzetet, mielőtt kiválasztjuk az asztalt.

Egy jó székre is szükség lesz

Fektessünk külön hangsúlyt a székre is, ugyanis a kényelmes ülés nagymértékben befolyásolja, hogy a gyerek mennyire tud a feladatra koncentrálni. Az íróasztal önmagában nem minden, egy kellőképpen komfortos szék sokat segíthet abban, hogy még a kezdő iskolások is viszonylag nyugodtan tudjanak ücsörögni, amíg kész nincs a lecke.

Vannak kifejezetten gyerekeknek készített irodaszékek, amik több ponton is állíthatók, így teljesen személyre tudjuk szabni a gyerkőc számára. Ezek a székek nem túl nagyok, akkorák, hogy egy gyerek számára pont ideálisak legyenek.

Nem árt, ha tudjuk, hogy minél több paraméter állítható egy forgószéken, annál kényelmesebb lehet a használója számára. Kulcsfontosságú, hogy a magassága változtatható legyen, hiszen a gyerekek nőnek, így folyamatosan változik a méretigényük – persze ez nem egy nagy elvárás, a legtöbb irodaszék esetében alapvetőnek számít.

Egy tágas, kényelmes gyerek íróasztal, egy igazán komfortos, jól beállított székkel sokat segíthet abban, hogy a gyerkőc kitartó tudjon lenni, amíg el nem készül az összes házi feladatával. Jól gondold meg a választást, mert befolyásolja a gyermekek tanuláshoz való viszonyát is!

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!