Nem lesznek íróasztalok? Az irodai munka jövője

Nem lesznek íróasztalok? Az irodai munka jövője

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Nem lesznek íróasztalok? Az irodai munka jövője

Vajon hogyan változtak meg a munkahelyek, és milyen lesz a jövő irodája? Ezzel a kérdéssel kellett szembe néznie az elmúlt hetekben az Egyesült Királyságban, Nottinghamben székelő Adtrak digitális marketing ügynökségnek.

Sok vállalathoz hasonlóan az Adtrak is elfogadott egy hibrid modellt, ahol az alkalmazottaknak csak hetente egyszer kell belépniük az irodába, ugyanazon a napon, mint a csapatuk többi tagjának. Az idő többi részében, hacsak nincs személyes találkozó, akkor rugalmasan dolgozhatnak otthonról.

„Valóban másképp próbáljuk látni az irodát” – mondja James O’Flaherty, az Adtrak igazgatója a BBC-nek. „Előtte az volt, hogy elmegyek az irodába, mert ezt teszem a munkámért”. Most azt szeretnénk, ha inkább így hangozna: „Ma bemegyek az irodába, mert ma van az a nap, amikor emberekkel találkozok”.

„Igyekszünk ezt a napot az irodában kihasználni, hogy együttműködőbbek legyünk, négyszemközt találkozzunk és valóban újjáélesszük azt a kultúrát, amelyet hiányoltunk, amíg távol voltunk.”

Az irodai munka jövője
eclipse_images/istockphoto.com

Hibrid munkahelyek

A hibrid munkaerőre való áttérés azt jelentette, hogy O’Flahertynek teljesen át kellett gondolnia az Adtrak 16.500 négyzetméteres terének beosztását. 2020 elején az ügynökség 120 asztallal rendelkezett; most már csak 70 van (annak ellenére, hogy körülbelül 100 főt foglalkoztatnak). Ez azonban nem jelenti azt, hogy az iroda egyre kisebb lesz.

O’Flaherty újrakonfigurálta az együttműködésre ösztönző csapatmunkaterületeket. A dolgozók most egy alkalmazáson keresztül foglalhatnak maguknak szükség esetén munkaállomást, a közösségi tereket a párbeszéd előmozdítására szeretnék használni. Új technológiával felszerelt szobákat is kialakítottak a zökkenőmentes videokonferenciákhoz.

A BBC által megkérdezett szakértők egyébként egyet értettek abban, hogy az irodai élet teljes bukásáról szóló, elmúlt években megjelent hírek erősen túloznak. Az irodai élet nem fog eltűnni, de jelentősen megváltozik majd.

Elmúltak azok az idők, amikor a merev társadalmi és fizikai struktúrák sok vállalat szerint elengedhetetlenek voltak a produktív munkakörnyezethez. Az irodák ehelyett a rugalmasságot tükrözik majd, és a valóban személyes jelenlétet megkövetelő közös munkát segítik elő.

Oldalak: 1 2

»

1 hozzászólás

  • Szalay Oszkárné
    2021.08.15., 09:48

    Ezt mind elfogadom. Minden a változásról szól. De szeretném már olvasni azt, hogy a “consumer society” fogyasztói társadalom a gyengébbek kedvéért, abbamarad, leáll, eltűnik. Megszűnik a “Waste makers” társadalma vagyis nem nem gyártanak szemetet. t.i. akkor a Föld anyánk is fellélegezhetne. HM?

    Válasz

Írj egy hozzászólást