Mit jelent az, hogy invesztitúra, és hogyan befolyásolta az emberi történelmet?

Mit jelent az, hogy invesztitúra, és hogyan befolyásolta az emberi történelmet?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Mit jelent az, hogy invesztitúra, és hogyan befolyásolta az emberi történelmet?

A történelem mindig ismétli önmagát – szokás mondani. Annál is inkább érdemes lehet elgondolkodni azon, hogy milyen igazán érdekes intézmények léteztek az emberi történelem során. (x)

Sokan visszamennének az ókorig – és habár innen is lehet bőséggel példákat meríteni, érdemes lehet a középkor történelmét megvizsgálni. Ott is az egyik legérdekesebben kibontakozó jelenetet: az invesztitúra harcokat.

Mit jelent az, hogy „invesztitúra”?

Az invesztitúra nem más, mint az egyházi tisztségbe való beiktatás joga – írja a Profifelkészítő.NET oktatási portál. Sokan azt gondolják, hogy ez a fogalom nem más, mint a két fél között kialakuló harc, mely a Német-Római császárság és a Pápaság volt.

Hogyan zajlottak az invesztitúra harcok?

Az invesztitúra harcok rendkívül véres múltra tekintenek vissza. Miért? Azért, mert a két legerősebb korabeli hatalom között bontakozott ki hatalommegosztás.

A harcok több évszázadon keresztül dúltak, végül a Német-Római Császárság széteséséhez vezettek. Ugyanis a pápaság mindenkit az uralkodó ellen fordított, ennek köszönhetően erőik felőrlődtek az összezáródó gyűrűben.

Mikor volt a híres Canossa járás?

1077-ben IV. Henrik a megszorításoknak köszönhetően arra a következtetésre jutott, hogy sokkal jobb döntés lenne számára, ha bocsánatot kérne a pápától. Ezzel a király azt akarta elérni, hogy VII. Henrik visszafogadja őket a katolikus egyházhoz.

Fontos megemlíteni, hogy a három napos bocsánatkérés után kibontakozó béke nem tartott sokáig. Ugyanis hónapokon belül kiújultak a harcok a két fél között.

Mi a történet tanulsága?

Gondoljunk csak bele, hogy a mai politika mennyire számít „tiszta játéknak”. Valóban az lenne, vagy sem? Sokszor a mai politikusok csupán látszatból kérnek bocsánatot bárkitől is. Hiszen, sokan hintapolitikát folytatnak, és titkon több nagyhatalommal is megpróbálnak szövetségre lépni.

Hogyan alakult Európa történelme mindennek köszönhetően?

Nagyon sok változáson ment keresztül a világ a Canossa járás után. A világ alapvetően megértette azt, hogy mennyire fontos bocsánatot kérni, ha valaki hibázik – és ezt a példát azóta is sok ember igyekszik követni.

Ma a pápaságnak szintén nagy hatalma van, habár azt, amit a középkorban műveltek az emberiséggel, már nem voltak képesek megtartani – az emberek nem veszik komolyan a katolikus egyház intézményét, legalábbis sokkal kevésbé.

VIDEO Így viseled az egyedüllétet, csillagjegyed szerint

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!