Intim higiénia tippek

Intim higiénia tippek

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Intim higiénia tippek

Bizonyos testrészeink különleges ápolást és gondoskodást igényelnek. Ezek rendszeres tisztán tartása nagyon fontos a mindennapi életünk során.

Az intim területek mindig is nagy veszélyzónának számítottak. A meleg, nedves és lágy szövetek ugyanis, nagyon sok gomba és vírus számára szolgálhatnak kiváló táptalajként. Rengeteg fertőzés és egyéb csúnya betegség kiinduló pontja lehet a nem megfelelően tisztán tartott intim zóna, ezért nagyon fontos hogy speciális tisztítást alkalmazzunk rá minden nap, ha lehet akár többször is! Ne engedd, hogy úrrá legyenek rajtad a bacik, most mindent megtudhatsz arról, hogy milyen módon alkalmazd a higiéniát a speciális és veszélyeztetett területeken!

Leselkedő veszélyek

Az intim területek kémiai egyensúlya a következő dolgoktól borulhat fel a legkönnyebben és a leggyorsabban: -szauna és uszodahasználat, -nem megfelelő tisztítószerek használatától, -antibiotikumok szedésétől, -menstruációtól, szexuális együttléttől vagy egyéb hormonális folyamatoktól, -helytelenül használt tampontól vagy betéttől, -rossz anyagú fehérneműk, vagy nagyon szoros nadrág viselésétől.

Ügyelj arra, hogy lehetőleg kerüld ezeket, és légy figyelmes a szexualitás során is!

Károsodó védőflóra

Az intim terület mindenkinél nagyon érzékeny pont, viszont vannak olyan nők, akiknek szuperérzékeny a flórájuk, ezért már az egyszerű szappanok vagy tusfürdők is allergén reakciókat, esetlegesen fertőzéseket válthatnak ki náluk, vagy nagy mértékben ronthatják a hüvely és környékének védőflóráját! Hasonló hatás léphet fel a dezodorok, vagy a különböző antiszeptikus készítmények használata során is, viszont a túl sok mosakodás is veszélyes lehet! Napi egy-kétszeri hüvelytisztítás a normális és megengedett!

Fontos a tejsav

Ha nem lenne tejsav a szervezetben, akkor az intim zóna természetes egyensúlya teljesen felborulna! A hüvelyben jótékony baktériumok termelik a tejsavat, ami egy savköpenyt hoz létre. Ez biztosítja, hogy az intim terület képes legyen természetes úton, saját magát megvédeni a fertőzésektől, és a különböző külső betegségektől szembe!

Mindig keresd fel a nőgyógyászt!

Ha hüvelyi folyást tapasztalsz, akkor ne ijedj meg! Ez önmagában ugyanis természetes jelenség, semmi káros hatással nem bír a szervezetre! Menstruációk előtt különösen megfigyelhető. Azonban, ha a váladék jellege, minősége, vagy mennyisége, de akár a színe megváltozik, vagy szex közben fájó, viszkető érzést tapasztalsz, esetleg fájdalmaid is vannak közbe, akkor feltétlenül keresd fel a nőgyógyászod, aki biztos hogy egy alapos kivizsgálás után a megfelelő módon helyre fog hozni!

Hormonszinten tartás

Az intim terület egyensúlyát bizony az is felboríthatja, ha a különböző életciklusaink során nagyobb változások következnek be. Ha a savas pH érték a lúgos irányba tolódik, akkor jelentősen csökkenthez az intim testrészek fertőzésekkel szembeni ellenálló képessége! Gyakori tényezőnek számít, hogy változik a hormonszint, ami történhet gyerekkorban, a menstruáció idején, terhesség vagy a klimax alatt is.

A sok és állandó stressz, de különböző fertőző betegségek is lúgosíthatják a pH értéket, az antibiotikumok rendszeres szedése pedig teljesen elpusztítja ezt a természetes védőflórát, ezért legyengülhet a védekezőrendszer. Ráadásul az antibiotikum az egyik fő dolog, ami szinte garantált, hogy mindenkinél kiváltja a candidát! Ezért nagyon fontos, hogy csak orvosi felügyelet mellett, és időszakosan lehet antibiotikum kúrákat alkalmazni!

Mit használj?

Csak megfelelő készítményeket! Egy időben sokat lehetett hallani arról, hogy a speciálisan intim higiéniára kitalált lemosók nem is jók, ráadásul károsítják a hüvelyflórát! Ez nem igaz! Persze itt is nagyon fontos az, hogy csak megbízható orvosok által is ajánlott, ismert márkákat használj, akkor biztos nem lehet baj! Vannak már speciális irragálók is (belső lemosók, öblítős vagy pumpás rendszerrel) amik tejsavat is tartalmaznak!

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!