Intelligens anyatej

Intelligens anyatej

Címlap / Életmód / Család / Intelligens anyatej

Köztudott, hogy az anyatej a lehető legjobb táplálék az újszülötteknek, és hogy a gyerek egészsége miatt érdemes minél tovább szoptatni.

Tudjuk azt is, hogy változik a mennyisége a csecsemő igényeihez képest, vagyis ha a gyerek többet szopizik, akkor több tej termelődik. A rengeteg értékes tápanyagon és jó tulajdonságán kívül van még egy másik, szintén utánozhatatlan előnye, amiről kevesebb szó esik. Ez pedig az, hogy összetétele nem csupán a gyerek mennyiségi igényéhez alkalmazkodik, hanem korához, és az ezzel járó körülményekhez és veszélyekhez egyaránt. Lássuk, hogy koronként hogyan változik az intelligens anyatej összetétele.

Koraszülöttek: Az anyatej koraszülés esetén az első időszakba több fehérjét és ásványi anyagokat tartalmaz, mint a normál, 40 hétre szült anyukák teje. Vagyis éppen azt biztosítja a koraszülött babának, amire annak még nem elég erős szervezetének a legnagyobb szüksége van. Emellett lényegesen több az ellenanyag, aminek köszönhetően a baba védelme biztosítottá válik.

Első napok – kolosztrum (előtej): Ez összesen néhány csepp csak, az anyuka sokszor meg sem érzi, hogy a babának sikerül innia belőle. Pedig ez a néhány csepp hatalmas védelmet nyújt a kicsinek, ugyanis védő bevonatot képez a baba emésztőszerveinek belsején, és meggátolja, hogy kórokozók kerülhessenek a kicsi szervezetébe. A kolosztrum tartalmaz élő fehérvérsejteket és rengeteg ellenanyagot is, ami a baba még nem létező immunrendszere helyett megvédi az újszülöttet a fertőzésektől. Egyben hashajtó hatása is van, így segít, hogy a magzatszurok gyorsan kiürüljön a baba beleiből, és a szervezet megszabadulhasson a sárgaságért felelős bilirubintól is. 

Szülés után néhány nappal: Az anyatej ebben a szakaszban már nagy mennyiségben termelődik. Megtörtént a belövelés, a tejtermelés normálisan beindult. A tej ilyenkor magasabb cukor és zsírtartalommal rendelkezik, vagyis azzal, amire a már néhány napja egy kiadós evésre váró újszülöttnek szüksége van. Az első napokban a babák legtöbbször lefogynak, elhasználják a felhalmozott készleteiket, így amire igazán szükségük van ilyenkor, az a magas tápanyagtartalmú anyatej.

Éhségre, szomjúságra: Az anyatej mindkét funkciót tökéletesen ellátja. Az elején a hígabb tej kerül a baba szervezetébe, majd ezután érkezik a sűrűbb, táplálóbb változat. Gyakori, hogy a szoptatott babáknak nincs szükségük folyadékpótlásra nyáron sem, elég nekik, ha édesanyjuk meg tudja szoptatni őket.

Kúszás, mászás: Az intelligens anyatej alkalmazkodik a gyerek megváltozott igényeihez és körülményeihez. Erre az időszakra jellemző, hogy a kicsi egyre több szennyeződéssel, így akár fertőzésekkel is találkozik, miközben kúszni és mászni tanul mindenfelé. Ennek segítése érdekében az anyatejben újra megnő az immunfehérjék koncentrációja, és végig magas marad a szoptatás egész hátralévő idejére, így segítve a babát a fertőzések kivédésében.

Felnőttek étele: A kisbaba fél éves kor körül elkezd érdeklődni a felnőttek ételei iránt. Szeretné megkóstolni őket, de emésztése még nincs teljesen felkészülve arra, hogy akár jobban fűszerezett, vagy bármi más miatt a kisbaba gyomrának ismeretlent és nehezen emészthetőt feldolgozzon. Fél éves kortól a tej megváltozott összetétele ezek könnyebb megemésztését is segíti az anyatej.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást