7 inspiráló lépcsődekorálás

7 inspiráló lépcsődekorálás

Címlap / Otthon / Dekor / 7 inspiráló lépcsődekorálás

A lakás sok területét lehet szépen díszíteni. Azonban vannak olyanok is, melyekkel már nem ilyen egyszerű a helyzet. Ilyen a lépcsősor is, ami rendszerint csak egy unalmas, ismétlődő felületsor. Pedig ennek nem kell feltétlenül így lennie.

Szőnyeg

Talán a legegyszerűbb és a legtöbbször alkalmazott módszer a nem kifejezetten szép lépcsők elrejtésére a szőnyeg. Itt azonban több lehetőségünk is van.
Feltehetjük úgy is, hogy az a teljes lépcsősoron végigfut, de választhatunk olyat is, amely csak a lépcsőket takarja, a függőleges felületet nem. A lényeg mindkét esetben az, hogy erősen rögzítsük, mert a csúszkálás komoly balesetekhez vezethet.

Csempe

Bár elsőre meghökkentő lehet, de nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a fa lépcsősorokhoz. Rengeteg anyag és minta felhasználható, attól függően, hogy milyen az ízlésünk.
A csempézett felület például remekül mutathat egy egyszínű fal mellett. Külön feldobja a lépcsőt, ha a darabok mintásak, és színesek. Ráadásul nem utolsó sorban a tisztítása is nagyon egyszerű.

Üveg

Kevésbé használt anyag, mivel sokaknak az első, ami eszükbe jut az üveggel kapcsolatban, az a törékenység. Pedig kifejezetten kemény anyag, és remek lépcső készülhet belőle.
Igazán különleges látvány egy átlátszó felületen közlekedni, de nagyon szép lehet akkor is, ha füstüveget használunk.

Kopott hatás

A lépcső hangulatát kellemessé tehetjük úgy, ha kopottas hatást adunk neki. Ezzel olyan lesz, mintha már évtizedek óta ott lenne.
A hatást tovább lehet fokozni, ha kopottas mintákat, matricaszerű alakokat teszünk a közlekedő felületre, akár úgy is, hogy egy – egy alakzat több lépcsőrész felületén legyen szétszórva.

Felirat

Neked is van egy kedvenc idézeted, vagy mottód? Nos, itt a lehetőség, hogy ne csak a naplód, vagy egy – egy füzeted elején jelenjen meg. Ráfestheted a lépcső függőleges felületeire is, akár saját kezűleg. Ha nincs elég helyed, inspiráló szavakat is írhatsz!
Ehhez nem is kell más, csupán egy szépen ívelt betűminta, és némi festék. A színek tekintetében arra érdemes figyelni, hogy kellőképpen elüssön a felülettől, mert akkor lesz igazán impozáns a megjelenése.

Festett

Nem kell megijedni a színektől. A lépcsősor díszítéséhez tökéletes lehet az is, ha lefested. Különböző árnyalatokkal remek összhatást érhetsz el. Nagyszerűen mutat például, ha a lépcsőfokok teteje világos natúr színű, az oldalai pedig kontrasztos sötét színűek.
Nem is kell feltétlenül a szimmetriához és katonás rendhez alkalmazkodnod, tökéletesen fog mutatni, ha csak hagyod a kezedet és a fantáziádat szárnyalni. 

Minták

Ha már fested a lépcsőt, akkor akár tele díszítheted mintákkal a felületet.
Ehhez persze érdemes szakember segítségét kérni, de ezzel a megoldással, amikor lentről felnézel a lépcsősorra, nem egy nehezen díszíthető területet fogsz látni, hanem egy műalkotást.

Dekorációs tárgyak

Ha nincs kedved festegetni, csempézni, vagy az anyagot variálni, mert szereted a klasszikus kialakítást, de szeretnél valami egyedit is belevinni, akkor sincsen veszve semmi. Ahhoz, hogy a lépcsősor díszítése szép és harmonikus legyen, sok apróbb elemet kell használni. Jópár hófehér gyertya egy-egy üvegbúra alatt például fantasztikusan mutat, de csak abban az esetben, ha minden egyes lépcsőfokra kerül belőle egy darab. Ha a hely megengedi, lépcsős polcszerkezetet is kialakíthatunk a lépcsők mentén, amit dísztárgyakkal dekorálhatunk.A lépcső nem a legkönnyebben díszíthető felület a házban. Ha úgy érzed, neked nem tetszik, ez nem te vagy, akkor hajrá, ne fogd vissza magad, dekoráld, ahogy neked tetszik. Hiszen mégiscsak a te lakásod.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást