Itt már ingyenes a tömegközlekedés: lehetne nálunk is az?

Itt már ingyenes a tömegközlekedés: lehetne nálunk is az?

Címlap / Hírek / Itt már ingyenes a tömegközlekedés: lehetne nálunk is az? / 2. oldal

A járvány is átalakította a tömegközlekedést

Jenny McArthur, a University College London városi infrastruktúra és közpolitika előadója egyetért abban, hogy a közlekedési szektor pénzügyi életképessége a járvány során egyértelműen vesztett az erejéből. Szerinte ez is azt bizonyítja, hogy érdemes lenne újraértékelni a tömegközlekedés finanszírozásának lehetőségeit.

„Az eddig működött finanszírozási modell egyszerűen nem volt járványbiztos. Nem támaszkodhatunk a felhasználói díjakra úgy, ahogyan azok korábban voltak ”– mondja. Ehelyett McArthur úgy véli, hogy a viteldíjmentes tömegközlekedés rugalmasabb és igazságosabb megoldást jelenthet a városok számára.

„A munkaerő jelentős része még mindig tömegközlekedésre szorul” – mondja.

„Az alacsony jövedelmű háztartások különösen a tömegközlekedésre támaszkodnak, így az közjónak tekinthető. Ha a városi központokban a gazdasági nehézségek súlyosbodni fognak a pandémiával, az utakat a viteldíjmentes tömegközlekedéssel lehet újjáéleszteni.”

Idehaza vannak helyzetek, amikor valaki ingyen utazhat, és rendszeresen vannak kampányok is, amikor az autósok például ingyen szállhatnak át a BKK járműveire. Az ingyenes tömegközlekedés egyelőre legfeljebb ötlet szintjén fogalmazódott meg, és nem tűnik úgy, hogy bármikor a jövőben megvalósulhat.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Oldalak: 1 2

»

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást