Az imádnivaló skót juhászkutya

Az imádnivaló skót juhászkutya

Címlap / Életmód / Család / Az imádnivaló skót juhászkutya

A skót juhászkutyát szinte mindenkit ismeri, hisz’ a híres kutyahős, Lassie is az volt. Gyönyörű, kecses küllemén kívül intelligenciája miatt sokak kedvence.

Eredete

Ahogy a neve is mutatja, a fajta eredetileg Skóciából származik, ahol a juhászok lelkes segítői voltak. Fontos volt, hogy gyorsak és mozgékonyak legyenek, viszont erős harapását nem kellett kihasználnia.
Mai változatát az óangol juhászkutya és a fürge angol agár kereszteződéséből tenyésztették ki.

Intelligens, tanulékony

Ahogy az összes juhászkutyára, rá is jellemző a tanulékonyság és az átlagon felüli intelligencia. Gyorsan és könnyen sajátítja el a tanulnivalót, és mivel a makacsság távol áll tőle, ezeket „duzzogás” nélkül végre is hajtja.
Kitűnő munkakutya válhat be, de megnyerő külleme és kedves jelleme miatt leggyakrabban házi kedvencként tartják.

A gyerekek hű barátja

A gyerekszerető kutyák közül a skót juhászkutya igazán előkelő helyen áll, hisz’ egyfajta pótmamaként áll a kicsik mellett, akik gyakran a szőrükbe kapaszkodva teszik meg az első lépéseiket.
Jól tűri a hevesebb simogatást is tőlük, sőt, szinte még élvezi is. Olyannyira imádja őket, hogy elszántan védelmükre kel, ha muszáj, és akkor bizony kimutatja őrző-védő hajlamát is.

Fontos számára a család

A skótjuhász nem egy olyan fajta, akit csupán kirakunk a kertbe, hogy az „díszítse”. Óriási szüksége van arra, hogy figyelemmel tudja kísérni a falkája mindennapjait, és sok törődést is igényel, hogy kiegyensúlyozott és jó kedélyű legyen.
Ennek ellenére hosszú szőre és nagy mozgásigénye miatt lakásban nem ajánlatos tartani, de akiket nem zavar a szőr a házban, kétlaki kutyust is nevelhetnek belőle.  

Igazi játszótárs

Nagyobb mozgásigényét leginkább kirándulásokkal, valamint hosszú labdázásokkal szereti kielégíteni. Remek agility versenyző válhat belőle, hisz’ akkor egyrészt kedvére futkározhat, másrészt tudja, hogy ezzel örömet okoz a gazdijának.
Viszont tudni kell, magában nem szívesen játszik, ezért rendszeresen invitálni kell egy kis frizbizésre, vagy labdázásra, máskülönben inkább mellette hever.

Jó házőrző

Bár nem a vérengző őrző-védő kategóriába tartozik, ennek ellenére bátran védelmezi a családját és a területét.
Nagyon jó jelzőkutya, az idegeneket heves ugatással fogadja, de ha valaki átjut a kerítésen, sebet biztosan nem ejtene rajta, viszont vicsorgásával és hangjával elijesztené a betolakodókat, vagy megvárja, míg ki nem jön a gazdi. Bár azt hozzá kell tenni, amikor üres a ház, akkor bizony olykor a „kezébe” veszi az irányítást.

Érzékeny típus

Erről a fajtáról tudni kell, hogy meglehetősen érzékeny lelkivilággal rendelkezik, így a kemény kezű nevelést nem viseli jól, viszont mivel könnyen tanul és mindig engedelmes, nincs is szükség ilyen irányításra.
Ezen kívül szereti a nyugodt, kiegyensúlyozott családi légkört, valamint ha lehet, inkább csendesebb környéken tartsuk, mert ott érzi magát a legjobban.

Ápolása

Hosszú szőre miatt rendszeres fésülést igényel, főleg, ha a ház falai közé is beengedjük, ugyanis meglehetősen intenzíven vedlik.
Emellett különösebb ápolást nem igényel, mivel szőre szinte öntisztuló, így könnyen lepereg róla a kosz és a szennyeződés, ezért nagy gondot és munkát nem okoz a gazdinak.

Élettartam

Viszonylag szívós állatokról van szó, mivel akár 14-15 évig is elélhetnek, ha biztosítjuk számukra a megfelelő körülményeket.
Alapjába véve egészséges kutyák, viszont olykor előfordulhatnak náluk a túltenyésztésből adódó problémák, mint pl. a szemgondok, bélcsavarodás, esetleg diszplázia, de ezek nem gyakoriak.

VIDEO A 3 legszebb party smink 2024-re

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!