Egy vadregényes európai sziget, amilyen szépet még nem láttál

Egy vadregényes európai sziget, amilyen szépet még nem láttál

Címlap / Kikapcsolódás / Utazás / Egy vadregényes európai sziget, amilyen szépet még nem láttál

Történetéről

Málta a jégkorszakban még összefüggő területet alkotott a mai Szicíliával, és csak mintegy 12000 évvel ezelőtt, a tengerszint megemelkedésével lett külön álló sziget. Több mint 7000 éve élnek itt emberek, akik a Földközi-tenger térségének legrégibb civilizációját alakították ki a szigeten.

Nyelvük észak-afrikai eredetű, amely a dél-olasszal keveredett. Az arabbal rokon nyelvek közül egyedül ennek van latin betűs ábécéje.

A főváros

Valletta, Málta

Fővárosa a kb. 7000 fős lakosságú Valletta, amelyet a Jeruzsálemi Szent János Lovagrend alapított a 16. században. Egy erődfalakkal körülvett félszigeten fekszik, gyönyörű, hangulatos óvárosa nagyban megőrizte középkori jellegét. Látnivalói közül kiemelendő a városkapu, amelyen áthaladva a sétálóutcaként szolgáló főutcára, a Triq ir-Repubblikára jutunk.

Ennek mentén találjuk a legnevezetesebb helyeket, így a Szent János Társkatedrálist, ahol többek között Caravaggio műveit csodálhatjuk meg, a Nagymesterek Palotáját, a Szent Elmo-erődöt. A városkapunál jobbra kanyarodva hamarosan a Felső Barakka-kertekhez jutunk, ahol a szép parkon kívül csodálatos panorámában gyönyörködhetünk.

Kristály laguna, Comino, Málta

A vadregényes Málta

A sziget déli részén található az egyik lejellegzetesebb máltai város, Rabat, illetve a városfalon kívül évszázadok óta nem terjeszkedő Mdina (neve az arab medina megfelelője), mintegy 370 lakossal, akik pompás, több száz éves palotákban laknak. Ha Rabattól tovább haladunk dél felé, ritkán lakott, vadregényes területre jutunk.

Ennek egyik különleges látványossága a Dingli Cliffs nevű, 200 méteres sziklafalak együttese, amelyek tetejéről csodálatos panoráma tárul elénk. A déli parton található a sziget egyik természeti turistaattrakciója, a Blue Grotto (Kék Barlang) is, csodás árnyalatú kék tengervízzel. Akik fürdőzni, netán búvárkodni szeretnének, felkereshetik a déli part védett öblét, a Ghar Lapsit, ahol sziklás strand található. Aki homokos strandra vágyik, annak inkább az északi parton, Valletta közelében érdemes körülnézni, itt van pl. a Paradise Bay vagy a Mellieha Bay.

Gozo szigete

Gozo, Málta

Málta szigete mellett található ez a kisebb, szintén a Máltai Köztársasághoz tartozó sziget. Legjelentősebb települése Victoria, ahol több építészeti emlék található, pl. a Cittadella vagy a Katedrális. A sziget egésze inkább nyugodt, falusias jellegű. A legenda szerint ezen a szigeten történt, hogy Calypso, a nimfa megbűvölte az erre vetődött Odüsszeuszt.

Az egyik látogatható barlang is Calypso nevét viseli. Ez a Ramla öbölben van, amelynek homokos strandja kiválóan alkalmas a fürdőzésre. Érdekes természeti látványosság a nyugati parton, Djewra Pointnál a Beltenger nevű tavacska, amelyet 120 méteres alagút köt össze a tengerrel.

Itt van a sziget egyik emblematikus sziklaképződménye, az Azúr Ablak, továbbá a Kék Lyuk nevű pici lagúna, ahonnan búvárfelszerelésban a sziklák alatt átúszva ki lehet jutni a tengerre.

Gozo, Málta

VIDEO Így készülnek a kopásálló vörös ajkak karácsonyra

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!