Nem kell naponta? Ilyen gyakran kell tusolni a bőrgyógyászok szerint

Nem kell naponta? Ilyen gyakran kell tusolni a bőrgyógyászok szerint

Címlap / Stílus / Test / Nem kell naponta? Ilyen gyakran kell tusolni a bőrgyógyászok szerint

Mivel ezek merőben függnek attól, hogy kinek mennyire hajlamos faggyút termelni a bőre, mennyire izzadós, vagy hogy milyen környezetben mozog, személyenként változik a helyes válasz.

Abban viszont minden bőrgyógyász egyetért, hogy az, miszerint mindenkinek naponta kellene zuhanyoznia, inkább társadalmi elvárás, mint valós szükséglet. Szerintük egy átlagembernek elég heti két-három alkalommal tusolnia, sőt, a gyerekeknek és kisbabáknak sem szükséges a napi fürdés. Testünk állandóan tele van ugyanis baktériumokkal, amelyek többnyire nem ártanak, sőt, vannak olyanok, amelyek egyenesen hasznosak.

Természetesen, aki sportol és minden nap leizzad, minden nap érdemes tisztálkodnia. Ahogy azoknak is, akik környezetük vagy munkájuk során erős vegyszereknek vagy szagoknak vannak kitéve, mint például a gyári munkások, vagy a gyorséttermi dolgozók. Aki a szabadban végez fizikai munkát, szintén gyakrabban kell, hogy mosakodjon. De nemcsak a munkánk, hanem a klíma is befolyásolja ezt. Aki nyáron naponta tisztálkodik, télen bőven elég, ha mindössze kétnaponta teszi.

Azonban az sem gond, ha valaki ragaszkodik a napi rendszeres fürdéshez, amíg azt ésszerű keretek között teszi. Ilyenkor a szakemberek szerint érdemes elkerülni az úgynevezett „agresszív fürdési szokásokat”, ezek alatt pedig a következőket értik:

1. Hosszú ideig tartó fürdés vagy zuhany, ez ugyanis veszélyezteti a bőr természetes faggyúrétegét, ami benntartja a nedvességet és védelmet nyújt az irritáló, allergén szennyeződések ellen.

A faggyúréteg „lemosása” bőrszárazságot okozhat, így ajánlatos tíz percben maximalizálni az áztatás időtartamát.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást