Így született meg a világminőségű kávé: az EBENICA

Így született meg a világminőségű kávé: az EBENICA

Címlap / Életmód / Egészség / Így született meg a világminőségű kávé: az EBENICA

Külső szemlélőként könnyűnek tűnhet a művelet: a kávészemek csak eltűnnek a pörkölőgépben, végül közvetlenül a csészénkben landol a sűrű, sötét, forró és mennyei végeredmény, tökéletesen pörkölve és teljesen frissen. Ebben rejlik az EBENICA kávé varázsa. A kiváló minőségű és gondosan válogatott kávészemekben és a művészi szintre emelt pörkölésben. (x)

A legtöbb ember számára elképzelhetetlen, hogy a nap ne egy csésze forró kávéval induljon, de nap közben is szívesen jutalmazzuk meg magunkat egy eszpresszó vagy más kávékülönlegesség élményével. Persze a kávé népszerűsége nem véletlen, hiszen összetéveszthetetlen aromái, a cseppekben rejlő karakteres íz és energia az, amitől úgy érezzük, élünk.

Óda a kávéhoz

Talán kevésbé szexi a megfogalmazás, de az igazság az, hogy a kávéfőzés egy komplett alkímiai folyamat, amit nem szabad félvállról venni. Főleg akkor, ha a csészénkbe kívánkozó kávé küldetése, hogy a nívós világmárkákkal is felvegye a versenyt és állandó minőséget biztosítson a kávérajongók számára. A négy éve nemzetközi elismertséget szerzett EBENICA kávék pedig ebben is igazán magasra teszik a mércét. Nézd meg a videót, és győződj meg róla magad.

Nincs jobb annál, mint amikor egy magával ragadó illat összetett ízvilággal párosul

Minden egyes csésze kávé története a kávébabbal kezdődik. Ahhoz ugyanis, hogy lenyűgöző kávéélményben legyen részünk és az éltető nedű ízvilágát, valamint illatát tekintve egyaránt karakteres legyen, a kávépörkölő manufaktúráknak különös figyelmet kell fordítani a kávébabra.

Fel kell tenni a kérdést, hogy honnan származik, milyen talajon és éghajlaton terem? Hogyan takarítják be, dolgozzák fel, pörkölik a babszemeket? A kávébab életétének minden egyes szakasza fontos és nagy mértékben befolyásolja a kávé végső ízét. Többek között ez az oka annak is, hogy az EBENICA kávét főként kézzel szedett szemes kávéból állítják elő, amelyeket az ízletes változatosság nevében a világ minden tájáról származó farmokon termelnek és takarítanak be.

A betakarítást követően a kávészemeket még nyers formában importálják, ráadásul pörkölés előtt és azután is alapos válogatásnak vetik alá. „Csak a kiváló minőségű, méretben is kiegyensúlyozott, egész, repedésmentes és egyenletesen pörkölt bab garantálja a kávé ízének igazi élvezetét.” – árulja el Marek Fajčík, az EBENICA COFFEE márka alapítója.

Az EBENICA márka sikere mögött egy egyszerű, de nagyszerű filozófia húzódik meg: „Azt akarjuk, hogy minden kávénk el tudja mesélni a saját történetét. Ezért nemcsak a bab kiválasztására és pörkölésére figyelünk, hanem a csomagolásra és a forgalmazásra is.” – tette hozzá az alapító.

Bár első látásra úgy tűnhet, hogy a saját márkás szemeskávé brandet felépíteni egyszerű, a minőséghez vezető út valójában nem olyan egyenes, mint képzelnénk. Sokkal inkább kanyargós, izzadsággal és kemény munkával teli. Nem volt ez másként az EBENICA kávé esetében sem.

Egy kis kávézótól a saját pörkölőig

Az EBENICA COFFEE alapítói szerényen kezdték, nem születtek bele egy kávépörkölő manufaktúrába. Éppen ellenkezőleg, történetük ugyanis azzal kezdődött, hogy 2009-ben nyitottak egy kis kávézót Szlovákiában, ahol közel három éven át kóstolták, tesztelték és finomították a keverékeiket, receptjeiket.

Ebben az izgalmas folyamatban tagadhatatlan, hogy ügyfeleik kritikája és őszinte visszajelzései felbecsülhetetlen értékűek voltak. Hatásukra egyre jobb ízű és magasabb minőségű kávéval örvendeztették meg őket, hiszen az igényeiknek megfelelően tudtak kísérletezni a többszáz kávéfajta különböző ízével, de a pörkölés módjai és szintjei között is bátran kalandoztak, amíg összeállt a ma ismert kínálat és EBENICA minőség.

Azzal párhuzamosan pedig, ahogy emelkedett a pozitív visszajelzések száma, Marek Fajčíkon a kíváncsisága is kezdett felülkerekedni. „Azt szerettem volna tudni, hogy a világ szakértői mit mondanak a kávénkról.” – magyarázza az alapító akkori szándékát. Ezért is döntöttek úgy 2013-ban, hogy a kis családi vállalkozás további fejlesztése előtt érdemes lenne felmérni, hogyan teljesítenek az EBENICA kávék a szoros nemzetközi mezőnyben. Pontosabban a tengerentúlon.

Kávéik termékmintáit tehát elküldték Amerikába, hogy a Coffee Review elismert szakértőinek vaktesztjén megállapíthassák, hogyan teljesítenek a féltő gondoskodásnak alávetett kávészemek világviszonylatban. A 100 pontos skálán elért eredményhez minden termékmintát egy több tagú komissió csapat értékelt annak alapján, hogy milyen a kávé íze, utóíze, aromája, milyen a kávészem formája, vagy, hogy a kávé és a tej milyen vegyületet alkot egymással.

Szerencsére a végeredményre nem kellett sokat várniuk, néhány hónap múlva már meg is érkezett a válasz. Az EBENICA 100% arabica kávéja 90, a robusta-arabica keverék pedig 92 pontot kapott a 100-ból, így mindkettő elnyerte a Coffee Review aranymedálját. Pontszámának köszönhetően az EBENICA az első tíz európai eszpresszó kávé márka  közé is bekerült. A nemzetközi sikerrel nemcsak az önbizalom nőtt, hanem különösen az „elszántság és az önmagunkba vetett hit is, hogy annak, amit csinálunk, van értelme”. Az elismerő megerősítést követően megtették a következő logikus lépést: saját pörkölőt és boltot nyitottak.

A kis családi vállalkozás ezzel egy újabb álmot valósított meg: függetlenné váltak

A saját pörkölő és bolt teszi lehetővé azt, hogy olyan irányba haladjanak a márka fejlesztésével, amely nemcsak közel áll hozzájuk, de a természetükből fakadó igényességnek is megfelel. Szívesen ötvözik a hagyományost a modern úttal úgy, ahogy ezt csak kevesen merik megtenni. Ennek egyik legjobb példája például a megrendelőik számára létrehozott BEANBOX, ami gyakorlatilag egy olyan automata, ahol a nap 24 órájában, a hét minden egyes napján megvásárolhatják a kávéikat.

 „Arra törekszünk, hogy a hagyományos módszereket a modernekkel ötvözzük, nemcsak a kávégyártásban, hanem a vásárlóinkkal való kommunikációban is.” – magyarázza Fajčík az egyelőre még csak Szlovákiában igénybe vehető BEANBOX mögött álló, a megrendelői igényeket kielégítő filozófiát. Szerencsére a kávérajongók legnagyobb örömére ez a remek kávé már az EBENICA webshop felületén is elérhető expressz kiszállítással Magyarországon és külföldön egyaránt.

VIDEO Íme a 10 legolcsóbb szobanövény, amit imádni fogsz

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!