Így sminkelj, ha csak egy perced van!

Így sminkelj, ha csak egy perced van!

Címlap / Stílus / Arc / Így sminkelj, ha csak egy perced van!

Az arc festése már az ókorban is bevált szokás volt, különböző anyagokat használtak a szemek, száj hangsúlyozására, az arcbőr színének megváltoztatására. A kifestett arcot a legtöbb ember vonzóbbnak tekinti a vizsgálatok szerint és ehhez a hatáshoz egyáltalán nem szükséges erős smink.

Amikor sminkelünk, a legfőbb célunk eltüntetni az apróbb hibákat, egységessé varázsolni az arcbőrt, kiemelni azt, ami szép. Nem véletlenül tekintik a nők a smink alapjának a jól megválasztott és jó minőségű alapozót és korrektort. Egy szép, homogén arcbőr elérése után sokkal szebben mutat a rúzs és a szemfesték is. Tudományosan is bebizonyították, hogy az arcbőr sokkal egységesebbnek tűnik alapozó használatával, mint anélkül és összességében a sminkelt arcot egyenletesebb bőrképpel azonosítják a kísérleti megfigyelők. 

Valójában az emberi szem nagyobb különbséget észlel sminkelt és natúr arc között, mint a valós fizikai mérés utáni eredmények indokolnák. Magyarán sokkal szebbnek és hibátlanabbnak látjuk a kifestett arcot, mint amennyire valójában javul az összkép smink viselésével.

CoffeeAndMilk/istockphoto.com

Nem feltétlenül kell alapozó és sok smink a szép bőrhöz

Egy új tanulmány a témában végzett kísérlet eredményeiről számol be. A résztvevők értékelték különböző emberek sminkelt és natúr arcát. A sminkelt arcot kétféle módon jelenítették meg: digitálisan színezték a fotót vagy  profi sminkes által valódi smink készült. Mindkét eljárásban közös volt, hogy míg az ajkakat, szemeket, szemöldököt sminkelték, addig az arc többi részére nem került alapozó, korrektor, púder és egyéb termék.

Akár a digitálisan készült sminkes fotót, akár a valódi sminkről készült képeket vetették össze a résztvevők a natúr arcokról készült felvételekkel, az eredmény ugyanaz volt: a kifestett szem, száj azt a benyomást keltette az emberekben, hogy az arcbőr is sokkal egyenletesebb, mint a sminktelen arcokon.

Eszerint a homogén hatást, a harmonikus összképet nem kizárólag a jó sminkalap idézi elő, az eredményhez elég egy rúzs és egy szemspirál is. E két sminktermék felvitele pedig valóban egy percet igényel.

A magyarázat szerint az arcbőr hibáit, a ráncokat, foltokat, bőrfelszíni egyenetlenségeket halványabbnak látjuk, mivel a kihangsúlyozott szemekre, ajkakra terelődik a figyelmünk. A kontrasztosabb arcrészek mellett  kevéssé feltűnő bármilyen bőrhiba, így hajlamosak vagyunk magát a sminktelen bőrfelszínt is szebbnek látni.

Ennek a vizuális trükknek az ismerete mindenképpen jól jöhet a sietős hétköznapokon, amikor nem jut időnk felrakni egy komplett sminket. Egy rúzst és egy szemspirált viszont gyorsan bedobhatunk a táskánkba és útközben vagy a munkahelyen egy pillanat alatt megszépülhetünk velük. Vagy legalábbis a tökéletes arc illúzióját kelthetjük.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást