Így lehet a konyhád szép és praktikus is

Így lehet a konyhád szép és praktikus is

Címlap / Otthon / Így lehet a konyhád szép és praktikus is

Sok vagy kevés hely?

Amennyiben nagy helyiség áll rendelkezésedre a konyhakialakítására, nyert ügyed van: egy konyhaszigettel nagyon kényelmessé teheted a sütés, valamint a főzés folyamatát, és így könnyű a designra figyelni, válogatni a szebbnél szebb étkezőasztalok közül. Amire figyelned kell, az az egységes koncepció: minden passzoljon mindenhez, ne üssön el az étkezőszett a konyhabútortól, legalábbis, ha egy helyiségben vannak. Amennyiben van külön étkeződ, ez nem jelent problémát, ebben az esetben viszont a tálalószekrény igazodjon az asztalhoz és a székekhez.

Nehezebb a helyzet, ha pici hely áll rendelkezésedre. Tipikusan ilyenek a panellakások konyhái, amiket nehéz jól kihasználni. Sokan egyedi konyhabútorban gondolkodnak, hogy minél jobban kihasználják a teret. Szerintünk erre nem feltétlenül van szükség, amire viszont igen, azok a vitrinek és faliszekrények, ugyanis a falfelületek kihasználása alapvető fontosságú, ha nem áll rendelkezésre nagy alapterület.

Ha beépíted szekrényekkel a falat, megduplázhatod a tárolófelületet, ami a kis alapterület esetében nagyon sokat számít. Itt is fontos, hogy a design egységes legyen, és a szűkös hely miatt javasoljuk a világosabb bútorszínt, ami optikailag tágítja kicsit a helyiséget.

Okos megoldások, hogy elférj

Amennyiben nincs külön helyiséged az étkező megoldására, szintén érdemes jól megfontolni az asztal és a székek kérdését. A pici konyhába biztos, hogy nem fogsz tudni bezsúfolni egy nagyméretű étkezőasztalt, de a kisebb fajtákat sem biztos.

Nagyon praktikus megoldás ezekben a helyzetekben a kihajtható asztal, amit fel tudsz állítani, ha éppen szükséged van rá, és egyszerűen lehajtod, ha már nem eszel. Így nem foglalja fölöslegesen a helyet, csak akkor van kint, amikor tényleg kell.

Ami a székeket illeti, érdemes ezekből is minél kisebbet vásárolni, de a kinyitható-összecsukható fajták sem ördögtől valók, így ezeket sem kell kerülgetni, amikor éppen nincs rájuk szükség.

Étkező a nappaliban

Nem ritka, hogy a nappali elég nagy ahhoz, hogy kényelmesen elférjen egy étkezőasztal is. Ebben nincs semmi rossz, nagyon sok lakásban jellemző ez a megoldás. Itt azonban kicsit nehezebb megoldani, hogy egységes maradjon az összkép. Érdemes úgy gondolkodni, hogy az étkezőrész valamilyen szinten elkülönüljön a nappali többi részétől, például legyen egyértelműen más a színvilág, de azért arra is figyeljünk, hogy passzoljon a nappali színeihez, mert két elütő szín egymás mellett nagyon zavaró tud lenni.

Ha meg lehet oldani, a térelválasztó polcok használata is jó ötlet lehet, így világosan tudjuk jelezni, hogy más a helyiség két részének a funkciója, ugyanakkor mégis esztétikus marad a kép. Nagyon sokféle megoldás létezik nézz körül az Expedo bútor webáruház kínálatában, hogy inspirálódhass!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást