Hírek

Egy szó a titkuk: így laposították el a dánok a járványgörbét

Egy szó a titkuk: így laposították el a dánok a járványgörbét

Rathje a BBC cikkében elmondta, hogy minden dán figyelte a miniszterelnök sajtótájékoztatóit, és elkezdték ugyanazokat a szavakat használni a helyzetre.

„Ez a szó arra emlékeztetett minket, hogy a koronavírust olyan helyzetnek tekintsük, amikor nem a saját igényeinkre kell gondolni elsősorban. Inkább egy nagyobb ügy részeként kellene tekinteni saját magunkra.”

A dán kutatók egyetértenek abban, hogy a samfundssind komoly szerepet játszott abban, hogy a dánok sikerrel laposították el a járványgörbét. Közben pedig végig meg tudták őrizni a pozitív attitűdöt. A samfundssind gyorsan hashtaggé vált, és az egész közösségre kihatott. Csak a Facebookon 250 új önkéntes dán csoport alakult meg a koronavírus-járvány alatt. Voltak, akik ingyenkonyhán készítették az ételt a hajléktalanszállóknak, mások a bevásárlást szervezték meg. A hashtaget arra is használták, hogy rámutassanak, ha valaki nem követte a samfundssindet. A közösségi médiában gyakran került össztűz alá mindenki, aki a saját igényeinél több élelmiszert halmozott fel, ezzel megnehezítve mások számára a bevásárlást. Olyan is volt, aki nem viselt maszkot ott, ahol ez indokolt vagy kötelező volt – ezt szintén a hashtaggel jelölték.

Rathje úgy látja, a samfundssind nem csak a járvány megfékezésében és a közösség jó hangulatában volt segítségre a dánoknak a szükség órájában. Szerinte az is bizonyos, hogy második virágkora után sokáig nem fog még eltűnni a dán köztudatból.

Oldalak: 1 2 3

6 hozzászólás

 • Avatar
  obsitos
  2020.10.17., 11:06

  …és ha nem vagyok rajta semmilyen (!) közösségi oldalon, mi lesz a “hashtag” sorsa ??? 🙂

  Válasz
 • Avatar
  Pál Ferencné
  2020.10.17., 16:26

  Lenne mit tanulni!!!

  Válasz
 • Avatar
  Panda Ferenc
  2020.11.05., 16:04

  “Maga a szó 1936-ból származik, és Thorvald Stauning akkori miniszterelnök hívta életre. ”

  1936-ban nem tört ki világháboru!

  Válasz
  • Avatar
   Apalord
   2020.11.05., 16:50

   Hüha, ez igen, megfogta a lényeget…veregesse meg a vállait…és menjen a Vezért éltetni, hiszen nálunk minden jobb, minden szebb….főleg az agy mosottaknak….

   Válasz
  • Avatar
   Kerek Gábor
   2020.11.06., 10:21

   Thorvald Stauning 1929. ápr. 30-tól haláláig 1942. máj. 3-ig volt Dánia miniszterelnöke. A cikk állítása nem tartalmaz dátumhoz köthető ellentmondást. Egy 1936-ban felbukkanó szóösszetètelt a miniszterelnök hihetően kezdhet el használni 1939 utån.

   Válasz
 • Avatar
  Májer Bertalan
  2020.11.30., 20:56

  A cikk nem volt képes még közelítőleg sem lefordítani.
  A google lefordította .
  Hol van itt a mesterséges intelligencia ?
  Még rendesen fordítani sem tud.
  hygge = szórakozás
  samfundssind = közösségi szellem (ez lehet hogy jó)

  Válasz

Írj egy hozzászólást