Az igazság a fátyolmaszkokról – tényleg baktériumoktól hemzsegnek?

Az igazság a fátyolmaszkokról – tényleg baktériumoktól hemzsegnek?

Címlap / Stílus / Arc / Az igazság a fátyolmaszkokról – tényleg baktériumoktól hemzsegnek?

Nagy port kavart nemrég a Racked cikke, amely azt állította, hogy a fátyolmaszkokat kézzel, otthon, egyáltalán nem higiénikus körülmények között rakják össze Koreában – de mi az igazság valójában? Mennyire kell félned, ha ilyen maszkokat használsz?

A fátyolmaszkoknak az elmúlt években nagyon nagy hagyományuk lett: nem is csoda, legtöbbjük azt ígéri, hogy akár már 15 perc alatt rengeteget segíthet a bőrödön, ha kipróbálod. Nálam volt már tényleg csodatévő fátyolmaszk Koreából, de ha tudtam volna, amit most tudok, könnyen lehet, hogy hozzá sem érek: a Racked cikke szerint ugyanis az ottani maszkokat, és azokat, amelyek onnan jönnek ide, Európába is, a koreai nők gyakran otthon, egyáltalán nem higiénikus körülmények között hajtogatják.

Gondolj bele – mindaz, ami a koreai nő kezén, asztalán, vagy éppen a konyhája levegőjében van, szépen becsomagolódik, és az arcodon végzi. Nem csoda, ha hamar megjelentek azok a híresztelések, hogy ezek a maszkok tele vannak baktériumokkal, és egyáltalán nem érdemes őket használni.

Az igazság a fátyolmaszkokról – tényleg baktériumoktól hemzsegnek?Kép forrása: MilanMarkovic/depositphotos.com

A nem higiénikus, baktériumok által fertőzött fátyolmaszkok igen komoly problémákat is okozhatnak: ha nem jutnak el a mikrobák a bőröd belső rétegeibe, akkor szerencsés vagy, és egy kis kiütéssel, esetleg néhány pattanással megúszhatod. De ha beljebb hatolnak, még komoly fertőzéseket is összeszedhetsz, olyanokat, amelyek potenciálisan akár halálosak is lehetnek – ráadásul először pont úgy néznek ki, mintha egyszerű pattanások lennének.

Ezt a problémát azonban könnyen kiküszöbölheted, ha megnézed, hol készült maga a fátyolmaszk: ha bízol a gyártóban, vagy látod, hogy nem valamelyik távoli ázsiai országban készült, jó esélyed van rá, hogy ne legyen nagy baja a bőrödnek.

Viszont ha kifejezetten pattanásosodásra hajlamos az arcod, akkor sem javasolt túl sokszor fátyolmaszkot használni: ezek ugyanis megnövelik a bőröd hőmérsékletét, ami az ott tanyázó baktériumok számára maga lesz a Kánaán, és szaporodni kezdenek. Így ha kicsit jobban ki vagy pattogva, vagy ha nem tisztítottad meg rendesen az arcodat, akkor inkább ne erőltesd a dolgot.

Egyébként általánosságban elmondható, hogy a hazai fátyolmaszkok elég biztonságosak, és nem kell azon aggódnod, hogy valami komoly fertőzést elkapj tőlük. Azért mindig csekkold le duplán, hogy honnan érkezett a termék, de elég kicsi az esélye annak, hogy tényleg baktériumoktól hemzsegő fátyolmaszkhoz jutottál hozzá.

VIDEO Melyik színt utálod a legjobban?

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást