3 igazán vagány dolog, amit Erzsébet királynő életében megtett – Kinézted volna belőle?

3 igazán vagány dolog, amit Erzsébet királynő életében megtett – Kinézted volna belőle?

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / 3 igazán vagány dolog, amit Erzsébet királynő életében megtett – Kinézted volna belőle?

Az Egyesült Királyság uralkodója, II. Erzsébet április 21-én töltötte a 94-et, ő a Monarchia fennállása óta az ő regnálása a leghosszabb. És bár a királynő a nők jogairól nyilvánosan aligha beszélt valaha is, miután a feminista mozgalmak korában élte meg a fiatalságát, nem véletlen, hogy élete során volt néhány igazán menő húzása. Ezekből válogattunk néhányat.

Amikor elvitte a szaudi királyt egy őrült szerpentines autóútra

2003-ban a szaudi király, Abdullah látogatást tett II. Erzsébetnél a skóciai Balmoralban. Az esetről Sir Sherard Cowper-Cowles számolt be a memoárjában, aki abban az időben szaudi nagykövetként dolgozott.

Amikor a látogatás végén a királynő megkérdezte vendégét, hogy nem akar-e körülnézni a környéken, Abdullah először vonakodott, ám tanácsadói meggyőzték, hogy nem volna ildomos nemet mondani a királynőnek.

Az uralkodói Land Roverek így begördültek a ház elé, Abdullah beszállt az anyósülésre, ám legnagyobb meglepetésére a kormány mögé hirtelen a királynő ugrott be, aki azonnal elfordította a kulcsot, és már el is indult egy hajmeresztő kanyarokkal tűzdelt útra, mielőtt Abdullah kimenthette volna magát a helyzetből. A szaudi uralkodó döbbenete nem lehetett kicsi, hiszen ebben az időben az ő országában a nők egyáltalán nem vezethettek, így nyilván nem volt hozzászokva, hogy egy olyan autóban száguldozzon, amit egy nő, pláne egy királynő vezet.

Amikor a királyi család első női tagjaként csatlakozott teljes munkaidőben a sereghez

Hogy hol tanult meg a királynő ilyen jól vezetni? 1945-ben, a második világháború alatt csatlakozott a sereghez, teherautókat vezetett és megtanult autót szerelni a Nők Kiegészítő Területi Szolgálatában. A királyi család férfi tagjai addig is gyakran vállaltak különböző katonai tisztségeket, az uralkodóház tagjai gyakran tagjai például a légierőnek vagy a tengeri flottáknak, de ő volt a családból az első nő, aki teljes állást vállalt a fegyveres erőknél, ráadásul attól sem félt, hogy olajos lesz a keze.

Amikor csendben megváltoztatta az öröklési szabályokat

A királynő 2011-ben keresztülvitt egy jelentős változást a nemzetközösség országainak vezetőin, amely jelentősen befolyásolja majd a jövőbeni brit uralkodók helyzetét. Az addigi öröklési törvények ugyanis azt diktálták, hogy a trón örököse mindig az éppen regnáló uralkodó elsőszülött fia – lányok csak abban az esetben kerülhettek volna a trónra, ha nem születik fiú gyermek, vagy elhalálozik. Ha az első gyermek lány, később pedig fiú születik, akkor a trón a fiatalabb, de fiú gyermeket illeti.

Az új törvény szerint azonban, ha a cambridge-i hercegnek és hercegnőnek lánya születik először, akkor is ővé lesz a trón.

Amint az ismeretes, Vilmosnak és Katalinnak végül fiú lett az elsőszülöttje, György herceg, ám a törvény életben van, II. Erzsébetnek köszönhetően az uralkodói rangsorban immár a lány gyermek is éppen „annyit ér”, mint a fiú.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást