Az igaz barát 8 ismérve

Az igaz barát 8 ismérve

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Az igaz barát 8 ismérve

Szerencsések, akik elmondhatják magukról, hogy legjobb barátnőjükkel, barátjukkal gyerekkorig nyúlik vissza a kapcsolatuk. A gyerekkori barátságban az a jó, hogy együtt, közös élményekkel nőnek fel a barátok, ismerik, jól ismerik egymást, és képesek a megbocsájtásra. Ugyanis a barátságok pont ugyan olyanok, mint a szerelmek: nagy románcok.

Egyenrangú

A jó barát nem verseng veled, nem méricskél, mégis, mindent összegezve ugyan annyit tesz bele a barátságba, mint amennyit te, és mint amennyit elvár tőled. Nem irigykedik – csak egészséges mértékben – ha valamiben jobb vagy.

Együttműködő

Ha valamin együtt dolgoztok, együtt gondolkoztok, azt egymást segítve teszitek, a közös célért. Egy igazi barát ezt sosem feledi, főleg nem önös érdekből, önzésből.

Támogat

Az igazi barát dolga, hogy tartsa benned a lelket, bíztasson, akkor is, amikor mindenki be akarja bizonyítani neked, hogy képtelen vagy valamire. Ott van, és fogja a kezed, tudja – mivel ismer és jót akar – hogy milyen szavakkal, hogyan segítsen elérni a célod. Nem adja fel, kitartó.

Figyelmes

Lehet úgy is figyelmes valaki, hogy minden szülinapodon felköszönt. Ám a figyelmességnek van más formája is. Észrevesz minden változást, már abból ha rád néz, a hangsúlyodból. Ezekhez mérten fejezi ki magát.

Érdeklődik

Nem csak akkor van jelen az életedben, amikor neki szüksége van rád, hanem felhív, érdeklődik időközönként, még akkor is, ha a világ másik végén vagy. 

Amikor valamiről beszélgettek, valóban érdekli amit mondasz, nem tartja időpocsékolásnak az érdeklődést, sem a mondani valódat.

Lojális

Mindig melletted áll, megvéd, ha kell.

Az igazi barát akkor is elismerően beszél rólad, ha te azt nem hallod. Nem hisz a pletykáknak, viszont neked igen. 

Fel sem merül benne az, hogy nem vagy ugyan olyan igaz barátja, mint te neki. Tudja, hogy sem te, sem a barátságotok nem helyettesíthető.

Nem akar megváltoztatni

Elfogad olyannak, amilyen vagy, és nem csak elfogad, hanem veled együtt éli meg – amennyire lehet – ostobaságaid következményeit is.
Sosem szégyell téged, inkább büszke arra, hogy te vagy a barátja. Nem akar saját képére faragni, és nem várja el, hogy az ,,ikertestvére” legyél – azaz olyan, mint ő. Úgy szeret, ahogy vagy.

Őszinte

A barátság alapja az őszinteség. Ez azt jelenti, hogy nem kegyetlenül őszinte, nem bántani akar, hanem megfontoltan cselekszik a te érdekedben. 
Mivel kívülről lát téged, tudja mit miért teszel vagy nem teszel, képes valamennyire a te fejeddel gondolkozni. Ezért csak akkor szól valamiért, ha azt tényleg problémának látja. Nem keresi ok nélkül benned a hibát, de ha talál, azt megmondja. 
A barátság önkéntes dolog, a barát, az igazi barát nem helyettesíthető. Egy barát kiválasztása szabad és tudatos cselekvés eredménye, a barátság pedig kölcsönös dolog, amit illik megbecsülni. És nem csak megbecsülni, hanem tenni is a barátért, a barátságért…

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást