Az idősek világnapja: 10 hihetetlen rekord, amitől átértékeled a dolgokat

Az idősek világnapja: 10 hihetetlen rekord, amitől átértékeled a dolgokat

Címlap / Kikapcsolódás / Szórakozás / Az idősek világnapja: 10 hihetetlen rekord, amitől átértékeled a dolgokat

Volt, aki 70 felett vágott bele egy saját főzőműsorba, más 100 felett A víg özvegyből énekelt a koncerttermekben, de akad, aki közel a 90-hez döntött világrekordot. Az idősek világnapján az NN Biztosító 10 különleges teljesítménnyel hívja fel a figyelmet arra, hogy az időskor bizony nagyon is produktív időszaka lehet életnek!

1. John Glenn az első amerikai űrhajós volt, aki a Merkúr-program keretében megkerülhette a Földet. Később politikai karriert épített, ám 77 éves korában visszatért az űrbe a Space Shuttle fedélzetén, így jelenleg ő a legidősebb ember, aki valaha az űrben járt. Glenn júliusban ünnepelte 94. születésnapját.

2. 75 éves volt Nelson Mandela, amikor megosztott Nobel-békedíjat kapott, de ez korántsem volt afféle lezárása appartheid ellenes aktivista életművének, hiszen alig egy évvel később választották meg a Dél-Afrikai Köztársaság elnökének. 80 éves volt, amikor harmadszor is megnősült. A politikus 2013-ban 95 éves korában hunyt el.

3. Az amerikai Julia Child a férje révén került Párizsba, ahol, hogy idejét hasznosan töltse, főzőkurzusokat vett. Nem sokkal később már ő adhatott órákat másoknak. Az Egyesült Államokba visszatérve 51 évesen szakácskönyvíró, majd tévés séf lett, 73 évesen indította el főzőműsorát, amely a The Way to Cook, azaz A főzés módja címet viselte.

4. Christopher Plummert talán mindenki ismeri, ő volt A muzsika hangja jóképű Von Trapp kapitánya, akibe Julie Andrews, azaz Maria beleszeret. A színésznek azonban nem hozott Oscart a világhírű film. De ami késik, nem múlik. 2012-ben Plummer a legjobb férfi mellékszereplőnek járó aranyszobrocskát vihette el a „Kezdők” című filmben nyújtott alakításáért. 82 évesen már nem volt éppen kezdő.

5. Johann Wolfgang von Goethe legfontosabb darabjának tartja az irodalomtörténet a Faustot. A nagy német író nem sietett az ikonikus mű elkészítésével, évtizedekig dolgozott rajta, míg végül 81 éves korában, nem sokkal a halála előtt készült el vele.

6.

Sinka Brigitta, sakkmester idén nyáron döntötte meg a szimultán partik világrekordját. Ez önmagában is jelentős sportteljesítmény, de annak tükrében, hogy 87 évesen tette ezt, már különösen nagy bravúr. Sinka Brigitta évtizedeken keresztül „gyűjtötte” a partikat, az utolsó néhány száz mérkőzést az interneten keresztül vívta.

7. Az idén 85 éves Réz Pál nemrég fejezte be a Holmi című irodalmi folyóirat szerkesztését, és most látta elérkezettnek az időt, hogy Parti Nagy Lajos segítségével, anekdotákkal teli beszámolót adjon kortársairól, Déry Tiborról, Németh Lászlóról, Illyés Gyuláról, Tamási Áronról, Szabó Lőrincről, Weöres Sándorról és másokról.

8. Bálint György, vagy ahogy mindenki ismeri Magyarországon, Bálint gazda idén ünnepelte 96. születésnapját. Magas kora nem akadályozza meg, hogy folytassa tevékenységét a kertészet népszerűsítése érdekében. Jó tanácsai rendszeresen olvashatóak a balintgazda.hu blogon.

9. A holland származású osztrák Johannes Heesters 2011-ben halt meg 108 éves korában. A legidősebb színészként tartotta számon a világ, hiszen 107 éves korában még rendszeresen fellépett operettműsorával, Lehár Ferenc Maxim-dalát énekelte rendszeresen a közönség ünneplése közepette.

10. A japán Yuichiro Miura 2003-ban 70 évesen lett a legidősebb ember, aki elérte a világ legmagasabb pontját, azaz a Mount Everestet. Rekordja azonban kétszer is megdőlt. Miura úr mégsem szomorkodott, ugyanis 2008-ban ő maga döntött csúcsot és rekordot 75 éves korában, 2013-ban 80 évesen pedig tovább javította saját bámulatos eredményét.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást