Idős cicád van? Ezt tartsd szem előtt, hogy még sokáig veled lehessen

Idős cicád van? Ezt tartsd szem előtt, hogy még sokáig veled lehessen

Címlap / Életmód / Család / Idős cicád van? Ezt tartsd szem előtt, hogy még sokáig veled lehessen

Egy 15 éves macska egész másként viselkedik, mint egy 4 éves macska, és nem csak azért, mert más a természete. Ha idős cicád van, biztos te is észrevetted, hogy néhány dologra jobban oda kell figyelned – az alábbiak segíthetnek, hogy még sok boldog évet tölthessetek együtt, vagy hogy kényelmesebbé tedd kis barátod útjának végét.

Évi két látogatás az állatorvosnál

Az állatorvosok általában azt javasolják, hogy egy fiatal, egészséges cicával is keresd fel évente egyszer a rendelőt, egyrészt az oltások miatt, másrészt azért, hogy a szakértő szemek felmérhessék a cicád állapotát.

Egy idős macska esetében a látogatások számát érdemes évi kettőre növelni, feltéve, ha valami nem indokolja a még gyakoribb vizsgálatot.

Tudjuk, hogy egy cicának sem ez a kedvenc programja, de a későbbi bajok megelőzése érdekében nem árt óvatosnak lenni.

Gyakori betegség: a diabétesz

Kevesen tudják, de az idős cicák kifejezetten hajlamosak lehetnek a cukorbetegségre, főleg, ha kanapén lustálkodó cirmosod egy pici túlsúlyt is magára szedett.

A hirtelen súlyváltozás, a szokatlan szájszag és a fáradékonyság mellett árulkodó jel lehet az is, ha a macskád állandóan szomjas, vagy feltűnően sokat pisil – ez utóbbi egyébként valamilyen veseproblémára is utalhat, ami ugyancsak gyakori.

A cicák diabétesze szerencsére jól kezelhető, de fontos, hogy időben orvosi ellátást kapjanak, ezért ha észleled a fenti tüneteket, irány a rendelő!

Szőrgondok

Minden cicatartónak ismerős a helyzet, amikor felöklendezett szőrcsomót talál a szőnyegen. Ez egy természetes folyamat, és a cicáknak szükségük van arra, hogy a tisztálkodás során lenyelt szőrtől megszabaduljanak.

Ez idős cicák esetében nem mindig megy zökkenőmentesen. Léteznek speciális tápok és paszták is, amik segítik a szőrcsomók felköhögését, de a cicafű rágcsálása is javasolt.

Ha mégis nehézséget okoz a szőrcsomók felköhögése, akkor itt is az állatorvos segíthet.

Lassan járj, tovább élsz!

Egy öregedő cicának a reflexei sem olyanok, mint régen. Éppen ezért nem árt, ha te is kicsit lelassítasz – nyisd például óvatosabban az ajtókat, mert ha a cicád éppen mögöttük leskelődik, nem biztos, hogy olyan fürgén elugrik, mint régen tette.

Gondoskodj arról is, hogy a cicának ne jelentsen nehézséget felugrani a kedvenc helyeire – egy kis sámli, vagy egy polc megkönnyítheti a feljutást a régi kilátójára.

Némelyik cica idős korára fázósabb is lesz, ezért érdemes a kanapén hagyni nekik egy puha párnát vagy takarót, amin megmelegedhetnek.

Figyelj jobban az ápolásukra

A cicák nagyon tiszta állatok, de egy öregecske macska már nem mindig tud olyan alapos munkát végezni. Ha drasztikusan romlik a cicád állapota, egyáltalán nem, vagy túl sokat mosakszik, akkor irány az állatorvos!

De még egy egészséges, ám idős cica esetében is fontos, hogy kicsit gyakrabban átfésüld a szőrétmegtisztítsd a füleit és levágd a körmeit, ha ő maga már nem tudja lekoptatni őket.

Érdemes a kis kedvenc fogait is rendszeresen ellenőriztetni, mert a fogkő vagy az ínygyulladás később komolyabb gondokat is okozhat.

Akár egy idős családtag, egy idős cica is kicsit több figyelmet, türelmet és odafigyelést kíván, de ennyit minden élőlény megérdemel.

VIDEO Jobb ember vagy, mint hinnéd, ha ez az 5 dolog jellemző rád

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!