Idegen akcentus szindróma és egyéb furcsa betegségek

Idegen akcentus szindróma és egyéb furcsa betegségek

Címlap / Életmód / Egészség / Idegen akcentus szindróma és egyéb furcsa betegségek

A Dr. House óta tudjuk, hogy a világ tele van furcsábbnál furcsább betegségekkel. A film titka nem csak a filmben szereplő orvos szarkazmusában rejlik, hanem abban is, hogy az ember szereti riogatni önmagát. Szerencsére az embereket érintő legtöbb betegség gyógyítható, ám vannak olyanok is, melyek nem azok, sőt extrémnek mondhatók.

Az idegen akcentus szindróma

Ez egy olyan ritka betegség, aminek az a jellemző tünete, hogy egy kisebb fej- vagy agyi sérülés után az ember idegen kiejtéssel, az anyanyelvén szólal meg. Az 1900-as évek elejétől fogva csak néhány ilyen esetet diagnosztizáltak.
Az a rejtélyes a betegségben, hogy ezek az emberek soha nem jártak országuknak azon részén, ahol olyan tájszólással beszélnének, ahogy a betegség kapcsán a beteg, tehát nem volt módjuk megtanulni.

A titok nyitja

Az orvosi magyarázat az, hogy az ebben a betegségben szenvedőknek olyan helyen sérült az agyuk, ami a hangképzésért felelős. Megváltozik a mássalhangzók hossza, a beszéd ritmusa és az egész kiejtés. Az orvosok szerint ez egy beszédképzési zavar speciális esete – motoros afázia – melyet a beteg környezete akcentusként hall.
Így járt a yorkshire-i Chris Gregory is agyműtéte után. Bár sosem járt Írországban, mégis igen erős ír akcentussal ébredt agyműtéte és a három napos altatás után. Vannak olyan esetek is, amikor a beteg teljesen más nyelven kezd el beszélni.

A Morgellon kór

Ez a betegség az, amivel tipikusan a pszichiátrián köt ki az ember, ugyanis igen rejtélyes, olyannyira, hogy az orvosok nem is ismerik el annak.
A betegek úgy érzik, mintha a bőrük alatt bogarak mozognának, vagy olyan bőrsebeket tapasztalnak magukon, amiben vékony fonalszerű szálak vannak. Ezek a fonalak semmilyen más fonalra nem hasonlítanak, viszont minden betegnél ugyan olyanok.

A Naegeli- szindróma

Ideális betegség ez a bűnözőknek, ugyanis az a jellegzetessége, hogy a páciensnek nincs ujjlenyomata, sőt, még izzadni sem tudnak. Egyéb tünetek a megvastagodott bőr a tenyéren, viszketés, fogak és körmök deformálódása, vagy épp barna foltok a bőrön.
Ez a betegség kellemetlen ugyan, de semmilyen egyéb problémát nem okoz. Ez egy mutáció, ami egyre több embernél jelentkezik.

Felrobbanó fej-szindróma

Nem olyan vészes, mint amilyennek hangzik, nem kell szó szerint érteni. Ez egy pszichológiai elváltozás, egy alvási rendellenesség.
Az ember egy robbanást vél hallani, erre ébred fel. Ezután folyamatosan hangos hangot hall, mintha cintányért használtak volna a füle mellett. Ez többnyire elmúlik.

Tourette-szindróma

Szintén egy idegrendszeri elváltozás, amit a köznyelvben tic-nek neveznek. Jellemzője, hogy ismétlődő, nem akaratlagos hangadással és mozgással jár. Akár azzal is, hogy valaki váratlan pillanatokban káromkodik.
Ez azért probléma, mert az ember nem tudja akaratával szabályozni ezt, és akik nem tudják, hogy ez egy betegség, igen furcsán, akár agresszívan is reagálhatnak. Ehhez hasonló a Jumping Frenchman szindróma, aminél a beteg szavakat ismételget folyamatosan.

Akik nem öregszenek

Az interneten lehet olyan eseteket olvasni, hogy vannak emberek, akik gyerektestben élik le az életüket. Van egy olyan kislány is, aki viszont valóban nem nő fel soha, nem csak fizikailag, hanem sehogy. A betegségnek nincs neve, egy ilyen esetről tudnak a világon. A kislányt Brooke Greenbergnek hívják, jelenleg 13 éves.
Ezek a betegségek szinte mind genetikai vagy a pszichét érintő betegségek, tehát nem fertőzőek. Kutatásukat, mivel nem érint sok embert, csak az igen elszánt orvosok végzik – ha van rá pénz. Azt mondják, régen is voltak ilyen betegségek, melyekről azért nem tudtunk, mert nem volt internet, televízió.
Én mégis azt mondom, hogy a génkezelt élelmiszerek, a vegyszerek azok, amik igenis belepiszkálnak Isten művébe.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást