Ennivaló citromos omlós finomságok húsvétra. A húsvéti nyuszi keksz készítésében a gyerkőcök is szívesen részt vesznek. A sütik kiszaggatásában, vagy akár nyuszi szemek elhelyezésében remek kis segítőink lehetnek. Lehet, hogy kicsit tovább tart majd a konyhai munka, a sütés utáni takarítást is beleértve, de semmiképp se vegyük el gyerekeink kedvét!
Hozzávalók:
30 dkg liszt + a nyújtáshoz
20 dkg vajas margarin
8 dkg porcukor
1 tojás sárgája
1 csomag vaníliás cukor
1 nagy kezeletlen citrom leve és lereszelt héja
francia drazsé
Elkészítés:
A lisztet gyors mozdulatokkal összemorzsoljuk a vajas margarinnal. Hozzáadjuk a porcukrot, a vaníliás cukrot, és a tojás sárgáját.
A kezeletlen héjú citromot alaposan megmossuk, szárazra törölgetjük. Héját lereszeljük, levét kifacsarjuk. A lereszelt citromhéjat és a frissen facsart citromlevet a süti tésztájához keverjük.
A tésztát folpackba csomagolva 1 órácskára hűtőbe tesszük.
Lisztezett deszkán 5-6 mm vastagságúra nyújtjuk a pihentetett linzer tésztát. Nyuszi formájú szaggatóval kiszaggatjuk. Természetesen bármilyen húsvéti, vagy tetszőleges, kedvünkre való formát szaggathatunk a tésztából.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk a kiszaggatott nyuszi formákat.
Előmelegített sütőben kb.10-12 perc alatt megsütjük a citromos sütiket.
Még melegen a helyére illesztjük a francia drazsé nyuszi szemeket. Picit nyomjuk a tésztába a drazsékat.
Locsolók várásához is kiváló. Jó citromos, így a férfiaknak is biztosan fog ízleni.