Párkapcsolat / Szerelem

Csalni vagy nem csalni? Ez az 5 dolog az, ami miatt valaki hűséges marad

Csalni vagy nem csalni? Ez az 5 dolog az, ami miatt valaki hűséges marad

A pszichológusokat régóta foglalkoztatja, egyesek miért lépnek félre, míg mások hűségesek maradnak. Ugyan napjainkban az online társ- és szexpartner keresőknek köszönhetően nagyobb a kísértés, mint valaha, még így is kijelenthetjük, hogy az emberek többsége nem csalja meg partnerét. Egy részletes kutatás – amit nemrég publikált az egyik legnagyobb amerikai pszichológiai szaklap – arra kereste a választ, hogy miért, vagy éppen miért NEM maradnak hűségesek az emberek.

Először is azt vizsgálták, miért lépünk félre egyáltalán. Sokan azért, mert már nem szeretik párjukat, de nem akarnak váltani, amíg nincs meg az új partner. Mások pedig önbizalomnövelésre használják a flörtölgetést, hogy feltérképezzék, még mindig kívánatosak-e az ellenkező nem számára.

A férfiak köztudottan azért hajlamosabbak a csalfaságra, mert az ő céljuk tudat alatt az, hogy minél több egészséges utódot hozzanak létre és ezért „szállnak virágról virágra.”

A nők ezzel szemben arra törekszenek, hogy gyermeküket biztonságban felneveljék egy erős hím mellett, így kevésbé motiváltak a megcsalásra. Amennyiben viszont találnak egy „alfább” példányt, mint aktuális partnerük, ők is félreléphetnek, hogy az erősebb hímmel párosodhassanak. 

A kutatás elején a résztvevők 47 okot adtak arra, hogy mindezek ellenére miért hűségesek. A 47 leggyakrabban mondott okot később 600 résztvevő megkérdezésével az alábbi öt legfontosabb indokra szűkítették le. 

1 2 3

1 hozzászólás

Írj egy hozzászólást