A hüllő, mint házi kedvenc

A hüllő, mint házi kedvenc

Címlap / Életmód / Család / A hüllő, mint házi kedvenc

Az ember mindig is szorosan kötődött a természethez. Az emberek nagy része ma városban, a négy fal között él. Ott maradt a természetes igény, az állatok szeretete, így sokan tartanak házi kedvencet. A legnépszerűbb még mindig a kutya, macska, és az apró testű madarak, de van aki vadászgörényt tart otthon, sőt olyan is, aki a hüllőket részesíti előnyben.

Mindent a szemnek

Aki hüllőt tart házi kedvencnek, az első sorban nem az érintés, simogatás által akarja kielégíteni igényeit, hanem inkább a látvány, a különlegesség vonzza. Természetesen vannak olyanok is, akik nem erre vágynak, hanem valódi hüllőbarátok, már-már mániákusak. 

A hüllők valóban elbűvölik az emberek nagy részét, eltérő szokásaikkal, adott esetben csodás színükkel.

A hüllők nagy előnye

Nem hangoskodnak, nem kell sétáltatni vinni őket, és nincs szőrük, ami a lakás minden pontján fellelhető. Van még egy tulajdonságuk, ami gazdáik speciális igényét elégíti ki: nincs a kedvenc és gazdája között bensőséges lelki kapcsolat. 

Sőt, többségük azt szereti, ha békén hagyják – csak megfelelő gondozásra vágynak. Felvetődik bennem a kérdés: akkor miért kell rabságba kényszeríteni őket, ha nincs kölcsönös kötődés?

Az ember és az állatok

Az ember önző. Kutyára, macskára azért van szüksége – első körben – hogy legyen egy társa, legyen valaki, akiről gondoskodhat. Aztán ez a kapcsolat kölcsönössé válik ember és állat között. Nem csak függőségi viszony lesz, hanem komoly érzelmi kötődés is. 

A hüllőknél ez a folyamat másként alakul. Van, aki végső soron lakásdekorációs elemként tartja számon otthonában. Felvetődik bennem még egy kérdés: az állatok szemszögéből nézve mi az ember?

Pár szó a hüllőtartásról

A hüllők érzékeny állatok.

Megfelelő hőmérsékletre, megfelelő nagyságú élettérre, megfelelő környezetre, minőségi tápanyagra van szükségük, meghatározott időszakban. 

Míg az emlős állatok szükség esetén elvannak a harmadrangú konzervekkel és nagy adag szeretettel egy pici lakásban is, addig a hüllőnél ez nincs így. Ha nem kapja meg a megfelelő ellátást, akár el is pusztulhat. A hüllőtartás komolyabb háttértudást igényel, minta a megszokott kedvencek tartása.

A hüllő veszélyes házi kedvenc

A hüllők azok az állatok, akik leginkább terjesztik a szalmonellát. Emiatt például 1975 óta az USA-ban betiltották a 10 cm-nél kisebb teknősök eladását. Ezzel a rendelettel – mivel egy szülőnek kényelmi okok miatt kézenfekvő volt a kis teknős beszerzése – százezer szalmonellás gyermek megbetegedést előztek meg évente. 

Nem csak a teknősök terjesztik ilyen intenzíven a szalmonellát, hanem a gőték, békák is. Érdemes elgondolkozni tehát arról, hogy milyen állatot szerzünk be gyerekünknek.

Hogyan előzhető meg ez a fajta szalmonella fertőzés?

Minden felületet meg kell tisztítani, amivel a hüllő érintkezik, tehát nem szabad szabadon engedni a lakásban. Egy akvárium kitisztítása után azt felületet is tisztítsd meg, ahol ezt a műveletet végezted. 
Ne a konyhában tartsd a hüllőt, sőt, tartsd minél távolabb a konyhai eszközöktől, ételtől, alapanyagoktól. Ami a legfontosabb, ne engedj a hüllő közelébe kisgyereket, beteget, olyat, akinek nem megfelelő az immunrendszere.
Minden házi kedvenc tartása hordoz magában veszélyeket, betegségeket. Nem véletlenül kell megismerni az állatot, az állatfajtát, amit otthon tarunk. Ez nem csak a mi érdekünk, hanem az állaté is, hiszen nem szívesen válunk meg kedvenc teknősünktől, mert unokánkkal nem tartattuk be a szabályokat, ezáltal megbetegedett, és szülei nem engedik hozzánk. Legyünk tehát körültekintőek, amikor állatot választunk magunk mellé.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást