Párkapcsolat / Szerelem

Mi tartja egyben a kapcsolatot? A kutatók szerint nem a szerelem az

Mi tartja egyben a kapcsolatot? A kutatók szerint nem a szerelem az

A változás benned kezdődik

A kölcsönös megértés egy kapcsolatban mindkét fél érdeke, és csak úgy működhet, ha mindketten dolgoznak is érte. Dr. Bernstein azonban felhívja rá a figyelmet, hogy te csak a saját oldaladon tudsz dolgozni, és ez is a feladatod. A másik meghallgatása szerinte kulcsfontosságú.

Azt javasolja, ne azért hallgasd meg a másikat, hogy utána elmondhasd a válaszodat, hanem azért, hogy megértsd őt.

Ha nem azon gondolkodsz, miközben ő beszél, hogy te mit fogsz mondani, hanem tényleg rá figyelsz, máris sokat tettél azért, hogy jobban megértsd a partneredet. Ha ő is ugyanezt teszi, már jó úton haladtok, de a pszichológus emlékeztet rá, hogy ekkor is időre és türelemre lehet szükség az első eredményekig. Elvégre nagyon sok régi rossz szokást, beidegződést és legfőképpen a saját egónkat kell legyőznünk ahhoz, hogy a kapcsolatot helyezzük előbbre.

A megértés a szerelmet is mélyebbé teszi

Nem kell megértened az embereket ahhoz, hogy szeretni tudd őket, ahhoz viszont igen, hogy tartós kapcsolatot építs ki velük. Ha lehetőséget adsz magadnak arra, hogy megértsd a szeretteidet, akkor pedig még jobban fogod szeretni is őket. Fontos látni, hogy különösen az intim partnereink esetében a saját egónk az, ami akadályozza a megértést. Gyakran előfordul, hogy annyira szükségünk van arra, hogy igazunk legyen, hogy ezért hajlandóak vagyunk megbántani is a másikat.

Bernstein hozzáteszi, hogy természetesen egy kapcsolat alakulását sok minden befolyásolhatja, és nem minden kapcsolat szól egy életre. A másik megértése viszont ettől függetlenül is minden kapcsolatot egészségesebbé tesz, amíg azok tartanak.

A szerelem pedig – emlékeztet a pszichológus – fontos dolog, de a megértés még fontosabb, mert az a vele járó bizalommal, elkötelezettséggel és tisztelettel még tovább mélyíti az érzelmeket is.

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást