A kutatók szerint nem a szerelem tartja egyben a kapcsolatokat

A kutatók szerint nem a szerelem tartja egyben a kapcsolatokat

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / A kutatók szerint nem a szerelem tartja egyben a kapcsolatokat

Dr. Jeffrey Bernstein pszichológus szerint a nyugati társadalmakban túl nagy hangsúlyt fektetünk a szerelemre, pedig nem ez lesz az, ami végül eldönti, hogy egy kapcsolat kiállja-e az idő próbáját.

A tudós szerint a nyugati kultúrákban hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha minden a szerelem, a vonzalom és a „kémia” körül forognak. Ha ezek megvannak, akkor a kapcsolatból komoly kapcsolat, majd abból házasság lesz.

Dr. Bernstein úgy könyvében, a Why Can’t You Read My Mind? Overcoming the 9 Toxic Thought Patterns That Get in the Way of a Loving Relationshipben viszont kifejti: a válások, vagy hosszú távú kapcsolatok zátonyra futásának oka sokszor nem az, amire elsőként gondolnánk. A működő párkapcsolatokat sem feltétlenül önmagában a szerelem tartja egyben.

Ha nem a szerelem, akkor mégis micsoda?

A pszichológus szerint a párterapeuták gyakran hallanak olyan mondatokat, mint hogy „Kiszerettem belőle”, „Szeretem, de már nem vagyok szerelmes”, vagy „Tényleg azt hittem, hogy szeretem, de úgy tűnik, mégsem volt így”.

30 éves tapasztalata alapján azonban Bernstein arra jutott, hogy a működő kapcsolatok legfontosabb eleme nem is annyira a szerelem, mint a megértés.

Amint mondja: még sosem találkozott olyan felnőttel, aki arra panaszkodott volna, hogy gyerekkorában a szülei túlságosan jól megértették, ellenben rengeteg olyan elvált párral találkozott, akik még mindig szerették egymást, viszont sosem értették meg a másikat igazán.

A szerelem tehát szerinte önmagában nem elég. A másik megértése azonban nem csak egyszerűen működőképesség, de ténylegesen boldoggá és egészségessé is tehet egy olyan kapcsolatot, amiben az évek során az a bizonyos kémia esetleg már kissé meg is kopott.

puhhha/depositphotos.com

A változás benned kezdődik

A kölcsönös megértés egy kapcsolatban mindkét fél érdeke, és csak úgy működhet, ha mindketten dolgoznak is érte. Dr. Bernstein azonban felhívja rá a figyelmet, hogy te csak a saját oldaladon tudsz dolgozni, és ez is a feladatod. A másik meghallgatása szerinte kulcsfontosságú.

Azt javasolja, ne azért hallgasd meg a másikat, hogy utána elmondhasd a válaszodat, hanem azért, hogy megértsd őt.

Ha nem azon gondolkodsz, miközben ő beszél, hogy te mit fogsz mondani, hanem tényleg rá figyelsz, máris sokat tettél azért, hogy jobban megértsd a partneredet. Ha ő is ugyanezt teszi, már jó úton haladtok, de a pszichológus emlékeztet rá, hogy ekkor is időre és türelemre lehet szükség az első eredményekig. Elvégre nagyon sok régi rossz szokást, beidegződést és legfőképpen a saját egónkat kell legyőznünk ahhoz, hogy a kapcsolatot helyezzük előbbre.

A megértés a szerelmet is mélyebbé teszi

Nem kell megértened az embereket ahhoz, hogy szeretni tudd őket, ahhoz viszont igen, hogy tartós kapcsolatot építs ki velük. Ha lehetőséget adsz magadnak arra, hogy megértsd a szeretteidet, akkor pedig még jobban fogod szeretni is őket. Fontos látni, hogy különösen az intim partnereink esetében a saját egónk az, ami akadályozza a megértést. Gyakran előfordul, hogy annyira szükségünk van arra, hogy igazunk legyen, hogy ezért hajlandóak vagyunk megbántani is a másikat.

Bernstein hozzáteszi, hogy természetesen egy kapcsolat alakulását sok minden befolyásolhatja, és nem minden kapcsolat szól egy életre. A másik megértése viszont ettől függetlenül is minden kapcsolatot egészségesebbé tesz, amíg azok tartanak.

A szerelem pedig – emlékeztet a pszichológus – fontos dolog, de a megértés még fontosabb, mert az a vele járó bizalommal, elkötelezettséggel és tisztelettel még tovább mélyíti az érzelmeket is.

VIDEO Halak csillagjegyűként ezekre számíthatsz párkapcsolatban a többi csillagjegytől

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!