Mi tartja egyben a kapcsolatot? A kutatók szerint nem a szerelem az

Mi tartja egyben a kapcsolatot? A kutatók szerint nem a szerelem az

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Mi tartja egyben a kapcsolatot? A kutatók szerint nem a szerelem az

A tudós szerint a nyugati kultúrákban hajlamosak vagyunk úgy tenni, mintha minden a szerelem, a vonzalom és a „kémia” körül forognak. Ha ezek megvannak, akkor a kapcsolatból komoly kapcsolat, majd abból házasság lesz.

Dr. Bernstein úgy könyvében, a Why Can’t You Read My Mind? Overcoming the 9 Toxic Thought Patterns That Get in the Way of a Loving Relationshipben viszont kifejti: a válások, vagy hosszú távú kapcsolatok zátonyra futásának oka sokszor nem az, amire elsőként gondolnánk. A működő párkapcsolatokat sem feltétlenül önmagában a szerelem tartja egyben.

Ha nem a szerelem, akkor mégis micsoda?

A pszichológus szerint a párterapeuták gyakran hallanak olyan mondatokat, mint hogy „Kiszerettem belőle”, „Szeretem, de már nem vagyok szerelmes”, vagy „Tényleg azt hittem, hogy szeretem, de úgy tűnik, mégsem volt így”. 30 éves tapasztalata alapján azonban Bernstein arra jutott, hogy a működő kapcsolatok legfontosabb eleme nem is annyira a szerelem, mint a megértés.

Amint mondja: még sosem találkozott olyan felnőttel, aki arra panaszkodott volna, hogy gyerekkorában a szülei túlságosan jól megértették, ellenben rengeteg olyan elvált párral találkozott, akik még mindig szerették egymást, viszont sosem értették meg a másikat igazán.

A szerelem tehát szerinte önmagában nem elég. A másik megértése azonban nem csak egyszerűen működőképesség, de ténylegesen boldoggá és egészségessé is tehet egy olyan kapcsolatot, amiben az évek során az a bizonyos kémia esetleg már kissé meg is kopott.

puhhha/depositphotos.com

Oldalak: 1 2

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást