Honnan tudod, hogy a házasságodnak vége?

Honnan tudod, hogy a házasságodnak vége?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Honnan tudod, hogy a házasságodnak vége?

Amikor már többet vagy szomorú és csalódott, mint boldog, amikor nem találsz többé lelki társra házastársadban…az a házasság végét jelzi.

Annak ellenére, hogy az összes reményedet, álmodat és jövőbeli tervedet egyetlen személyre és a házasság intézményére építetted, úgy tűnik minden hiábavaló volt. A 21. században az “ásó, kapa, nagyharang”, “amíg a halál el nem választ” mondások anakronimussá váltak.

Amikor az élet túl fájdalmassá válik, véget nem érő csatározásokból és sebekből áll, az szellemileg kiforgat önmagunkból és már csak a menekülés marad. Menekülés egy olyan kapcsolatból, ami kifacsarta szívünket és eltörpítette egykori önmagunkat. Amikor az emberekben felgyülemlik a mély, maradandó düh, akkor azonnali megoldást kell találni – a legjobb ha értelmesen és nyugodtan a házastárssal meg lehet beszélni a problémákat. Ha nem, akkor képtelenség továbbépíteni a házasság várát.

Néha azért válnak el az emberek, mert különnőnek egymástól, szép lassan elidegenednek és külön életet kezdenek élni. Tipikus eset, amikor a férfi dolgozik, a nő a házastársbeli szerepet tölt be, neveli a gyerekeket. Amint a gyerekek önállósodnak, az egymással töltött estéken mindketten a napi rutin fogságába esnek és nem marad energiájuk az egymással való “törődésre”. Ha beszélgetnek, csak a gyerekekről és családi problémákról teszik, ha szeretkeznek, csak testi vágyak kielégítését keresik, az érzelmek háttérbe szorulnak. Gyakori, hogy ilyen esetekben mindkét fél elfordul házastársától és a kölcsönös érzelmek kihalnak mindkét részről. A befejezés pedig logikus magyarázat: “Ez nem működik”. A gyerekek érzik majd a legjobban a szétválás súlyát.

De honnan tudod, hogy a házasságod elérte már azt a pontot, ahonnan nincs visszaút? Nem lehet megmenteni a kapcsolatot, nincs egy olyan út, ahogyan ismét egymásra találhatnátok?

Lássuk a házasság végéről árulkodó jeleket:

– A legtöbb szituáció veszekedést és bántást szít.
– Állandóan múltbeli fájdalmas eseményeket hoz szóba házastársod vagy te.
– A tiszteletnek nyoma sincs a kapcsolatban.

Úgy érzed, más szemmel néztek egymásra.
– Megváltoztak céljaitok és a partnereddel való jövőképed (vagy fordítva, neki vannak más tervei kettőtöket illetően – ha egyáltalán vannak).
– Mindketten annyira megváltoztatok, hogy már nincsenek olyan erkölcsi, etikai vagy életmódbeli értékek, amiket midketten osztotok.
– Képtelenek vagytok kompromisszumokra. Ha nem értesz egyet vele, képtelen vagy számára is előnyös megoldást találni (vagy fordítva).
– Alapvető szexuális összeférhetetlenség alakult ki köztetek. Nem éreztek vonzalmat egymást iránt, annak ellenére, hogy számos kísérletet tettetek szexuális téren.

Ne építs hidakat közétek, légy határozott és következetes. Ha döntöttél, hogy el fogsz válni, akkor vidd is véghez. A válás végleges dolog, körültekintően mérlegelni kell, milyen hatása lesz a gyerekekre és rátok. Gondold át az anyagiakat, hogyan fogtok ezen túl megélni, miből fogjátok fedezni a gyerekek és a saját költségeiteket. Ha készen állsz minden tervvel, csak akkor hagyd el a családi házat.

Másrészről, a párok néha figyelmen kívül hagyják életükből a boldog pillanatokat, például a gyerekek, barátok, közös vacsorák stb. Belegondoltál, mi lenne ha lemondanál ezekről a nagyszerű dolgokról? Biztos, hogy a legjobb megoldás szakítani? Ha úgy döntesz, hogy a válás a legjobb megoldás, légy tudatában azzal, mit veszítesz vele. Egy meggondolatlan döntés emberek életét teheti tönkre. Természetesen vannak kapcsolatok, amelyekből a menekülés az egyetlen út, mint például ha valaki családon belüli erőszak áldozata.

Akárhogyan is, a választ saját magadban találod meg, de soha ne változz meg egyetlen kapcsolat kedvéért sem. Az alapelvek, élethez való viszonyulás hasonló kell legyen mindkét félnél és a kölcsönös tiszteletnek is mindig jelen kell lennie. Ha ezek hiányoznak, kár éveket/évtizedeket elvesztegetni egy fájdalmas kapcsolatra.    

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást