Homeopátiás tudnivalók

Homeopátiás tudnivalók

Címlap / Életmód / Egészség / Homeopátiás tudnivalók

Egyre elterjedtebb manapság, hogy a hagyományos gyógyszeres kezelések helyett az orvosok és a betegek is előbb a homeopátiás megoldásokat használják. A homeopátia nem ártalmas, gyengéd gyógyítási mód, eredményes alkalmazásához azonban nem árt, ha tudunk néhány gyakorlati dolgot.

Időkorlát

A megfelelő hatás elérése érdekében fontos, hogy minimum negyed órás szünetek legyenek a homeopátiás golyócskák bevétele között.
Ez a szabály nem csak az egyes golyók esetén érvényes, de az étel- és italfogyasztás után eltelt időre is. Vagyis ha eszünk vagy iszunk valamit, akkor utána 15 percet várnunk kell a következő golyócska bevételével. 

Életkor és darabszám

A homeopátiás golyócskák adagolásánál ügyelnünk kell arra, hogy hány éves az, akinek be szeretnénk adni.
A darabszám évenként 1 golyócskával emelkedik, vagyis 1 éves kor alatt 1 golyó, 4 éves korig 4 golyó szedése ajánlott. 5 golyó a homeopátiás szerek maximuma, amennyit egyszerre ajánlott bevenni, vagyis 5 éves kor felett már ennyit szedhet mindenki.

Feloldódás

A homeopátiás szerek a száj nyálkahártyájáról szívónak fel, ezért célszerű őket lehetőleg nem összerágni, hanem inkább elszopogatni.
Ha a nyelvünk alá tesszük és hagyjuk, hogy ott elolvadjon, az a legegyszerűbb és legbiztosabb módszer. Gyerekeknek ezért szokták alvás közben is adni, mivel akkor kevésbé rágják össze. 

Csökkenti a hatást

Ha homeopátiás szereket segítségével szeretnénk gyógyulni, akkor sajnos kerülnünk kell a dohányzás, valamint a kávé- és teafogyasztást.
Ha nem sikerül ezeket mellőznünk, akkor törekedjünk arra, hogy a lehető legkevesebbet fogyasszunk belőlük, ugyanis csökkentik a szerek hatását. 

Mentol

A homeopátiás szerek és a mentol közömbösítik egymás hatásait, ezért célszerű a betegség idejére kerülni ezeket.
Ez a rágó és a fogkrém használata során fordul elő leggyakrabban. Homeopátiás szerek szedése mellett ezért lehetőleg ne rágózzunk, és a golyócskák bevétele előtt és után ne mossunk fogat fél óráig mentolos fogkrémmel. 

Kámfor

A kámfor ugyanúgy közömbösíti a homeopátiás szerek hatását, mint a mentol. A kámforral az illóolajok hatóanyagai között találkozhatunk leggyakrabban.
Homeopátiás szerek szedése esetén ezért célszerű kerülni az illóolajok használatát, vagy ellenőrizni, hogy az adott olaj tartalmaz e kámfort, akár csak minimális mennyiségben is. 

Tévhit

A homeopátiás szerekkel kapcsolatban kialakult az a tévhit, hogy vízzel már nem szabad hígítani, hiszen előállításakor ezt már megtették, így a vízzel való további érintkezés rontja a hatást.
Ezzel szemben kisgyermekek esetében éppen az a leggyakoribb, hogy vízben oldva kapják meg és ugyanúgy hatásos náluk is.
Ugyanígy tévhit az is, hogy fémhez nem érhet hozzá a gyógyszer, mert az rontja a gyógyító hatást. 

VIDEO Ők a legkedvesebb és egyben legszebb csillagjegyek

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!