Dekor / Otthon

A home staging művészete, avagy 4 hasznos trükk, hogy még vonzóbbá tedd eladó lakásod

A home staging művészete, avagy 4 hasznos trükk, hogy még vonzóbbá tedd eladó lakásod

Aki el szeretné adni a házát vagy a lakását, annak a legfontosabb dolog az, hogy az ingatlan minél hamarabb elkeljen, lehetőleg a legmagasabb áron. Amerikában hosszú ideje bevett gyakorlat ilyenkor egy úgynevezett home staging cég felfogadása, főleg, ha nagyobb értékű ingatlanról van szó. Ilyenkor a lakberendezők a cég hatalmas raktárából egész szobányi bútorokat szállítanak a házakba, ami több tízezer dollárba kerül a tulajdonosnak, de a végén ennek köszönhetően jóval drágábban tudja eladni az ingatlant, így a szolgáltatás mindig bőven megtérül. Ugyan a legtöbbünk valószínűleg nem millió dolláros lakásokat árul, de érdemes pár tippet ellesni a szakemberektől a gyors és jó árú eladás érdekében.

Tisztaság és rend

Ezt említeni sem kellene, de aki látott már lakáshirdetést, ahol az összes fotón irdatlan rendetlenség és kosz honolt, azt tudja, miről beszélek.

Az eladó ingatlannak makulátlanul tisztának és rendezettnek kell lennie.

Ez nem kerül pénzbe, ezért nincs kifogás.

A gyerekjátékokat is szedjük össze a földről, hiszen lehet, hogy a potenciális vevő nem tervez gyereket és mivel az a célunk, hogy az illető oda tudja képzelni magát az ingatlanba, a szerteszét hagyott gyerekholmik látványa – a rendezetlen összképen kívül – hátrány lehet.

Minden legyen patyolattiszta és semmi felesleges, személyes holmink ne legyen szem előtt.

Az üres, sima felületek nagyobb térérzetet biztosítanak, ami mindig előny.

 

Semleges színek

Lehet, hogy a tulajdonos imádja a rózsaszín fürdőszobát és a limezöld konyhát, de nagyon kicsi az esélye, hogy a következő lakó is ugyanígy érez majd.

Ebben az esetben a legjobb barátunk egy vödör fehér festék.

Vegyünk nagyobb kiszerelést, úgy olcsóbb is, illetve az élénk falszíneket úgysem fogja eltüntetni egyetlen réteg.

Ha nagyon sötét az eredeti falszín, használhatunk bézst, világosszürkét vagy mokkát – ezek is a semleges palettán mozognak, és tetszenek az emberek többségének.

Ilyenkor nem kell feltétlenül kikevert színű festéket vennünk, elég egy kis színezőpaszta, amit a fehér festékhez adagolunk.

Ez így költségkímélő megoldás, és az árnyalat intenzitását is szabályozhatjuk.

 

Lakberendezési stílus

Tegyük fel, hogy romantikus lányok vagyunk és imádjuk a vintage, illetve shabby chic stílust.

Nos, ez egy férfiember számára egyenesen riasztó lesz és ők nem arról híresek, hogy nagyon el tudnának vonatkoztatni a látottaktól.

Ahogy a színekben, úgy stílusban is olyat kell prezentálnunk, ami semleges és ezáltal a többségnek tetszik, és bele tudja képzelni magát a lakásba.

Az enteriőr ne legyen túl nőies és habos-babos, de túl maszkulin és minimál sem, mert az rideg hatást kelt.

Találjuk meg az egyensúlyt, ami mindkét nem számára megnyerő.

A hálószobából is tegyük el a személyes dolgainkat, elég egy modern kép a falra, egy tiszta, szépen megvetett ágy és egy ágyvégre dobott takaró.

 

Apró trükkök

Az ördög a részletekben lakozik, és ez a home stagingben pláne így van.

Az, hogy a vevő beleszeret-e otthonunkba, olykor nüansznyi dolgokon múlhat.

Például a fürdőszoba sokak számára sarkalatos pontja a lakásnak. Ha színes, virágos fürdőköntösünk van, tüntessük el, ha viszont egy fehér vagy fekete, jó minőségű darab, akkor tegyük ki nyugodtan, hiszen otthonosságot kölcsönöz a helyiségnek.

Az étkezőasztal sose maradjon üresen, mert barátságtalan érzetet kelt, mindig tegyünk rá legalább egy elegáns terítőt, vagy egy átlátszó üvegvázát, benne friss virággal.

A padló is legyen makulátlan, amennyire lehet – ha foltos, de nem áll módunkban felcsiszolni, egy szőnyeg jó szolgálatot tehet, de természetesen az is semleges színű legyen.

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást