A home office átka, avagy miért nem jó otthonról dolgozni

A home office átka, avagy miért nem jó otthonról dolgozni

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / A home office átka, avagy miért nem jó otthonról dolgozni

Te is gyakran álmodozol arról, hogy milyen jó lenne otthonról dolgozni, elhagyni a reggeli kapkodást, helyette nyugalomban megreggelizni, esetleg sportolni, majd mind ezek után egy otthonos környezetben neki látni a munkádnak? Ez elméletben valóban nagyon jól hangzik, viszont a valóság nem ennyire kecsegtető.

A nyugodt reggel….vagy délelőtt?

Sajnos hajlamosak vagyunk a halogatásra és lássuk be, ha nem kellene időre beérned a munkahelyedre, te sem rángatnád ki magad az ágyból hajnalok hajnalán.

Ha otthonról dolgozol, akkor a reggeli kezdés könnyedén átmehet deles kezdésbe és ott már nagy az esélye annak, hogy nem tudsz majd mindent időre elvégezni.

Viszont, ha bele vagy kényszerítve egy ilyen helyzetbe, akkor az egyetlen megoldás az lenne, ha szabályokat állítasz fel magaddal szemben és persze be is tartod.

Elúszol a tennivalókban

Tegyük fel, hogy reggel időben elkezdtél dolgozni, de aztán eszedbe jut, hogy nem mostál ki hétvégén, le vagy maradva az ügyintézéssel és tulajdonképpen rengeteg, egyéb otthoni tennivalód van még.

Na, ember legyen a talpán, aki ezeket félre tudja tenni és kizárólag a munkájára koncentrálni.

Váratlan vendégek

Jobb, ha senkivel nem tudatod, hogy home office-ban dolgozol, mert tuti, hogy sokan majd meg akarnak látogatni, mondván, hogy rengeteg időd van.

Főleg igaz ez a kismama barátnőkre, akik még külön örülnek annak, hogy otthon vagy egész nap, így az is egyértelmű, hogy bármikor betoppanhatnak.

Tisztázd velük, hogy neked az otthonod egyben a munkahelyed is, ezért tartsák ezt tiszteletben.

Ugyanúgy, akár egy rendes munkahelyen, késő délután már te is szabad vagy, de addig szigorúan csak a munkádra szeretnél koncentrálni.

Ingerszegény környezet

Ez az egyik tényező, ami miatt nagyon veszélyes a home office, már, ami a fejlődésedet illeti.

Mivel nem ér semmi inger, ezért könnyen kialakulhat benned a zárkózottság érzése, nem tanulsz meg emberek között dolgozni, döntést hozni és kiállni az igazadért.

Pedig az embereknek szükségük van pozitív és negatív ingerekre egyaránt, hiszen ezáltal jön létre a fejlődés is.

Elhanyagolt külső

Fogadni mernénk, hogy otthon nem kiskosztümben állsz neki a feladataidnak, ami persze normális, de az már nem, ha pizsiben nyomod végig az egész napot.

Igenis csinosítsd ki magad, csináld meg a hajad, dobj fel egy kis sminket és, ha lehet, egy kényelmes, de csinos otthoni öltözéket válassz magadnak.

Csökken a motiváció

Nem mondhatnánk túl motiváló környezetnek, ha rajtunk kívül nincs senki körülöttünk, nem kell csinosan felöltöznünk, bizonyítanunk minden nap, egyszóval könnyebben kiéghet az ember a home office nyomása alatt.

Ez persze mindenkire másként hat, de, ha te egy pörgős, társasági ember vagy, akkor valószínű, hogy nem neked találták ki a home office-t.

Hogyan teheted jobbá?

Ha bele vagy kényszerítve ebbe a helyzetbe, akkor hozd ki belőle a legjobbat. Kezdd azzal, hogy reggel időben felkelsz és, ha nem is rohanva, de pörgősen elfogyasztod a reggelidet, majd nekiállsz dolgozni.

A második legfontosabb dolog, hogy ehhez találj egy megfelelő helyet az otthonodban. Alakíts ki egy dolgozó sarkot, ahol csak a munkával foglalkozol és ott ne filmezz, vagy internetezz, mert az a te privát munkahelyed. Néhanapján pedig az is jót tehet, ha beülsz egy könyvtárba, vagy kávézóba, hogy némi inger is érjen.

Ne felejts el egy egyéni munkarendet kialakítani magadnak és tartsd is magad hozzá. Legyen ebédszüneted és kávézz egyet délután, de a köztes időt töltsd hasznosan. Fontos, hogy ilyenkor is ápold a főnököddel a kapcsolatodat, ezért tarts folyamatos státuszt, ahol elmondhatod, hogy, hogy haladsz a munkáddal. Ezzel nem csak megnyugtatod őt, de abban is biztos lehetsz, hogy megbízható munkaerőként gondol majd rád, aki még otthonról is a maximumot nyújtja.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást