Sok holmi, kicsi lakás – 5+1 rendszerezési trükk, amit ismerned kell

Sok holmi, kicsi lakás – 5+1 rendszerezési trükk, amit ismerned kell

Címlap / Otthon / Dekor / Sok holmi, kicsi lakás – 5+1 rendszerezési trükk, amit ismerned kell

Benjamin Franklin mondta, hogy minden rendrakással töltött perccel egy órát nyerünk és nem túlzott, egy rendezett otthonban sokkal gördülékenyebben mennek a dolgok. Nem mindenkinek adatik meg, hogy nagy térben éljen – főleg itt a zsúfolt Európában – de ez nem jelenti azt, hogy le kell mondanunk a rendről. A legfontosabb dolog ennek érdekében az, hogy ne halmozzunk fel semmit, ezután pedig mindössze pár szokáson kell változtatnunk ahhoz, hogy kihozzuk a maximumot a rendelkezésünkre álló helyből. Íme hat remek rendszerezési trükk, amit ismerned kell.

A szezonon kívüli ruhákat ne a szekrényben tárold

A vastag kötött pulcsik és télikabátok értékes helyet foglalnak a szekrényben, mikor nincs rájuk szükség. Szerezz be vászonból készült ágyneműtartókat, amiket egyszerűen az ágy, vagy kanapé alá tolhatsz. A vákuumos csomagolás szintén rengeteg helyet szabadít fel, ami különösen hasznos például egy pufidzseki tárolásánál. Az átpakolást évente mindössze kétszer kell megcsinálni, tavasszal és ősszel, ráadásul ezek remek alkalmak arra, hogy selejtezz is a megunt ruhadarabok közül.

 

 

 

 

Címkézd fel!

Az apró holmikat célszerű dobozokba vagy egyéb dekoratív tárolókba gyűjteni, amiknek akkor is könnyen láthatjuk tartalmát, ha nem látunk át rajta. Ehhez az eltökéltebbek beszerezhetnek egy címkézőgépet, ami stílusosan jelzi, mit tartalmaz egy-egy doboz, de címkét mi magunk is gyárthatunk anélkül, hogy feladnánk az esztétikát. Egy dekoratív washi tape, vagy bármilyen dekorszalag tökéletesen alkalmazható erre a célra. Ha nem írsz szépen, kérd meg egy ügyeskezű barátnődet, hogy írjon a címkékre. 

 

 

 

 

 

A fiókokba jól láthatóan pakolj

A fiókrendszerezők megkönnyítik a pakolást, ruháinkat azonban hajlamosak vagyunk úgy halmozni a fiókokban, mint a palacsintatortát: egyiket tesszük a másikra és fogalmunk sincs, mi van a legfelső alatt. Így mikor valamit keresünk, egyrészt feltúrjuk az egész halmot, másrészt a lenti darabokat alig hordjuk, mert a létezésükről is elfeledkezünk.

A megoldás az, hogy szoros kis hengerekbe tekerjük a ruhákat és egymás elé tesszük őket, így mikor kihúzzuk a fiókot, mindig látjuk mindegyiket, mintha a könyvespolcon válogatnánk a könyvek közül. Ezzel a módszerrel változatosabban is fogsz majd öltözködni. 

 

 

 

Kövesd az „egyet be, egyet ki” szabályt

Ha kis lakásban élsz, nagyon hasznos ez a szabály: Ha egy új tárgyat szerzel be, egyet selejtezz is le. A halmozás ellen ez az egyik leghatásosabb módszer, ami pofonegyszerű és mindig betartható. Ha veszel egy új cipőt, nézd meg, melyik az a régiek közül, amelyik kicsit kopott vagy alig hordod és szabadulj meg tőle: ajándékozd el vagy juttasd el rászorulókhoz. Így jót is teszel, a holmijaid mennyisége pedig nem fog nőni, úgyhogy dupla haszon.

 

 

 

Az apróságokat rendezd dekoratív tálcára

Vannak olyan helyek a lakásban, ahol különösen nehéz rendet tartani, vagy rendezett benyomást kelteni. Ilyen például a konyhapult, a mosdó környéke vagy az íróasztal, ahol sok apróbb dolgot tartunk, amiket nem nagyon pakolhatunk el, hiszen folyamatosan használatban vannak. Ilyenkor a legstílusosabb megoldás egy szép tálca, amire egyszerűen elrendezzük a tárgyakat, így azok rendezett hatást keltenek. Amikor már a tálcán is kezdenek túlcsordulni a dolgok, akkor itt az ideje, hogy megint szortírozzunk egy kicsit. 

 

 

 

 

 

Hasznosítsd a függőleges helyet a zuhany környékén

A fürdő mindig az a hely, ahol a számtalan flakon megnehezíti a rendrakást, de nőként nincs mit tenni, ha csak a hajunkra és a testünkre minimum 3-3 különböző terméket kell használnunk. Egy zuhanyzóra függeszthető tároló jó szolgálatot tesz, mert nemcsak esztétikusan tárolja a holmikat, de azok így mindig kéznél is vannak. A teleszkópos sarokpolc és az ajtóra akasztható tároló szintén remek megoldás.

 

 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást