Hogyan védi az egészségünket az okosóra?

Hogyan védi az egészségünket az okosóra?

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan védi az egészségünket az okosóra?

Az első karóra megalkotása óta mindig is szerettünk időmérő eszközöket viselni a csuklónkon. Az órás művészet kezdete a 16. századra nyúlik vissza, azonban az okosóra, mint fogalom, csak az utóbbi évtizedben vált igazán népszerűvé. A 2010-es években az Apple, a Samsung és számos más technológiai óriások bemutatták a saját verzióikat az okosóráról, amelyeket azóta is tökéletesítenek. (x)

Az okosórák képesek arra, hogy számos olyan feladatot ellássanak, amelyeket korábban elképzelni sem tudtunk volna egy karórával összefüggésben. Ezek az eszközök egyszerűen, gyorsan és kényelmesen kommunikálnak más digitális eszközeinkkel, illetve képesek megkönnyíteni a mindennapi életünk számos területét.

Az okosóra azonban nem csupán egy technológiai játékszer. Napjainkban már olyan egészségmonitorozó funkciókat is beépítenek ezekbe az eszközökbe, amelyek a hagyományos orvosi eszközökkel összevetve is jól teljesítenek. A következőkben bemutatjuk, hogy milyen módon védi az egészségünket az okosóra.

Az alvás nyomon követése

Az alvás az egészségünk szempontjából kulcsfontosságú. Az alváshiány hosszú távon olyan súlyos egészségi problémákhoz vezethet, mint például szívbetegségek, a cukorbetegség vagy a depresszió. Szerencsére az okosórák alvás nyomon követő funkciót kínálnak, melyek segítségével megfigyelhetjük, mennyit és milyen minőségben alszunk.

Az okosórák az alvás hosszát, mélységét, valamint a felébredések számát is képesek rögzíteni. Sokan meglepődnek, amikor megtudják, hogy valójában nem alszanak annyit, mint gondolták, vagy hogy az éjszaka nagy részében csak a felszíni alvási szakaszban tartózkodnak. Az ilyen adatok segítségével változtathatunk az alvási szokásainkon, illetve javíthatunk az alvásminőségünkön.

A testmozgás követése

A rendszeres testmozgás nélkülözhetetlen a jó egészséghez, és az okosórák remek segítséget nyújtanak ezen a téren is. Az eszközök számos mozgásformát képesek nyomon követni, legyen szó futásról, úszásról, kerékpározásról, vagy akár a hétköznapi lépésszámlálásról.

Az okosóra segítségével könnyedén nyomon követhetjük, hogy mennyit mozgunk, és milyen intenzitással végezzük a gyakorlatokat. Megfigyelhetjük a pulzusunkat, a megtett távolságot, a lépéseink számát, a kalóriafelhasználást, sőt, akár a lélegzetvételünk számát is. Mindez pedig segíthet abban, hogy a testmozgást igényeinkhez és képességeinkhez igazítsuk, ezáltal még hatékonyabban edzhessünk.

A pulzus figyelése

Az okosórák számos modellje rendelkezik pulzusmérő funkcióval. Ennek segítségével a felhasználók képesek nyomon követni a szívritmusukat a nap bármely szakaszában, legyen szó akár nyugalomban töltött időszakról vagy intenzív edzésről.

A pulzusmérés fontos adatokat szolgáltat a szív egészségi állapotáról. A túl magas vagy túl alacsony pulzusszám a szívbetegség különböző formáira utalhat, vagy más komoly egészségi problémák jele lehet. Az okosóra segíthet ebben a helyzetben, hogy időben észrevegyük a problémát és mielőbb orvoshoz forduljunk.

Az elektrokardiogram (EKG) szerepe

Számos okosóra ma már rendelkezik elektrokardiogram, röviden EKG funkcióval is. Az EKG segítségével nyomon követhetjük a szív elektromos aktivitását, amely alapvető információkat szolgáltat a szív egészségi állapotáról.

Az EKG funkció segíthet felfedezni a pitvarfibrillációt, ami a leggyakoribb típusú szívritmuszavar, illetve jelentős rizikótényező a stroke szempontjából. Az okosóra által nyújtott EKG adatok segítségével pedig időben észlelhetjük ezt a problémát és megtehetjük a megfelelő lépéseket.

Az oxigénszint monitorozása

Nem csak a pulzusszám és az EKG adatok fontosak, az oxigénszint monitorozása is alapvető a jó egészség szempontjából. Számos okosóra rendelkezik már olyan funkcióval, mely segítségével ellenőrizhetjük a véroxigénszintünket. Az alacsony véroxigénszint számos egészségi problémát jelezhet, beleértve a szívbetegségeket és a légzőszervi betegségeket, mint például a COVID-19. Az okosóra segítségével tehát időben észlelhetjük a problémákat, és azonnali lépéseket tehetünk az egészségünk védelmében.

Az okosóra nem csak divatos kiegészítő, hanem komoly szerepet játszik egészségünk védelmében is. Használata által a nap 24 órájában nyomon követhetjük az alapvető egészségügyi adatainkat, illetve időben észlelhetjük a problémákat. Így az okosóra segítségével aktívan hozzájárulhatunk saját egészségünk védelméhez, és tehetünk azért, hogy jobban érezzük magunkat a bőrünkben.

VIDEO A csillagjegyek stresszkezelése a legrosszabbtól a legjobbig

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!