Hogyan válasszunk nevet gyermekünknek

Hogyan válasszunk nevet gyermekünknek

Címlap / Életmód / Család / Hogyan válasszunk nevet gyermekünknek

Névválasztásnál a legjobb az, ha a gyermek megszületése előtti hónapokban közösen megbeszéljük, hogy kinek melyik név tetszik, ízlelgetjük magunkban, szoktatjuk magunkat a nevekhez, és végül közösen döntünk. Lássunk néhány szempontot, amelyek megkönnyíthetik a névválasztást.

Ritmusa

Ismételgessük sokszor a kiválasztott nevet vezetéknévvel együtt, egy idő elteltével megérezzük a ritmusát. Fontos, hogy jó legyen kiejteni, megfelelő ritmusa legyen, hiszen gyermekünk egész életében így fog majd bemutatkozni. Fordított sorrendben is vizsgáljuk meg a neveket, vagyis hogy hogyan hangzik, ha a keresztnév áll elöl. Ha ugyanis gyermekünk külföldön fog élni, vagy külföldiekkel fog itthon dolgozni, akkor nagyon sokszor fogja nevét fordított sorrendben használni.

Becézett alakok

Vajon a kiválasztott névnek a becézett alakjai is tetszenek? Valószínű, hogy gyermekünket az iskola befejezéséig nagyon ritkán fogják a teljes keresztnevén szólítani, így minimum 14 évig jó, ha tetszenek a választott név becézett formái is.

Hangzótorlódás

A keresztnév ne kezdődjön ugyanazzal a magán- vagy mássalhangzóval, mint a vezetéknév (például: Szabó O…, Varga A…, Kovács Cs…). Ezeket így nehéz lesz kiejteni, a mássalhangzók esetén akár dadogásnak is tűnhet a név kiejtése, ezért célszerű kerülni az ilyen névkombinációkat.

Szótagismétlődés

A vezetéknév utolós szótagja ne ismétlődjön a keresztnév elején (például: Szabó Bo…, Varga Ga…, Németh Et…). Ezek kifejezetten dadogós hangzást adhatnak a névnek, amit egyszerűbb elkerülni. 

Név jelentése

Hasznos, ha a név jelentésének utánanézünk. Elképzelhető olyan jelentés, eredet, vagy háttértörténet, amely miatt mégsem fog tetszeni az éppen kedvencnek tartott név. 

Divatos nevek

Minden korosztálynak megvannak az éppen divatos nevei. Egyáltalán nem biztos, hogy problémát okoz, ha a nekünk tetsző név más szülőnek is tetszik, és több gyerek is viseli. Ha viszont kifejezetten ritka nevet szeretnénk adni gyermekünknek, akkor nem árt a születés előtt tájékozódni, hogy melyek most a leggyakoribban a kisgyerekek között. 

Névmisztika

Akit érdekel az ezotéria és hisz abban, hogy a gyermek nevének betűinek jelentése van, vagy esetleg a név hatással lesz a gyerek egész életére és személyiségére, az nem árt, ha utánanéz ennek is. Ilyenkor érdemes szakember véleményét kikérni, aki komplett elemzést tud adni nekünk az összes szóba került névvel kapcsolatban. 

Külföldi nevek

Egyre többen adnak manapság külföldi nevet gyermeküknek. Ezeket a szülők gyakran filmekben hallják, vagy esetleg egy külföldi híresség neve tetszik meg annyira, hogy saját gyermeküknek is azt a nevet szánják. Érdemes ilyenkor átgondolni, hogy a filmet látva másnak is eszébe jutott ugyanez, ezért az egyedinek szánt név éppen nagyon népszerű lesz gyermekünk korosztályában. Másrészt fontos tudni, hogy Magyarországon magyar szülők esetén a külföldi neveket a magyar kiejtés szerint kell anyakönyvezni, és lehet, hogy így már nem is fog annyira tetszeni.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást