Hogyan válasszunk munkaállványt?

Hogyan válasszunk munkaállványt?

Címlap / Otthon / Hogyan válasszunk munkaállványt?

A munkavégzés fontos kelléke a munkaállvány. Hogyan érdemes kiválasztani a legmegfelelőbbet? Mire kell odafigyelni? Most ezekkel kapcsolatban adunk néhány gyakorlati tanácsot. (x)

A munkaállvány anyaga

Az első kérdés az, hogy milyen anyagú állványt válasszunk. Mivel munkakörnyezetben nagyon fontos a biztonság, ezért érdemes az alumíniumváltozatok között nézelődni. 

Az alumínium egy rendkívül erős és strapabíró anyag. A belőle készített állványok biztonságos munkavégzést tesznek lehetővé. Plusz előnyük, hogy nagyon könnyűek, ennek köszönhetően gyorsan és egyszerűen áthelyezhetőek egyik helyről a másikra. 

Az anyag az egyik legfontosabb szempont vásárlás során, emellett azonban még nagyon sok olyan paraméter és termékjellemző van, amit alaposan górcső alá kell venni. 

A magasság és a súly

Munkaállványra jellemzően azért van szükségünk, hogy a magasban lévő helyeken is tudjunk dolgozni. Felmerül tehát a kérdés, hogy milyen magas egy tökéletes állvány?

Itt meg kell említeni az állómagasságot is, mint fontos paramétert. Ennek értékét alaposan át kell gondolni, mielőtt végleges döntést hozunk, hiszen nem mindegy, hogy számunkra egy 3 méteres változat is megfelel, vagy ennél nagyobbra van szükségünk.

A kényelmes munkavégzéshez az is hozzátartozik, hogy a járólap szélessége, illetve hossza is passzoljon az igényeinkhez. Mindezek mellett pedig a terhelhetőség szempontjából is át kell gondolnunk a döntésünket. 

A mozgathatóság kérdése

Általában nemcsak egy helyen végzünk bizonyos feladatokat, hanem sokszor mozognunk kell a munkaterületen belül, ilyenkor pedig a munkaállványunkat is magunkkal kell vinni.

A munkavégzés kényelme, hatékonysága érdekében érdemes könnyen mozgatható modellt választani. A gurulóállványok ideális megoldást jelentenek, mert helyzetük komolyabb fizikai erőkifejtés nélkül megváltoztatható, ugyanakkor teljesen biztonságosan használhatóak. 

A szerkezet stabilizátorral van felszerelve, így munkavégzéskor nem kell attól tartanunk, hogy elgurul, hanem megbízhatunk abba, hogy a munkaállványunk fixen megáll alattunk. Az Állványbázis.hu sokféle gurulóállványt kínál, ha még nem találtad meg az igazit, akkor érdemes megnézni a lehetőségeket, így megteremtve a kellő biztonságot az elvégzendő feladatokhoz.

Fő a biztonság

A munkaállvány akkor tölti be megfelelően a szerepét, ha biztonságosan tudunk rajta állni, dolgozni. A kockázati tényezők kiszűrése és mérséklése alapfeltétel a munkaterületen. Ezt szem előtt tartva olyan állványok közül válasszunk, melyek biztonsági szempontból is megfelelőek. 

Érdemes megvizsgálni az erősítést elősegítő rögzítéseket, a technikai megoldásokat, a minősítéseket. Ezek sokat elárulnak arról, hogy a kiszemelt változat elég biztonságos-e. Különösen lényeges kérdés az is, hogy a felület csúszásmentes-e. Ideális esetben az, így akkor nem áll fenn csúszásveszély.

Ezek a legfontosabb szempontok, amiket mérlegelni kell. A döntést érdemes inkább jobban átgondolni, mintsem elhamarkodni, hiszen ideális esetben az állvány megvásárlása hosszú távra szól.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!