Háztartás / Otthon

Hogyan válassz porszívót? Tippek vásárlás előtt

Hogyan válassz porszívót? Tippek vásárlás előtt

Első és legfontosabb: műszaki paraméterek

A porszívóknak van néhány olyan tulajdonsága, amelyek meghatározhatják, hogy végül melyik típus mellett teszed le a voksodat:

  • Áramfogyasztás: a porszívók esetében is fontos az energiahatékonyság. Fogyasztásuk alapján A-tól G-ig terjedő besorolást kapnak, természetesen az A kategória a legjobb.
  • Motorteljesítmény: a jelenlegi EU szabályozás miatt a hagyományos porszívók maximális teljesítménye 900W lehet. Ennél magasabb teljesítmény csak néhány speciális készülékcsaládnál érhető el – például a vizes technológiát használó takarítógépeknél és vizes porszívóknál. Emellett a teljesítményszabályozás is egy olyan funkció, amellyel jó, ha rendelkezik a kiválasztott gép.
  • Hatékonysága: a megfelelő teljesítmény mellett a szűrési képesség is nagyon fontos, mivel nem mindegy, mennyire tudja a porszívó megfogni a szennyező, allergén részecskéket. 
  • Zajhatás: az extra hangos porszívók már labdába sem rúghatnak a szuper csendes készülékek mellett. Ha neked is fontos szempont, hogy a porszívód ne verje fel a szomszédokat szombat reggel, akkor erről se feledkezz meg.
  • Kiegészítők: nem mindegy, hogy csupán egyféle fej, vagy több különböző is tartozik a géphez. Ha kárpiton, bútorokon is szeretnéd használni, akkor egy profibb verzióra lesz szükséged.

Mekkora az otthonod?

Természetesen, a műszaki kritériumok mellett a praktikum is közbeszól a vásárlásnál. Ha egy 30-40 m2-es belvárosi lakásba keresel készüléket, akkor egy kisebb, porzsákos megoldás is ideális lehet. A hely szűkössége miatt rengetegen álló porszívót választanak városi környezetbe: ezeknél még a vezetékkel sem kell bajlódni, ugyanis többségük akkumulátorral működik. Panellakásokban, társasházakban kedveltebbek a csendes gépezetek.

Thomas Bionic Washstick porszívó
Thomas Bionic Washstick

Ezzel szemben egy 70-120 m2-es (vagy akár még tágasabb) családi házba elkel a nagyobb teljesítmény, a 10-15 méter hosszúságú működési sugár. A padlózat típusa is mérvadó: ha több a szőnyeg, mint a parketta, akkor a kiváló szőnyeghatékonyság, speciális kefék megléte legyen a listád élén. 

Porszívók különleges igényekre

Léteznek olyan porszívók, amelyek kifejezetten egy célcsoportnak készültek, ilyen például az allergiásoknak szánt vízszűrős porszívó. Az allergiás tünetek alapos takarítással is enyhíthetők, így, ha te is szenvedsz a por és a pollenek okozta szénanáthától, akkor egy ilyen speciális készülék enyhítheti a tüneteket.

Példa porszívó: a Thomas Aqua+ Allergy&Family egy olyan vízszűrős takarítógép, amely egy víztartályban köti meg a szennyeződéseket, sőt, még a finom port és a polleneket is. A szűrőjén keresztül így gyakorlatilag nem jut vissza por a levegőbe, ezért már egyetlen porszívózás után frissíti otthonod levegőjét is. Szükség esetén pedig a padló tisztítószeres felmosása, vagy a bútorok vizes tisztítása is elvégezhető vele.

A benti állattartás elterjedésével a gazdiknak szánt porszívók is megjelentek a kínálatban: ezek extra erős szívóerővel rendelkeznek, hogy akár a szőnyegek mélyéről is eltávolítsák az elhullajtott szőrszálakat. Összességében az állatszőr porszívókat a tökéletes tisztaság kedvelőinek is bátran ajánljuk.

Példa porszívó: ha egy ilyen gépre vágysz, akkor a Thomas Aqua+ Pet&Family-t neked találták ki. Turbó kefe mellett kifejezetten az állatszőrök ellen kialakított sörtés fej is a porszívó tartozéka, amellyel hosszú bundázatú kiskedvenc mellett is tiszta lehet a lakásod. Vízszűrője a por, allergének megkötése mellett a levegőt is frissíti, így porszívózás után a házikedvencek mellett is friss, illatos lesz a lakás levegője.

Thomas Aqua+ Pet&Family
Thomas Aqua+ Pet&Family

Takarítógépek

Végül, de nem utolsó sorban említést érdemelnek azok a takarítógépek, amelyek általában akár négyféle funkcióval is rendelkeznek. A hagyományos használaton kívül bevetheted őket vizes porszívózásra, kárpittisztításra és padlótakarításra is. A takarítógépek általában borsosabb áron elérhetők, de cserébe a háztartási munkák közül többet is el tudnak látni: felmosás, kárpit- vagy szőnyegtisztítás.

Ezen kívül pedig hazudnánk, ha azt mondanánk, hogy a kényelem nem fontos tényező a döntésnél. A modern porszívók többsége szerencsére már úgy készült, hogy megkönnyítse a takarítást. A könnyen guruló és extra hosszú vezetékkel rendelkező készülékek pont azért előnyösek, mert nagymértékben leegyszerűsítik a porszívózást. Az ergonómia a mai felgyorsult életvitelben legalább annyit nyom a latba, mint a nagy teljesítmény. Te is mindenképp vedd figyelembe ezt a szempontot, hiszen jól esik a takarítást nemcsak alaposan, de gyorsan is elvégezni.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást