Hogyan válassz gyökeres fenyőt?

Hogyan válassz gyökeres fenyőt?

Címlap / Otthon / Háztartás / Hogyan válassz gyökeres fenyőt?

Ha szereted a természetes fenyő illatát, de összeszorul a szíved, amikor karácsony után ki kell dobnod a vágott fát, a gyökeres növény vásárlása megoldást nyújthat számodra. Ám ahhoz, hogy a nappali cserepes dísze túlélje az ünnepi időszakot, és épségben kiültethesd a kertbe, körültekintően kell választanod az árusnál.

Egy kis cipekedés

Mielőtt megveszed, tudj meg annyit a gyökeres fenyőkről, amennyit csak lehet! Nem lesz nehéz dolgod a tájékozódásnál, hiszen e fák csak icipici gondoskodást igényelnek az ünnepek idején.
Csupán olyan praktikus dolgokkal számolj előre, mint a jelentős súly – tehát ne akard egyedül hazacipelni –, illetve ennél fogva a tény, hogy célszerű korábban kiválasztani a fa helyét a lakásban, elvégre nem szeretnél egy méretes dézsát ide-oda tologatni. 

Több fajta is létezik

Olyan fajta mellett tedd le a voksod, amely természetes körülmények között is előfordul a ház környékén. Így biztos lehetsz benne, hogy a fa jól érzi majd magát a kertben, és sokáig elél.
A talajtípus, a csapadékmennyiség, a szabad hely mérete és az esetleg érvényben lévő fatelepítési szabályok mind befolyásolják, melyik a legideálisabb számodra. A luc-, az ezüst- és a nordmann tökéletes választás.

Nézz körül a piacon!

Ha az előkészületek megtörténtek, ideje beszerezned a növényt. Ne vásárolj az első útba eső árusnál, legalább három helyen nézz szét!
Karácsony előtt akciókra számíthatsz, viszont a feltűnően alacsony ár gyanakvásra ad okot: előfordulhat, hogy sérült vagy beteg fát akarnak rád sózni, esetleg olyat, ami még tavalyról maradt meg. Nívós kertészeti árudákban és nagyobb áruházaknál kisebb eséllyel ér kellemetlen meglepetés.

Vizsgáld meg a fát!

Alaposan nézd át a fenyőt, mielőtt kifizeted! Húzd végig a kezed az ágain, és ha néhány tűlevélnél több hullik le, inkább ne vedd meg! A tűleveleknek egyébként zöldnek és keménynek kell lenniük.
A sárga szín és a puhaság betegségre vagy sérülésre utal. Az egészséges fa ágai rugalmasak, s élő hajtások találhatók rajta.

Kérdezd az eladót!

Bátran tegyél föl kérdéseket a fa állapotáról, hogy mikor vágták ki, milyenek a vásárlói visszajelzések, satöbbi. Ha az ujjbegyeddel ellenőrzöd a talajt – puhának és enyhén nyirkosnak kell lennie –, rögtön kiderül elegendő nedvességet kapott-e a fenyő.
A száraz, kemény föld arról árulkodik, hogy a kivágása óta bizony nem öntözték szegényt. A gyökeret általában vászonban vagy fóliában szorosan összecsomagolják, hogy ne sérüljön.

Nincs hová kiültetni?

Gyökeres fenyőt szeretnél karácsonykor, de nincs hely, ahová ültethetnéd az ünnepek után? Megoldást jelent számodra az a szolgáltatás, amelynek során néhány hétre kölcsönözhetsz földlabdás fát. Amennyiben nyitott vagy a jótékonykodásra, megteheted, hogy veszel egyet, majd adományként átnyújtod egy természetvédelmi szervezetnek.
Tévhit, hogy a gyökeres fenyő nagyobb rumlit csinálna a lakásban vágott társánál. Igaz, hogy föld van alatta, de az ebből eredő szennyeződéseket megelőzheted, ha terítőt helyezel a dézsa alá. Óriási előny, hogy kevésbé hullajtja tűleveleit a vágottnál, így talán még porszívóznod sem muszáj, miután leszeded a fát.

VIDEO Üde tavaszi barackos smink

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!