Hogyan tartsd meg az állásodat 2011-ben?

Hogyan tartsd meg az állásodat 2011-ben?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Hogyan tartsd meg az állásodat 2011-ben?

Akik az elmúlt években panaszkodtak munkájukra és elégedetlenek voltak a munkavisoznyokra, most félnek, hogy elveszítik azt.

Egy újabb statisztika szerint a tavalyi évnél több munkanélküli lesz, köszönhetően a hanyatló gazdasági viszonyoknak. Míg Amerikában megújulni látszik a munkaerő piac, Európának ebben a felében most éljük a krízis eddigi legmélyebb pontját, és talán itt még nincs vége.

Legtöbbször nem az alkalmazottak hibájából szűnnek meg a munkahelyek, a döntés felsőbb körökből jön. Ilyenkor nincs mit tenni. Viszont arról mi magunk is tehetünk, ha a leépítésekkor ránk kerül a piros X.

Azok számára, akik munkát keresnek, a szakértők azt javasolják, hogy az év eleje erre a legalkalmasabb, mert sok üresedés van a decemberi hónap után. A szakértők azt is tanácsolják, hogy tartsunk ki meglevő munkahelyünk mellett, mert egy biztos megélhetést biztosít, egy állandó pénzforrást, amelyből legalább állni tudjuk havi költségeinket.

Hogy biztosak lehessünk abban, hogy az idén is megteszünk mindent azért, hogy munkahelyünkön meg tudjunk maradni, érdemes figyelembe venni néhány tippet: pontosság, megfelelő öltözködés, a vállalati szabályok betartása, a munka maximális elvégzés, csapatszellem.

Ezen túlmenően a következő állásmegtartó-tippeket is vegyük figyelembe:

Rugalmasság

A legjobb megszabadulni attól a gondolattól, hogy csak azt a munkát végzed, ami a munkaköri leírásban is szerepel. 2011-ben a munkavállalók hajlandók kell legyenek plusz órákra, nagyobb erőfeszítésekre azért, hogy munkájukkal főnökeik elégedettek legyenek. A negatív hozzáállás és a ránk bízott munka el nem végzése komoly következményeket vonhat maga után.

Pozitív hozzáállás

Most minden eddiginél jobban meg kell mutatnod feletteseidnek, főnöködnek, hogy Te egy jó csapatjátékos vagy, aki soha nem panaszkodik hogy valamit „meg kell csinálnia”. Ne feledd, a negatív hozzáállás soha nem vezet jóra…most pedig minden eddiginél fontosabb, hogy elhagyd.

Kérdezz

Győzödj meg róla, hogy értesz ahhoz, amit végzel és a helyzet magaslatán vagy. Ne feledd, az alkalmazottak többsége azért nem teljesít színvonalasan, mert nem érti, amit a főnök elvár tőle – legalábbis nem teljesen.

Figyelj és tanulj

Ne csak hátradőlj kényelmesen a székbe ha épp nincs sűrgős elvégezni valód, hanem folyamatosan tartsd nyitva a szemed és a füled. Minden elcsípett információ hasznodra válhat. Ismerkedj meg különböző munkákkal, amelyeket akár te is elvégezhetsz, így elengedhetetlenné kezdesz majd válni a cégnél. Minél többet tudsz és minél hatékonyabb vagy, annál értékesebb leszel főnökeid szemében. Szóval akkor is gondolkodj, amikor épp szünet van, folyamatosan képezd magad.

Tervezz előre

Értsd meg pontosan mit szeretne a cég elérni a jövőben, mit terveznek és mik az előrejelzések. Ha leépítéseket terveznek, érdemes óvatosnak és felkészültnek lenni. Ha képes vagy a folyamatos munkára, akkor már nem rajtad múlik…ha arra kerülne a sor, tudni kell továbblépni.
 

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást