Hogyan tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy mitől lesznek felelősségteljes felnőttek

Hogyan tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy mitől lesznek felelősségteljes felnőttek

Címlap / Életmód / Család / Hogyan tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy mitől lesznek felelősségteljes felnőttek

Ezek a mai fiatalok…” – hangzik el oly gyakran sokunk szájából a mondat, pedig magunk neveljük a mai fiatalokat is. Netalán mi magunk sem vagyunk elég felelősségteljesek? Íme 6 tipp, hogyan tanítsuk meg a gyerekeinknek, hogy egy napon majd felelősségteljes felnőttek legyenek.

1. Bízz rá életkorának megfelelő feladatokat

A háztartásodban mindenkire rá lehet bízni neki passzoló feladatokat, hogy felelősségre tanítsd őket. Még a legkisebb totyogó is tud segíteni a háztartásban, és minél korábban elkezditek, később annál könnyebb lesz felelősségre szoktatni. Az apróságok, akik már tudnak járni, szívesen segítenek mosás után kiszedni a mosógépből a ruhát és odavinni a szárítóhoz, vagy meglocsolják a virágokat kis locsolóval, de segíthetnek tésztát nyújtani és pogácsát szaggatni, kenyeret dagasztani is, stb. Az ovisok már a porszívózásban is ügyeskednek, vagy megteríthetik az asztalt, letörölhetik a port a szekrényekről.

2. Fektessétek le a családtagok otthoni feladatait

Ahhoz, hogy ne minden háztartási munka a te válladat nyomja, érdemes már a gyermekek pici korában tisztázni, kinek mi a feladata a családban, amivel hozzájárul, hogy zökkenőmentes legyen az együttélés.

A legkisebbekre eleinte csakis olyan feladatokat bízzunk, amelyek számukra is kényelmesen elvégezhetők, és élvezik is őket, később pedig önként választhatnak a házimunkákból.

Arra figyeljetek, hogy ne maradjon olyan feladat, amit senki nem vállal, mert előbb-utóbb összedől a rendszer.

Kép forrása: IgorVetushko/depositphotos.com

3. Jó munkáért dicséret jár

Gyakran elfelejtjük megdicsérni a gyerekeinket, ha elvégezték a vállalt feladatot, és olyan természetesnek vesszük, hogy – ha minket sem dicsér meg senki – ez a probléma is kipipálva. Pedig ahhoz, hogy valóban felelősségteljes felnőttekké váljanak, bizony jól jön a dicséret. Külön figyeljünk arra, hogy a ki nem osztott, általuk mégis elvégzett munkáért elismerés jár: pl. ha összeszedik a szennyest, és a szennyes kosárba dobják, vagy lepakolják az asztalt étkezések után.

4. Használd okosan a jutalmazó eszközöket

Te sem kapsz minden egyes mosogatás után fagyit, és a gyerekedből sem lesz felelősségteljes felnőtt, ha minden alkalommal, amikor leviszi a szemetet, jutalommal díjazod az erőfeszítését. Alkalomadtán meglepheted őt egy-egy apró kedvességgel, de vigyázz, ne a jutalmazásért csináljon csak meg mindent, hanem a jól végzett munka öröméért és az általa elért eredményért tegye.

5. Hagyd, hogy megérezze a tettei következményeit

Mi lenne, ha mától nem takarítanál otthon, nem mosnál fogat, vagy nem vinnéd el a gyerekeket oda, ahová vinned kell őket? Természetesen minden feladatodat elvégzed, és a gyerekeid is ezt teszik majd. Ha néha mégis elfelejtenék, hagyd, hogy szembesüljenek cselekedeteik/passzivitásuk következményeivel. Persze érdemes előtte figyelmeztetni őket, hogy mire számíthatnak, ha nem teszik meg, ami a feladatuk lenne. Ne légy rájuk ilyenkor dühös, és maradj türelmes, hiszen még csak gyerekek. Időbe kerül, míg rájönnek a felelősségvállalás jelentőségére.

Igyekezz bátorítani őket arra, hogy önként részt vállaljanak a feladatokból, és ne azt lássák benne, hogy ha nem csinálják meg, bajba kerülhetnek, hanem a feladat elvégzése utáni jóleső érzés vezérelje őket.

Az útmutatásod ehhez elengedhetetlen, ha szeretnél belőlük valóban felelős felnőtteket nevelni.

6. Legalább egy közös étkezés egy nap

A mai világban szinte alig jut idő arra, hogy a család együtt legyen, de ha megteremted a mindennapi együttlét lehetőségét, érezni fogod a pozitív következményeit. Lehet, hogy az egész napod lótás-futás, reggel oviba, iskolába, munkahelyre, délután ugyanez még egyszer, leckeírás, főzés, és észre sem veszed, hogy valójában nem volt együtt a család.

Ha hétköznapokon is egy nap legalább egyszer le tudtok ülni együtt az asztalhoz, rendkívül sokat tudsz adni a gyermekeidnek. A nagy rohanásban könnyű elfelejteni, hogy mennyire szeretitek egymást, de ha mindenki érzi a törődést, elkerülhetitek a felelőtlen felnőttkort. Ha odafigyeltek egymásra, nemcsak felelősségre, de megértésre és szeretetre is tanítod a gyermekeidet.

VIDEO Így készíts pár perc alatt merész, füstös szemsminket

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!