Hogyan priorizáljunk, ha minden ugyanannyira fontos?

Hogyan priorizáljunk, ha minden ugyanannyira fontos?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Hogyan priorizáljunk, ha minden ugyanannyira fontos?

Munka, család, partner, barátok, edzés, házimunka, alvás, szórakozás. Csak néhány dolog, amelynek mindannyiunk életébe bele kellene férnie. Mindegyik ugyanannyira fontos, de néha úgy érezzük, hogy egy-kettő kivételével semmi másra nincs időnk. Mit lehet ilyen helyzetben tenni, hogyan priorizálhatjuk a dolgainkat, ha minden legalább ugyanannyira fontos? Hogyan válasszunk, mi alapján készítsünk rangsort?

Ha úgy érezzük, minden nagyon besűrűsödött, legelőször arra gondolunk általában, hogy a munkát nem szervezzük jól. Haza tudnánk indulni korábban is, ha csökkentenénk a kávészüneteket, feszítenénk a tempón, el tudnánk intézni mindent bent, nem vinnénk haza semmit. Próbáljuk kihozni magunkból a maximumot néhány napig, aztán azt vesszük észre, hogy holtfáradtan dőlünk minden este az ágyba, sokkal korábban, mint máskor szoktunk.

Ahelyett, hogy kizsákmányoljuk saját magunkat, inkább érdemes leülnünk gondolkodni néhány percre, és felállítani egy működőképes, élhető fontossági sorrendet. Ha a következő lépéseket követjük, ez sikerülhet.

Ne csak egy területre hagyatkozzunk

Érdemes úgy gondolnunk az életünkre, mint egy házra, amelynek stabilitásához nagyon fontos, hogy a megfelelő talapzatra épüljön. Ez azt jelenti, hogy minden területen rendbe kell hoznunk a dolgokat, hogy hosszú távon is jól érezzük magunkat.

Fontos a család és a barátok, a párkapcsolat, a munka és a szabadidő is. Ha priorizálnunk kell, ott is ugyanígy szét kell bontanunk a dolgokat, és megnézni, emocionálisan, fizikailag és szellemileg mire van szükségünk.

Például érzelmileg szükségünk van a szeretteinkre, hogy mindig érezzük mások támogatását, és hogy értékesen tölthessük el az időnket. Fizikailag az alvásra, a testedzésre, hogy bírjuk a terhelést, míg szellemileg a munkára, az intelligens kikapcsolódásra, hogy kíváncsiak, kreatívak maradjunk, és az idegeink se mondják fel a szolgálatot. Így ezeknek mind helye van a listánkon. Ez már jó kiindulási alap a rendszerezéshez, hiszen így azt is tudjuk, mire miért van szükségünk. Természetesen mindenkinek más tartozik ebbe a három zsebbe, de a lényeg, hogy ezeket megtalálja, hogy tudja, mit nem szabad kihagynia.

Hogyan priorizáljunk, ha minden ugyanannyira fontos?

Mire mennyi idő jusson?

Sajnos nem tudnánk mindenre patika mérlegen kimérve ugyanannyi időt szakítani, de nem is biztos, hogy erre szükség van. Érdemes készítenünk egy felosztást, például egy 50-30-20-as rendszert, amellyel beosztjuk az időnket százalékos arányba. Ez segít felállítani egy racionális rangsort, hogy mire mennyi időt szakítsunk úgy, hogy mellette másra is jusson kapacitás.

Legyenek határidők is

Természetesen számos feladatunk van az életben, és nem csak a munka területén. Ezért nagyon fontos, hogy adjunk magunknak határidőket, így leszokhatunk a halogatásról. Ha sok feladat gyűlik össze, akkor más, az élet értékes területeiből kell lecsippentenünk időt, hogy meg tudjuk ezeket oldani. A határidőkhöz néhány hét alatt teljesen hozzá tudunk szokni, így később nem lesz nagy problémánk ezzel az életben.

Adjunk magunknak szabadnapokat

A szabadnapjaink, hétvégéink valóban legyenek szabadon eltölthetőek.

Ha van feladatunk, akkor azt rendezzük le az elején, hogy ne legyen stresszes a további idő, így valóban tudunk pihenni, kikapcsolódni, töltekezni azokra az időkre, amikor visszakerülünk a hétköznapokba.

Ilyenkor elengedhetjük a priorizálási listát, és bátran tehetjük azt, amihez kedvünk van, akkor, amikor kedvünk van, hogy azokat a napokat, amikor a beosztás szerint kell élnünk, ne büntetésként fogjuk fel, hanem az életünk megfelelő sorvezetőjeként.

Kép forrása: pexels.com

VIDEO Ők lesznek 2024 legszerencsésebb csillagjegyei

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!