Otthon / Háztartás

Hogyan őrizzük meg ékszereink ragyogását

Tavasszal egyre több ékszer kerül elő, és bizony sokról kiderül, hogy már nem ragyog az eredeti fényében. Van, amelyik ténylegesen elveszíti a fényét, vagy „csak” elszíneződik, esetleg megkarcolódik. Lássuk, mit tehetünk ezek megakadályozása ellen!

Tárolás

Hogy megóvjuk ékszereinket a karcolódástól, igyekezzünk külön tárolókban tartani őket. A legideálisabb, ha külön kis rekeszes tartót szerzünk be nekik, esetleg egy fiókot kinevezünk észeres fióknak és abba elválasztókat teszünk, hogy ne érintkezzenek egymással.
Ha nincs ilyenünk, akkor tehetjük őket akár sima nejlonzacskókba is. Ez az ezüst esetében különösen fontos, így tovább megőrzi fényét és nem tud megkarcolódni sem.

Kefe, ecset

Az ékszereket gyakran tisztítjuk fogkefével vagy bármi más, kis fejű alkalmatossággal. Ezek nagyon jó szolgálatot tudnak tenni, de figyeljünk oda, hogy lehetőleg ne kemény fejű fogkefét használjunk erre a célra még akkor sem, ha már lényegesen puhábbnak érezzük, mint új korában.
Tisztítás előtt töröljük le az ékszereket, esetleg áztassuk be tiszta vízbe, hogy a szennyeződés feloldódjon és ne kelljen erőteljesen súrolnunk őket. A gazdagon díszített, sérülékenyebb ékszerek tisztítására használjunk inkább kis ecsetet.

Házi módszerek?

Bár sokan még mindig fogkrémmel tisztítják az ékszereiket, azért jó, ha tisztában vagyunk azzal, hogy hosszú távon ez nem kedvez azok felületének. Különösen károsak az alkoholtartalmú szerek használata, ezek ugyanis csökkenthetik a kövek fényét, ráadásul egyéb károkat is okozhatnak bennük, különösen a bizsukban.
Kerüljük az erős tisztítószereket is, ezek akár visszafordíthatatlan elszíneződéseket is okozhatnak, ráadásul feleslegesek is, hiszen áztatással ugyanolyan hatékonyan tisztíthatjuk őket.

Krémek

A testápolók, kézkrémek, de akár a szappan is rossz hatással lehetnek ékszereinkre. A bennük lévő anyagok kölcsönhatásba léphetnek az ékszerekkel, így azok akár elszíneződést is okozhatnak a nyakon. Nem utolsó sorban pedig a krémek beszivárognak az ékszer apró réseibe, ezáltal sokkal könnyebben fog egyéb szennyeződés is beletapadni, vagyis még gyakrabban kell majd tisztítani őket.
Ezért a krémeket, de akár a dezodort és parfümöt is legalább 15-20 perccel az ékszerek felvétele előtt használjuk. Így ezek nem léphetnek kölcsönhatásba egymással és nem éri kár az ékszereknek sem a minőségét, sem az élettartamát, és nem utolsó sorban a szépségét sem.

Erős vegyszerek

Az olyan erős vegyszerek, mint az otthoni tisztítószerek, vagy akár a hajfestéshez használt vegyi anyagok különösen rossz hatással lehetnek az ékszereinkre. Ezért minden takarítás előtt szabaduljunk meg ezektől, és hajfestés előtt is érdemes levenni őket – különösen a nyakláncot és a fülbevalót.
Vegyszereket lehetőleg soha ne használjunk az ékszerek tisztítására, de ha mégis, akkor törekedjünk arra, hogy minél nagyobb arányban oldjuk őket és a lehető legkevesebb ideig érintkezzenek az ékszerekkel. Használat után mindig alaposan öblítsük ki a vegyi anyagokat, hiszen idővel egy kis mennyiség is nagy károkat okozhat csillogó kedvenceinkben.

Ezüst ékszerek

Az ezüst ékszerek tisztítása sokszor már külön tudomány. Könnyen és gyorsan sötétedik, és kellő ápolás nélkül hamar elveszíti csillogását. A leggyakoribb tisztítási módszer a szódabikarbóna, amelyből egy kevés is elég és nincs szükség hosszú súrolásra. Vannak, akik szódabikarbónás vízben főzik ki az ezüstöt, ez is hatékony módszer.
Ha gyógyfürdőbe megyünk, akkor az ezüst ékszerek könnyen megfeketednek és szinte lehetetlennek tűnik a tisztításuk. Ilyenkor próbáljuk ki a fóliázást: csavarjuk egy csík fóliába az ezüst ékszereket és tegyünk mellé mosóport. Mindezt kezdjük el főzni, és látni fogjuk, ahogy a fólia egyre feketébb lesz. Ezzel párhuzamosan pedig az ékszerek egyre tisztábbá válnak, és gyönyörűen csillognak majd a furcsa tisztogatás után.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást