Hogyan őrizd meg a karácsonyfa illatát?

Hogyan őrizd meg a karácsonyfa illatát?

Címlap / Otthon / Háztartás / Hogyan őrizd meg a karácsonyfa illatát?

A frissen vágott fenyő egyik legnagyobb előnye a fantasztikus illatfelhő, ami körülöleli. Néhány tipp bevetésével nemcsak karácsonykor, hanem akár vízkereszt után is élvezheted a hangulatot!

Vágj az aljából!

Körülbelül 2-3 centimétert célszerű eltávolítanod a fenyő törzsének aljából a vásárlás után. Ezzel eltávolíthatod alulról az elhalt növényi sejteket, így javul a fa tápanyagfelvevő képessége.
Mielőtt beviszed a házba, ugyanezen okból ismét vágj belőle 2-3 centit. Gondolj bele: mindössze 4-6 centit veszített a fa a magasságából, ám ezért cserébe hetekkel megnyúlhat az élettartama!

Öntözd megfelelően!

A vágott fenyő illatának titka, hogy nem szabad kiszáradnia – a nedvességtartalmuktól megfosztott tűlevelek ugyanis nem árasztanak semmilyen illóolajat.
A vásárlás napjától kezdve figyelj rá, hogy mindig legyen a fa alatt egy kis víz, amit néhány naponta frissre cserélsz. A kivágás utáni napokban igényli a fenyő a legtöbbet.

Tartsd távol a fűtőtesttől!

A képeslapokról ugyan olyan szobabelső szokott visszaköszönni, melyen a fa a kandalló mellett, illetve az ablak előtt áll, valójában ez a lehető legrosszabb hely a fenyő számára.
A fűtőtest közelsége a tűlevelek száradását okozza, az ablak okozta huzatban pedig a lakás dísze egyszerűen „megfázhat”, tehát a hőingás okozta sokk áldozata lehet. Jó, ha a termosztátot egy-két fokkal lejjebb tekered ott, ahová tetted.

Ne dobd ki az ágakat!

A legtöbb fenyő egy kis csinosítást kíván, tehát itt-ott le kell metszeni az ágaiból. A levágott részeket ne dobd ki, inkább készíts belőlük díszeket, amelyek természetes légfrissítőként is funkcionálnak majd!
Szépen mutatnak az asztalon, az ajtón, az ablakban, s lényegében a lakás bármelyik pontján. Ha megfelelően osztod el őket, minden helyiségben fenyőillat terjeng majd.

Kis ventillátorral „csalhatsz”

Bár óva intünk attól, hogy huzatnak, szélnek vagy hirtelen hőhatásnak tedd ki a karácsonyfát, lakberendezési szakértők azt javasolják, hogy helyezz egy apró, fölfelé irányított ventillátort a fenyő talpához, így jobban eloszlik az illata – bónuszként pedig a légkeverés lévén folyamatosan friss oxigénhez jut a fa.
Állítsd a készüléket a lehető legalacsonyabb fokozatra!

A vodkás trükköt hagyd ki!

Egyes vélekedések szerint, ha lyukakat fúrsz a fatörzs aljára, vagy ha vodkát öntesz az alatta lévő vízbe, akkor hosszabb életű és illatosabb lesz a fenyőd. Tudományos megerősítés vagy cáfolat egyik feltételezésre sincs, ám a szeszesital használatától óva intünk, mert az alkohol minden esetben sejtroncsoló hatású, tehát nem valószínű, hogy segítene a növényen.
Amennyiben a díszeid anyaga engedi, két-háromnaponta permetezz egy kis vizet körülbelül 20-30 centiméteres távolságból a tűlevelekre, mert a kívülről kapott nedvesség növeli a fa élettartamát.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!