Hogyan maradjatok barátnők, ha más életszakaszban vagytok?

Hogyan maradjatok barátnők, ha más életszakaszban vagytok?

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / Hogyan maradjatok barátnők, ha más életszakaszban vagytok?

Különböző életszakaszok, különböző problémák, eltérő prioritások. Már rég nem az iskolapadban ültök, ahol mindennap találkoztatok, ahol mindent meg tudtatok beszélni, ahol ugyanaz volt a társaságotok és a napi problémák is hasonlóak voltak. De mi van akkor, ha az élet úgy hozta, hogy az egyik barátnőd éppen szül, a másik a karrierjét építi és mindene a munka, a harmadik egy komoly párkapcsolatban él, te pedig még mindig tanulsz, szingli vagy és teljes gőzzel éled az életed?

Nem véletlen

Kutatások is igazolják, hogy a mély barátságok alapja a hasonló gondolkodás, a hasonló személyiség vagy a közös világnézet. Azaz, nem véletlen, hogy a barátnőddel már évek óta jóban vagytok, ez sokkal több annál, mint hogy közös problémáitok voltak vagy egy társaságba jártatok.

Amikor eljön az a pont, hogy egyikőtök élete teljesen megfordul, akkor se felejtsétek el azt, hogy mi a barátságotok alapja, mit kaptok a másiktól és miért lettetek barátnők.

Ez ugyanis segít akkor is, amikor talán már hetek óta nem tudtatok beszélni és a találkozókat is sorra le kell mondanotok.

Mi tart össze?

Az előző pont kapcsán felmerül a kérdés, hogy mi volt az, ami egyáltalán összetartott eddig titeket? Minden barátság más, de egy közös.

Ha jó alapokra épül, akkor bármi is történjen veletek az életetek során – lehet, hogy lesznek jobb és rosszabb időszakok, olyan periódusok, amikor nem beszéltek vagy ritkán látjátok egymást – akkor is megoldjátok majd.

Ha vissza tudtok gondolni olyan élményekre, olyan közös emlékekre, amik szorosan összetartanak titeket, akkor félig már nyert ügyetek van.

Igen, erről néha szót kell ejteni, néha egy pohár bor társaságában jó nosztalgiázni és emlékeztetni önmagunkat arra, hogy mit is szeretünk olyan nagyon a másikban.

Legyenek új közös élményeitek

Igen, előfordulhat, hogy azok a barátságok végül az évek során elhalványulnak majd, amelyek kizárólag az előbb említett élményekből építkeznek.

Vannak hosszabb-rövidebb időszakok, amikor ez segít és könnyebben átlendít, viszont ha nem dolgoztok mind a két oldalon azon, hogy új tartalommal és új élményekkel is feltöltsétek a kapcsolatotokat, akkor lassan-lassan eltávolodtok majd a másiktól.

Nem baj, hogy ha a barátnődnek teljesen más problémái vannak, mint neked és jelenleg úgy tűnik, hogy másképp látja az életet, mint te.

Valahol biztosan megvan benne az a személyiség, amiért egymásra találtatok, így a legjobb megoldás, ha kezdeményező maradsz, próbáltok időt szakítani a közös programokra és még ha nincs is idő mindig a személyes találkozóra, legalább telefonon megosztjátok egymással, hogy mik történtek az elmúlt időszakban.

Hogy vagy?

Ahogy említettük, fontos, hogy ez a kapcsolattartás kölcsönös legyen, hiszen senkinek nem jó érzés a másikat hívogatnia úgy, hogy ő úgy érzi, hogy semmit nem kap vissza.

Az sem mindegy azonban, hogy mit osztasz meg a másikkal, miről beszéltek és hogyan álltok egymás problémáihoz.

Légy sebezhető, légy érzékeny, légy türelmes és kíváncsi. Ne csak azt meséld el, ami a felszínen van és a mindennapok történése, hanem oszd meg a barátnőddel azt is, hogy épp minek örülsz, milyen sikereket értél el és mi foglalkoztat a mindennapokban.

Mindenkinek a saját problémája

Amikor az előző pontban leírt beszélgetés zajlik és elsőre az a gondolatod támad egy-két téma kapcsán, hogy te jó ég, bárcsak nekem is ilyen problémáim lennének, akkor állj meg egy pillanatra, vegyél egy nagy levegőt és kezdd újra. Talán a legnagyobb buktató itt rejlik.

Ha különböző életszakaszokban vagytok, természetes, hogy különböző problémáitok vannak és a prioritás is megváltozik az életetekben.

Ha gyereked van, akkor észrevétlenül is többesszámban beszélsz, a gyermeked a legfontosabb számodra és egyáltalán nem érted, hogy hogyan lehet a szórakozóhelyről napfelkeltekor utolsóként távozni vagy a munkának élni. Különböző nézőpontok és különböző értékrendek.

A kulcs abban van, hogy elfogadd, meghallgasd és megértsd azt, hogy mindenkinek a saját problémája a legfontosabb, nem szabad lekicsinyelni azt, ami neked jelenleg kevésbé tűnik nagy dolognak.

Sőt, ebből akár tanulhatsz is!

Ha úgy érzed, hogy egy-két barátnőd egy olyan életszakaszba lépett, amit te még nem tapasztaltál meg, akkor ahelyett, hogy elteszed őket egy fiókba, hogy rendben ő gyerekesek, majd lecserélnek és másokkal barátkoznak majd, fogd fel az egészet úgy, hogy ez egy szuper tanulási lehetőség.

Egy tét nélküli lecke neked arról, hogy milyen komoly párkapcsolatban élni, milyen elvált szülőnek lenni, milyen a munkának élni, milyen gyerekeket nevelni.

Ha ezek esetleg még ismeretlenek számodra, akkor légy nyitott és próbáld meg levonni a tanulságokat, tanulj abból, amit jól csinálnak és gondold át, hogy mi az, amit te másképp csinálnál.

Hidd el, hogy bármi is legyen az az életszakasz, amiben vagy, a barátnőddel biztosan kölcsönösen sokat tanulhattok a másiktól, persze csak ha nyitottak vagytok rá.

Ne ítélkezz

Az életben alapvetően is fontos és jó lenne megtanulni, egy barátságban pedig kiemelten igaz.

Ha nem egyezik valamivel kapcsolatban a véleményetek, ha te máshogy élnéd az életed, mint a barátnőd, és úgy érzed, hogy azért kezdtek eltávolodni egymástól, mert szinte már semmiben nem hasonlítotok, akkor a probléma lehet, hogy abban van, hogy mindketten ítélkeztek.

Nehéz és egyben csalóka a másik helyzetébe képzelni magad és úgy értékelni a különböző élethelyzeteket és felmerülő problémákat, hogy valóban reális és ésszerű maradj.

Gondolj csak bele a saját helyzetedbe, valószínűleg csak te látod egy élethelyzet minden aspektusát a saját életedben, a legtöbb ember a környezetedben, még ha a legközelebbiekről is van szó, csak a töredékét tapasztalja ennek. Fontos, hogy ez mindig eszedbe jusson akkor, amikor ítélkeznél és esetleg arra készülnél, hogy tudatosan vagy tudat alatt megbántsd a barátnődet.

Légy rugalmas

Amikor még gimnáziumba jártatok, nem kellett túlságosan szervezkedni és erőfeszítést tenni azért, hogy gyakran találkozzatok, hiszen vagy ott voltatok mind a ketten az iskolában és már napközben is együtt voltatok, vagy korán végeztetek és a lazább napokon gond nélkül tölthettetek egymással hpsszú órákat.

Ma ez valószínűleg megváltozott és egy kicsit több szervezést igényel az, hogy összefussatok akár csak egy kávéra is.

Ha azonban te folyton azon duzzogsz, hogy miért halasztjátok el már harmadszorra a találkozót és emiatt nem tudod értékelni azt, amikor végre összejön, azzal az egészet elronthatod.

Ha rugalmas vagy, spontán és elég nyitott ahhoz, hogy esetleg pozitív csalódások érjenek, hogy a különböző életszakaszok ellenére egy szuper délutánt tölts együtt a barátnőiddel, akkor ez valószínűleg így is lesz. Próbáld ki, hiszen úgy, ahogy a legtöbb dolog az életben, ez is fejben dől el!

Nem mindegy, hogyan hasonlítgatsz

Természetes, hogy a környezeteddel hasonlítgatod néha magad, hiszen az önértékelésed és az, hogy hogyan látod magad, részben ezekből az élményekből és tapasztalatokból áll össze.

Ha a barátnőid már mind egy komolyabb életszakaszban vannak, mint te, abból ne azt hozd ki tanulságképp, hogy te mit csinálsz rosszul és mennyire vagy lemaradva tőlük, hanem próbáld a jó oldalát nézni.

Keresd meg azokat a tényezőket, amik neked még jobbá és egyszerűbbé teszik az életed, és próbáld meg értékelni őket, mert lehet, hogy a következő időszakban már nem lesznek ott neked.

Törekedj arra, hogy mindig tudj tanulni valamit a másikról, hallgasd meg a problémáid és te is oszd meg, ha valami nagyon foglalkoztat.

Becsüld meg azokat az embereket a környezetedben, akik érdemesek rá, viszont ha valakiről kiderült, hogy mégsem olyan igazi alapokra épült a kapcsolatotok, akkor engedd el, így neked is több időd lesz az értékes kapcsolataidra és nem is kell hiába küzdened egy olyan dologért, ami valójában nem is olyan fontos nektek.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást