Hogyan legyél sikeres ingatlanközvetítő?

Hogyan legyél sikeres ingatlanközvetítő?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Hogyan legyél sikeres ingatlanközvetítő?

Mik az első lépések, ha valaki ingatlanszakértővé szeretne válni?

A nulladik lépés, hogy eldöntsd: valóban ezt szeretnéd-e. Valószínűleg sok ismerősöd megpróbál majd lebeszélni róla. Az ingatlanközvetítő szakmának ugyanis létezik egyfajta negatív megítélése. De ha hiszel magadban és a sikeredben, az átlagosnál jóval magasabb havi fizetésre is szert tehetsz. 

Hazudnék, ha azt mondanám, hogy egyszerű lesz. Kitartó munkára és folyamatos önképzésre lesz szükséged ahhoz, hogy révbe érj. 

Az egyik legfontosabb, hogy merj másként gondolkodni! Légy te a kivétel! Az én utamat ez a mentalitás kísérte végig, mára pedig büszke vagyok a munkámra és az eredményeimre. Vonzó ajánlatnak tűnik, hogy értékes diplomával vagy szakmával elhelyezkedhetsz egy multinál, viszonylag magas kezdőfizetéssel. 

Az ingatlanközvetítő szakmában a saját utadat kell járnod, ami talán ijesztő, mégis korlátlan szabadságra tehetsz szert. A határ a csillagos ég, csak rajtad múlik, meddig jutsz el. Az ingatlanközvetítővé válás útján a következő lépéseket kell mindenképpen megtenned:

 • Elhatározás és motiváció a szakma iránt 
 • Megfelelő képzés(ek) elvégzése
 • Tanulni, tanulni és tanulni
 • Gyakorlatot szerezni
 • Szakértői képet kialakítani

Milyen képzéseket érdemes elvégeznie annak, aki az ingatlanközvetítői szakmában szeretne sikereket elérni?

Az első lépések egyike az önképzés. Ingatlanközvetítői tevékenységet pedig csak megfelelő szakképzettséggel végezhetsz. Nagyon sok kurzus és tanfolyam elérhető az országban és az interneten, ezért nehéz eldönteni, melyiket válasszuk. Érdemes hiteles, a szakmában már bizonyított képzők által hirdetett oktatásra jelentkezni. Én mindenképpen ezt az utat ajánlom. De fontos, hogy ne csak elméletben, hanem a gyakorlatban is elsajátítsd a tudást. A sikerhez vezető úton ugyanis ez az egyik legfontosabb. Keress olyan területet, ahol nagy értékű ingatlanok vannak a terepen, illetve a legjobbaktól tanulhatsz. A csapat és a vezető, akivel együtt dolgozol, meghatározóak a későbbi boldogulásod szempontjából. Ha tudod, merre tartasz, keress olyan személyt, aki már ott van – így biztosan tudni fogod a szükséges lépéseket.

Tudnál konkrét képzőhelyet is ajánlani, ami megfelel a leírásnak?

Az Otthon Centrum például pont ilyen. Nagyon fontos, hogy mindig profiktól tanulj. Itt a legjobb egyetemi oktatók fognak neked a meggyőzésről és egyéb bevált technikákról beszélni. Nem fogsz értéktelen oklevelet és tanúsítványt szerezni, hiszen szakmai tudásod a legjobbak előtt bizonyíthatod. A képzések interaktívak és gyakorlatorientáltak, így a folyamatos fejlődés garantált. A tanítási módszereknek köszönhetően korábban az Év Innovatív Franchise Hálózata díját is elnyerte az intézmény. A végzők pedig nemcsak valódi gyakorlati tudásra tesznek szert, hanem

 • a pszichológia, 
 • az ókori- és online retorika, 
 • az ingatlanelemzés, illetve 
 • a döntésirányítás 

terén is rengeteget tanulnak. A tanfolyamot követően pedig azonnal munkába is állhatnak, akár a képzőhely kötelékében.

Török Dávid, ingatlanszakértő

Elvégezted a szükséges képzéseket, megkaptad a végzettséget igazoló oklevet. Hogyan tovább?

Az első hónapok és évek a legnehezebbek. Nem foglak azzal hitegetni, hogy nem lesznek elutasításaid. Ez elkerülhetetlen, az ingatlanközvetítő szakmával jár. Meg kell tanulnod elfogadni, tanulni belőle és továbblépni. A kezdeti időszakban a nemek helyett az igenekre koncentrálj! Fogadd el azt is, ha nem fogsz eleinte olyan jól keresni. Én annak idején egy albérlet szobájában húztam meg magam, ahol vadidegen lakótársam lett. Úgy gondoltam, hogy megéri bevállalni az alacsonyabb jövedelmet és a kockázatot. Napról napra tanultam és fejlődtem, építettem a kapcsolatokat. Szerettem volna értéket teremteni, magamtól boldogulni. 

Ahhoz, hogy sikeres ingatlanközvetítővé válj, ki kell építened a személyes márkád. Ehhez egy hiteles szakértői képre lesz szükséged. Ehhez pedig tapasztalatra és gyakorlatra is szert kell tenned. Ha már úgy érzed, elég képzést elvégeztél és sokat olvastál a témában, egyszerűen vágj bele. A képzettségnél ugyanis fontosabb a mentalitás és a megvalósítás. A tapasztalatszerzés során pedig még tovább fejlődhetsz. Próbálj meg szakértőkkel együtt dolgozni, olyanokkal, akiktől elleshetsz hasznos trükköket. Egy idő után majd azt veszed észre, te magad is képes vagy jó eredményeket elérni. Nagyon fontos továbbá, hogy a külső benyomás se maradjon el: legyél mindig elegáns és udvarias. Tartsd be az ígéreteid és minden körülmények között maradj hiteles leendő vevőid körében. 

Amennyiben viszont úgy érzed, hogy nem szívesen szólalsz meg idegenek előtt vagy gondot jelent számodra elintézni egy-egy telefonhívást, nem biztos, hogy megéri befektetni az időt és energiát. Előfordulhat az is, hogy valakinek egyszerűen nem való ez a szakma.

Hogyan építettél ki személyes márkát és hiteles szakértői képet magadról?

Az első és legfontosabb, hogy először érj el eredményeket. Csak ezt követően kezdtem el kialakítani a személyes márkám, amikor már valós eredményeket tettem le az asztalra. Hiszen attól leszel hiteles, ha valós sikerek vannak mögötted. Éppen ezért teszem nyilvánossá minden hónapban az elért számaimat. Kezdőként is elkezdheted kiépíteni magadról a szakértői képet, de figyelni kell az átláthatóságra, hogy ne csak üres szavakkal dobálózz. Fontos továbbá, hogy alakítsd ki a szakmai kapcsolataid és menedzseld magad az online térben is. Ez manapság már elengedhetetlen. Saját honlapot, ingatlan blogot és vlogot vezetek, próbálok minél aktívabb lenni, hogy eljussak az emberekhez. Az ingatlanközvetítő szakma nem az a terület, ahol felvételizel az iskolába, elvégzed és már veheted a jobbnál jobb autókat. A jó hír viszont az, hogy rátermettséggel, kitartással és megfelelő hozzáállással még komoly egyetemi papírokra sem lesz szükséged.

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

  Írj egy hozzászólást