Hogyan legyek jó munkaerő úgy, hogy közben ne használjanak ki?

Hogyan legyek jó munkaerő úgy, hogy közben ne használjanak ki?

Címlap / Életmód / Pénz és hivatás / Hogyan legyek jó munkaerő úgy, hogy közben ne használjanak ki?

Az első munkahely mindenkinek meghatározó. Vagy azért, mert olyan jó és esetleg onnan megy nyugdíjba, vagy, mert megkapja az élet első, igazi pofonjait. Amikor bármennyire erősen próbálkozol, te mindig csak a kezdő leszel a feletteseid szemében. De mi ilyenkor a legjobb megoldás?

A kezdés

A vállalatok imádják a fiatal, pályakezdő titánokat, mert pontosan tudják, hogy mekkora lendülettel és tettvággyal hagyják el az egyetemet és kezdenek bele első munkájukba.

Arról nem is beszélve, hogy bérezés szempontjából is jóval alacsonyabbak a követelmények.

Ezeket megemésztve kell egy pályakezdőnek belevágni élete első munkájába, de úgy, hogy közben ne vele végeztessék el az összes piti feladatot és ne támasszanak vele szemben irreális követelményeket.

Mindenki szeretne jó első benyomást tenni, de, ha hagyod, hogy kihasználjanak, akkor az a rossz hírünk van, hogy ki is fognak.

Tehát már az elején vázold fel a játékszabályokat a te oldaladról, amitől egyébként csak jobban fognak tisztelni.

Túlóra, csak mértékkel!

A legtöbb ember már átélte a túlóra árnyoldalait, mikor képtelenség esti programot szervezned, hiszen tudod, hogy nagy valószínűséggel úgyis lemondod majd.

Sajnos ez alól nem tudsz mentesülni és gyakran az öreg rókáknak is túlórázniuk kell, viszont ebben is tudsz mértéket tartani.

Nem kell heti hét estéből ötöt az irodában töltened, mert így az élet elsuhan melletted, ezért amikor csak tudsz, gyere el időben akkor, mikor lejár a munkaidőd.

Még akkor is, ha a főnököd úgy dönt, hogy bent marad.

Nyilván rajta jóval nagyobb teher van, jóval nagyobb fizetésért, így ne hasonlítsd magadat hozzá. Neked még igenis fontos, hogy a barátaiddal légy, randizz és ápold a kapcsolataidat. Bár most lehet, hogy ez furán hangzik, de a munka is csak másodlagos szempont.

Ne hagyd, hogy ez határozza meg az életedet.

A „kedves” kollégák

Mikor valakiről kiderül, hogy lelkes, jó munkaerő, akkor általában mindenki megrohamozza különféle munkákkal, mert, hogy az a lelkes „idióta” még örül is a plusz feladatoknak, mivel úgy érzi, hogy ez csak javára válhat.

Igen, ez valóban így van, viszont különbséget kell tenned azok között, akik tényleg tanítani szeretnének és a vérbeli munkakerülők között.

Mert, hogy utóbbiak vadásznak a motivált pályakezdőkre.

Mindenképpen hasznos tanács ilyen esetben NEM-et mondani és kifejteni, hogy két ember munkájára már nincs kapacitásod.

Legyél bátor, határozott, mert akármennyire is kezdő vagy, nem kötelességed más munkáját elvégezned, csak akkor, ha a főnököd utasít rá.

Az első bértárgyalás

Hiába, ez is olyan, mint bármi más az életben, rutin és tapasztalat kell ahhoz, hogy elérd a célodat.

A cégek nem csak motiváltságuk miatt részesítik előnyben a pályakezdőket, hanem azért, mert őket jóval alacsonyabb bérrel tudják alkalmazni.

És, ha csak nincs nagyon jó kapcsolatod az adott vállalatnál, kezdőként kénytelen vagy belemenni a nem túl kedvező ajánlatba.

Ezzel egyébként nincs is semmi baj, hiszen a ranglétrát ki kell járni és nyilván jó szakemberré kell válnod ahhoz, hogy magasabb bérben részesülj, de, ha már úgy érzed, hogy eleget tettél le az asztalra, akkor bátran kérj fizetésemelést, vagy akár egy jobb pozíciót.

Fontos és hozzá tartozik a fejlődéshez önmagad érvényesítése is, szóval ne legyél szerény és bátortalan, mert akkor könnyen beleragadhatsz a helyzetedbe.

Viszont fontos, hogy csak egy adott idő után tedd meg ezt a lépést, mikor már joggal kérheted ezt főnöködtől.

Ha úgy van, állj tovább!

Az első munkahely mindenkinek nagy élmény, viszont egy idő után okkal érzeheted azt, hogy lépned kell.

Hiszen, ha egy cég nem biztosít feltételeket a fejlődésedhez, akkor nincs ott keresnivalód.

Mikor már eleget bizonyítottál ahhoz, hogy ne te legyél a kezdő, akire mindent rá lehet sózni, akkor természetes érzés, hogy többre vágysz.

Bármennyire is szereted az ottani légkört, ha nem érzed a támogatást, akkor menj olyan helyre, ahol már fel tudsz mutatni valamilyen tapasztalatot és elérheted, hogy komolyabban vegyenek.

VIDEO A sminkmester megmutatja, hogyan rajzolj profi tusvonalat magadnak

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!