Hogyan ismerheted fel a nárcisztikus személyiséget? Lehet, hogy te is az vagy?

Hogyan ismerheted fel a nárcisztikus személyiséget? Lehet, hogy te is az vagy?

Címlap / Életmód / Egészség / Hogyan ismerheted fel a nárcisztikus személyiséget? Lehet, hogy te is az vagy?

„Mindenki magára figyeljen, mert belőle csak egy van, a többiek meg sokan vannak!” – intett annak idején bennünket a testnevelés tanárom. Tény, hogy az ember elsősorban magáért tarozik felelősséggel, de közösségben élünk, hatással vagyunk egymás életére, ezért az a legegészségesebb, ha megtaláljuk az arany középutat. A narcisztikus embereknek ezzel komoly gondja van: mindig önmagából indul ki, mindent megtesz, hogy bebizonyítsa, különlegesebb másoknál, ám ez a kényszere valójában a kórosan alacsony önbecsüléséből fakad. De hogyan is lehet felismerni a nárcisztikus személyiségtípust? A psychologytoday.com szerint ezek a legszembetűnőbb jelek.

Rosszul viseli a kritikát

A kritikát senki nem hallgatja szívesen, de míg egy egészséges személyiségű ember megbirkózik vele, tanul belőle, vagy mérlegeli, hogy figyelembe kell-e vennie, addig a nárcisztikus emberek élesen reagálnak rá, jellemzően ellentámadásba lendülnek, és még a valóban jó szándékú észrevételeket is személyük elleni támadásként értékelik.

Alacsony önbecsülés

Noha a nárcisztikus emberek elsőre úgy tűnnek, mintha teljesen el lennének telve maguktól, valójában saját bizonytalanságukat próbálják így enyhíteni. 

Ha kicsit odafigyelsz rájuk, gyorsan kiderül, hogy az önbecsülésük rendkívül alacsony, bizonytalanok önmagukban, és folyton attól félnek, hogy mások mit gondolnak róluk.

Keresik a konfliktust

A nárcisztikus személyiség ahelyett, hogy a kompromisszumos megoldásra, a feszültségek elsimítására törekedne, hajlamos lehet szinte keresni a konfliktust, hiszen minden olyan helyzetben, ahol úgy érzi, ingatag talajon álló önbecsülését támadás érheti, azonnal ellentámadásba lendül. 

Nem egyszerű ezért együtt dolgozni vele, hiszen a legkisebb észrevételt, kérést is támadásként értékelheti, és a végsőkig képes szembe menni vele, csak hogy a saját igazát bizonyítsa.

Haraggal reagál

Szintén jellemző, hogy a nárcisztikus személyiség a kritikára, észrevételre, vagy általában bármilyen olyan helyzetre, amiben veszélyben érzi magát, esetleg egyszerűen csak bizonytalan, haraggal, dühvel, agresszióval reagál. 

Minden mással fel kellene fednie a valódi személyiségét és szembe kellene néznie saját bizonytalanságával, ettől azonban mindennél jobban fél, ezért inkább ezt az utat választja.

Nem szeret tanulni

A nárcisztikus személyiség hajlamos lehet az újdonságok elutasítására, elzárkózik minden olyasmitől, amit tanulni kell, mert fél az olyan helyzetektől, amiben alárendelt, még akkor is, ha ez csak azt jelenti, hogy valaki tanít, ő pedig tanul. 

Inkább elutasít, bezárkózik, és arra is hajlamos lehet, hogy az újdonságokat rossz színben állítsa be, és elítélje azokat, akik élnek velük.

Nem érzi az interperszonális határokat

A nárcisztikus személyiség nagyon rosszul teljesíthet az interperszonális határok felismerésében, nem érzi, hol kezdődik egy másik ember magánéletének a határa, és hol ér véget az övé. 

Mivel mindenről úgy gondolja, hogy az őrá van hatással, mindent abból a szempontból figyel, hogy rá milyen következményei vannak, ezért aztán azt is nehezen érti meg, ha valami nem róla szól, nem ő a főszereplője.

A közösségi média virtuóza

A nárcisztikus személyiség szomjazza a figyelmet, hiszen ez egy visszajelzés számára, hogy valóban különleges, kivételes, ezzel a gondolattal pedig csillapíthatja az őt állandóan mardosó kisebbségi komplexust. 
A közösségi média ezért neki igazi kincses bánya, folyton magáról posztol fényképeket, élete minden pillanatát megosztja, és lényegében bármire képes egy kis figyelemért, egy like-ért vagy egy hozzászólásért. 
Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást