Pénz és hivatás

Hogyan fogd meg a pénzt? Spórolási trükkök modern nőknek

Hogyan fogd meg a pénzt? Spórolási trükkök modern nőknek

Bármennyit is keresel, mindig jó, ha félre tudsz tenni belőle. Spórolni azonban sosem egyszerű, hiszen valamiről le kell mondanod cserébe – de hogyan csináld mégis, amikor mindenhol azt látod, hogy vedd meg, akció, megéri, kihagyhatatlan ajánlat? Íme néhány tipp!

Kalkulálj!

Mindennek az alapja a tervezés, azaz annak kiszámolása, hogy egy hónapban mennyit kell költened lakbérreszámlákra, ételre, mennyi az, amennyit a szórakozásra költesz, és mennyi maradhat egyéb dolgokra. Bármennyit is keresel, próbáld meg havonta legalább a 10-20%-át félretenni, hidd el, ez nem akkora összeg, amit ne tudnál nélkülözni!

Tipp: Vezesd néhány hónapig a költségeidet, hogy lásd, mire mennyit költesz – töltsd le például a Coin ingyenes applikációt, aminek segítségével kategóriákba sorolhatod a kiadásaidat, és heti, havi és éves bontásban ellenőrizheted őket.

via GIPHY

Légy profi, vagy bízd magad a profikra!

Az már nagy előrelépés, ha rászoktattad magad, hogy valamennyit minden hónapban félretegyél, azonban nem mindegy, ezt hogyan teszed. Ha a kispárnádba dugtad ezt az összeget, az egyrészt azért veszélyes, mert bármikor hozzáférsz és el tudod költeni, amikor egy kihagyhatatlan ajánlatot látsz, másrészt a pénzed sem kamatozik.

Ha van pénzügyi affinitásod, akkor ásd bele magad a különböző pénzügyi termékekkel kapcsolatos ajánlatokba és válaszd azt, ami a leginkább neked való. Fordulhatsz azonban profi pénzügyi tanácsadókhoz is, akik személyre szabottan tudnak neked segíteni!

via GIPHY

STOP-napok

Vezess be olyan napokat/heteket, amikor nem költesz semmire. Igen, jól látod, semmire! Elsőre lehetetlennek tűnik, de meg lehet csinálni, sőt nagyon tanulságos lesz, ha be tudod tartani.

Kezdj először egy hétvégével vagy egy hosszú hétvégével, amikor buli helyett csak összeültök a barátokkal, mozi helyett sétálni mész, a bevásárlás helyett pedig abból főzöl, ami a konyhádban van. Ez a taktika azért nagyon hasznos, mert ebben az időszakban rájössz, hogy mi az, amire igazán szükséged van.

via GIPHY

Csak az apró

Az aprók gyűjtése szuper módszer egy kis extra félretett pénzhez. Nevezz ki egy üveget, perselyt vagy malacot, ahová gyűjtöd a százasokat vagy kétszázasokat, és találd ki, mire fogod majd költeni az összegyűjtött összeget.

Lehet ez utazás, lakásfelújítás, vagy akár egy új laptop. Ezen kívül az is segíthet a spórolásban, ha készpénzzel fizetsz, hiszen bankkártyáról sokkal könnyebben költünk, mert nem érezzük annyira a pénz súlyát.

via GIPHY

Szórakozz okosan!

Amikor spórolásról van szó, először mindig a fontossági sorrendben leghátrébb álló élvezeti dolgokról kell lemondanunk. Tehát a szórakozásról, a költséges kikapcsolódásról, a bulikról… Valójában azonban ezekről semm kell teljesen lemondanod, csak egy kicsit másképp kell hozzáállnod.

Szervezd magadnál a buli előtti alapozást, élj a mozis és színházas kedvezményekkel, drága vacsi helyett pedig főzzetek otthon! Látod, nem is olyan nehéz költséghatékonyan szórakozni!

via GIPHY

Ruhák, ruhák, ruhák

A spórolás tekintetében a legnagyobb veszélyt a ruhák jelentik. Ügyesen megtervezed a hónapot, odafigyelsz, mire és mennyit költesz, majd egyszer csak beüt krach: akció van, meglátsz egy kihagyhatatlan ajánlatot, és vége mindennek.

Ilyenkor a legjobb megoldás, ha alszol rá egy-két napot! Lehet, hogy ezalatt rájössz, egyáltalán nincs is szükséged új ruhákra. Rakj rendeta szekrényedben, ott is biztosan előkerül majd néhány elfelejtett darab!

Az is fontos, hogy figyelj arra, amid van: mosd, szárítsd és tárold a ruháidat megfelelően, hiszen sok pénzt adtál ki értük, fölösleges lenne folyton ugyanazokra a dolgokra költened.

via GIPHY

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást