Otthon / Szórakozás

Hogy lehet a pulyka nagyobb ünnep a karácsonynál? Minden, amit a hálaadásról tudni akartál

Hogy lehet a pulyka nagyobb ünnep a karácsonynál? Minden, amit a hálaadásról tudni akartál

Hogyan lehet szinte a karácsonynál is komolyabban venni egy ünnepet, ami látszólag csak a pulykákról szól? Miért is adnak hálát ilyenkor az amerikaiak, és mi köze az egésznek Roosevelt elnökhöz? Egyáltalán: keresztény ünnep-e a hálaadás?

Az első hálaadás története

A hagyomány szerint 1620-ban a Plymouth fedélzetén az európai vallásüldözések elől az Újvilágba menekült telepeseknek nem volt könnyű az első évük. A fagyos telet csak az őslakos indiánok segítségének köszönhetően élték túl. November végén az indiánok hagyományosan megünnepelték a betakarítás végét, és 1621-ben a zarándokok a Mayflower fedélzetén szintén ünnepi lakomát rendeztek, ahová hálából meghívták az indiánokat is. A történet szerint ez volt az első hálaadásnapi vacsora.

Az ünnep kialakulása

A ma is ismert ünnep hagyományainak kialakulására sokáig várni kellett, csak az 1890-es évek végén, illetve az 1900-as évek elején alakultak ki a szokások, amikor a polgárháborúból magához térő Amerika identitását kereste. Elsősorban praktikus okokból – hiszen úgyis együtt a család, és a vacsora is fejedelmi – hamar szokássá vált ekkor tartani az esküvőket is. Ma már jellemzően inkább az eljegyzéseket időzítik erre a különleges napra.

Roosevelt szentesíti az ünnepet

Bár a hálaadás ünnepe meghonosodott, amolyan „felszenteletlen” ünnep maradt egészen 1941. november 26-ig, amikor Roosevelt elnök aláírt egy törvényt, és a hálaadást nemzeti ünneppé nyilvánította. Azóta november minden negyedik csütörtökje hivatalosan is a hálaadás napja, és munkaszüneti nap is az Egyesült Államokban. A legtöbb amerikai a pénteki napot is kiveszi, így igazi hosszú hétvége lesz a hálaadásnapi ünnepségből.

Szóval most keresztény ünnep a hálaadás, vagy sem?

A válasz is-is. Amerikában talán azért is tartják a karácsonnyal azonos, vagy még nagyobb jelentőségű ünnepnek a hálaadást, mert egyetlen valláshoz sem kapcsolható, így tényleg minden amerikai magáénak érezheti. Ugyanakkor maga a hálaadás rítusa nem idegen a keresztény hagyományoktól, a Bibliában is több utalás szerepel ezzel kapcsolatban. Nem szabad azonban elfelejteni, hogy a hálaadás az indiánok esetében – és több másik, európai kultúrában is – a betakarításhoz kapcsolódik, tehát eredetileg egyfajta szüreti mulatságból alakult ki, aminek gyökerei szinte minden országban megtalálhatóak.

Ami még különlegesebbé teszi az ünnepet

Az ünnep jelentőségét tovább növeli, hogy ezen a napon játszanak három NFL meccset is, illetve sok középiskola és egyetem is erre a napra időzíti az amerikai foci mérkőzéseket. Ezért lehet annyi, hálaadás témájú filmben látni, hogy míg a család nőtagjai a konyhában sürgölődnek, addig a férfiak a képernyőre tapadva bámulják a sportcsatornát – a vígjátékokban ebből aztán rendszerint valamilyen bonyodalom is szokott adódni.

Hagyományos hálaadásnapi vacsora

Hálaadáskor jellemzően olyan ételek kerülnek az asztalra, amelyeknek elkészítését a telepesek az indiánoktól tanulták meg. A legjellegzetesebb ezek közül a vadpulyka, olyannyira, hogy félik komolyan, félig viccesen a hálaadás napját pulykanapnak, vagyis Turkey-Day-nek, néha pedig egyszerűen csak T-Day-nek nevezik. Hogy milyen fontos szereplője a pulyka az ünnepnek, mi sem bizonyítja jobban, hogy az elnök minden évben „kegyelmet ad” egy szárnyasnak, aki aztán társaival élete végéig élhet egy erre a célra fenntartott farmon. A fogások között emellett többnyire szerepel még a kukorica, az áfonya, a burgonya és a párolt zöldbab is.

És végül egy hagyományos pulykarecept, ha kipróbálnád, mit esznek ilyenkor az USA-ban
Ha hihetünk az internetes forrásnak, az alábbi recept egyenesen a Nemzetközi Vadpulyka Szövetség ajánlása:
Hozzávalók: 500 g nagyszemű tengeri só, 4 liter víz,  1 db vadpulyka vagy bébi pulyka, kb 3 kilós, 2 db zöldalma, 1 fej nagy hagyma, 3 szál szárzeller, frissen őrölt fekete bors.

Elkészítés: A sót oldd fel a vízben, majd ültesd bele a pulykát úgy, hogy ellepje, és hagyd így egy fél napig ázni. Ez után mosd le a pulykát, és töröld szárazra, hasüregét pedig töltsd meg a kimagozott, kockákra vágott almával, a feldarabolt zellerszárral és a felszeletelt hagymával. Szórd meg borssal a pulykát – kerüljön a hasüregbe is – majd a mellével felfelé tedd a sütőbe és süsd 200 fokon 30 percig. Ezután csökkentsd a sütő hőmérsékletét 160 fokra és fordítsd meg a pulykát, majd süsd további másfél óráig. Ekkor fordítsd vissza, hogy a mellével felfelé legyen, és süsd készre. Ha kész, hagyd kihűlni, mielőtt szeletelni kezded.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást