Hogy élheti túl a gyökeres karácsonyfa az ünnepeket

Hogy élheti túl a gyökeres karácsonyfa az ünnepeket

Címlap / Otthon / Kert és terasz / Hogy élheti túl a gyökeres karácsonyfa az ünnepeket

Sajnos a statisztikák azt mutatják, hogy átlagosan csak minden második gyökeres karácsonyfa éli túl az ültetést. Hogy az örökzöld fa tovább díszíthesse kertünket karácsony után is, vegyük figyelembe a következő tippeket:

Öntözés

A szobában tartott földlabdás karácsonyfát érdemes néhány naponta megöntözni. Ez nem jelent nagy mennyiségű vizet, de alkalmanként 2-3 dl-t nyugodtan önthetünk rá, meg fogja hálálni.
Emellett ne csak a földet öntözzük, de néhány naponta permetezzünk vizet is a fenyő ágaira. Figyeljünk oda, hogy a belsőbb ágakhoz és levelekhez is jusson belőle. 

Hőmérséklet

A fenyő nem kifejezetten szereti a meleg környezetet, ezért igyekezzünk a fűtőtesttől távolabb elhelyezni. Ha az ünnepek alatt máshol volt, de még szeretnénk egy kis ideig élvezni a szépségét, akkor még most is áttehetjük a szoba másik pontjára.
Ha padlófűtésünk van, akkor megéri a fenyőt egy kisebb asztalon tartani, hogy lehetőleg ne a meleg talajon álljon.

Égők

Nyilvánvalóan a karácsonyfa díszítésére használt égők zavarhatják a fenyő életét, ha meleget bocsátanak ki.
Ezért érdemes lekapcsolni a világítást, mikor nem vagyunk a szobában, főleg éjszakára, hiszen olyankor órákig nem látja senki, így nem csak a fenyőfa túlélési esélyeit csökkentheti, de a villanyszámlát sem fogjuk indokolatlanul megemeli. 

Ültetőgödör

Ha már megvan a kiültetés helyszíne, akkor ássunk egy akkora gödröt, ami kétszer olyan széles, mint a fenyő labdájának a hosszúsága és szélessége. Ha fagyok várhatóak, akkor érdemes a gödröt még a fagyok beállta előtt elkészíteni, hiszen sokkal könnyebb dolgunk lesz a puhább földdel.
A fagyok ellen védhetjük a gödröt azzal is, ha az ültetésig szalmával kibéleljük a belsejét.

Kiszoktatás

Ha leszedtük a fát, még ne vigyük egyből az udvarra az ültető gödörbe, inkább fokozatosan szoktassuk a kinti levegőhöz. Ezért célszerű először árnyékos, zárt helyre, például a pincébe tenni minimum egy hétre, majd onnan kitenni a szabadba.
Ha lépésenként szoktatjuk újra hozzá a kinti hideghez, várhatóan jobban bírja majd a kiültetést is. 

Kiültetés

A kiültetéshez készüljünk fel egy nagyobb zsák termőfölddel és vízzel. A gödörbe oszlassuk szét a földet, előtte szedjük ki a fagy elleni védelemre szánt szalmát belőle. Állítsuk bele a fát, amiről előzőleg levettük a köteleket, hogy ezek ne akadályozzák később a gyökerek terjeszkedését.
A fa köré és a tetejére is szórjunk bőven termőföldet, majd öntsünk rá vizet. A fagyás ellen a szalmát visszatehetjük a törzs kötés a talajra. 

Utógondozás

A kiültetett fenyő nem igényel különösebb utógondozást. Az ültetés utáni néhány hétben még érdemes hetente egy alkalommal alaposan megöntözni, hogy a gyökeresedés biztosabb legyen.
Érdemes figyelni a fa leveleit, ha barnulnak, vagy száradnak és hullanak, akkor valószínűleg a fa nem tud megmaradni. Ilyenkor érdemes esetleg egy kis tápoldattal javítani a fenyőnk túlélési esélyein.

Előkészületek

Ha jövőre is ilyen fát szeretnénk, akkor jó, ha tisztában vagyunk néhány egyéb információval is: a fenyőt minél kevesebb ideig tároljuk a lakásban, díszítésig inkább a teraszon tartsuk.
Folyamatosan szoktassuk hozzá a meleg hőmérséklethez, előbb tegyük az előszobába és csak utána vigyük be a helyére, mikor már kicsit megszokta a melegebb levegőt. 

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást