5 jel, hogy allergiás vagy a férfiakra – Tényleg!

5 jel, hogy allergiás vagy a férfiakra – Tényleg!

Címlap / Szerelem / Párkapcsolat / 5 jel, hogy allergiás vagy a férfiakra – Tényleg!

Ha egy nő kipirosodik, bedagad, viszket, vagy egyéb kényelmetlenséget érez „ott lent” egy szexuális együttlét után, fennáll a veszélye, hogy sperma -allergiája van. Ez esetben előfordulhat, hogy a kellemetlen tünetek nemcsak a vagina területére korlátozódnak és az irritáció lehet enyhe, de egészen súlyos mértékű is. Az sperma-allergia szerencsére meglehetősen ritka, az Egyesült Államokban körülbelül 40.000 esetet regisztráltak eddig. A betegség neve hivatalosan „ondó plazma hiperszenzitivitás” és először 1958-ban jegyezte fel egy holland orvos. Tünetei elég változóak lehetnek, de többnyire az aktus után fél órával jelentkeznek. Jó hír, hogy az óvszer használatával elkerülhetőek a kellemetlenségek, de mindenesetre az alábbi öt reakció szex után azt jelentheti, hogy szó szerint allergiás vagy a férfiakra.

Megduzzadt, kipirosodott, viszkető nemi szerv

Az enyhe tünetek közé tartozik a már említett viszkető, kipirosodott és bedagadt vulva. Ez a tünetegyüttes még nem nevezhető súlyosnak, viszont annál zavaróbb és a kényelmetlenség napokig eltarthat. Komolyabb allergiás reakció esetén a hólyagok is megjelenhetnek a bőrön, ráadásul nemcsak ott, hogy a spermával érintkezett, hanem az egész test területén. 

Húgyúti fertőzésnek diagnosztizálják

Mivel a húgyúti fertőzésnek – amit a köznyelv leginkább “felfázásként” ismer – is nagyon hasonló szimptómái vannak, sajnos előfordul, hogy a beteget félrediagnosztizálják. Sőt, az is előfordul, hogy maga a sperma-allergia okoz húgyúti fertőzést, bár a pontos összefüggést még vizsgálják. Annyi bizonyos, hogy a fertőzést baktérium okozza, ami a szex során kerül a nő szervezetébe és a már említett kellemetlen tüneteken kívül fájdalmas vizeléssel is járhat. 

Gombás fertőzésnek hiszik 

Gombás fertőzéssel is összekeverhetik az orvosok, ami elsősorban azzal magyarázható, hogy mikor a sperma elpusztítja a vaginában található hasznos, úgynevezett „jó” baktériumokat, valóban előfordulhat gombás fertőzés. Ha azonban a gombás megbetegedés elleni kezelés nem vezet eredményre és a tünetek nem múlnak, kiderülhet, hogy a sperma-allergia a ludas.

Csalánkiütés

A kiütés az egyik leggyakoribb velejárója az ondóra való túlérzékenységnek. A csalánkiütés egy bőrtünet, méghozzá az a vörös duzzanat, amely a bőr középső rétegében az érpályából a szövetek közti térbe kiszűrődött, a szokásosnál nagyobb mennyiségű folyadék. Legtöbb esetben ott alakul ki, ahol a bőr a spermával érintkezett – a vaginában vagy esetleg a szájban – de nem ritka, a „teljes rendszer reakció”, mikor az egész testet beborítja a kiütés. Az urtikária – vagy csalánkiütés – relatív gyakori és egyszer-egyszer mindenkinél előfordulhat, ha viszont ez rendszeres, már indokolt az alapos kivizsgálás.

Anafilaxiás sokk

Ez ugyan rendkívül ritka, de előfordul, hogy olyan heves az allergiás reakció, hogy a beteg perceken belül fulladozni kezd, esetleg el is ájul. Ilyenkor a kezdeti tünetek émelygés, hányinger, szédülés, hányás ,majd heves légszomj. A vérnyomás leesik, ez okozhatja az eszméletvesztést. Bizonyítottan sperma-allergia okozta anafilaxiás sokkba szerencsére még senki nem halt bele, de az érzelmi trauma jelentős ilyenkor. Az ondó plazma hiperszenzitivitás nagyon kevés embert érint, de ha ismerősek a panaszok, nem árt kivizsgáltatni magad egy orvossal. Azt is meg kell említeni, hogy a nőknél jelentkező sperma-allergia nem partner-specifikus, azaz a szexpartner cseréje nem fogja megoldani az allergiás panaszokat. Vagy az óvszer a megoldás, vagy a „hiposzenzibilizáció”, amely kezelés során a szervezet fokozatosan építi ki az allergénnel szembeni toleranciát.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást