Hódít az ötvenes évek: a nőiesség fénykorának divatja ma is irányadó

Hódít az ötvenes évek: a nőiesség fénykorának divatja ma is irányadó

Címlap / Stílus / Divat / Hódít az ötvenes évek: a nőiesség fénykorának divatja ma is irányadó

Bár eltelt több mint fél évszázad, de Marilyn Monroe, Sophia Loren, Marlene Ditrich vagy Grace Kelly nevét ma is sokan ismerik. A nőideálok népszerűsége az ötvenes években a pápa ismertségével vetekedett, csillaguk pedig évtizedeken át fényesen ragyogott, amit ma már csak kevesen mondhatnak el magukról. Az ötvenes években egy igazi nő feltűnő volt, lehengerlő, ugyanakkor törékeny és mindig mosolygós.

A kor, amikor alapjaiban változott meg a divat

Az elmúlt hatvan évben többször is átalakult a női ideál. Az évezred elején oly divatos anorexia-hullám szerencsére már a múlté. Bár a hölgyek évezredek óta küzdenek azért, hogy súlyuk ideális legyen, a kétezres évek betegesen sovány toppmodelljei már ritkábban bukkannak fel a magazinok címlapjain.

Ismét hódít az ötvenes évek, amely a nőiség és a nőiesség fénykorának számít az elmúlt száz évet tekintve. Az ötvenes években hazánkban dübörgött a kommunizmus, az egyenlőség elve nem csak ideológiai szinten mutatkozott meg, hanem az öltözködésben is. Dacára a politikai különbözőségének tőlünk nyugatabbra sem volt ez másként.

Ha valaki divatos akart lenni – márpedig mindenki divatos szeretett volna lenni – akkor nem sokat válogathatott, a kirakatok, a divatlapok ugyanazt a néhány szabásmintát variálhatták a század közepéig. Az egyediség és a személyes stílus legfeljebb abban mutatkozott meg, ha valaki a megszokottól eltérő színt, vagy hangsúlyosabb kiegészítőt választott. A legnagyobb újítást olyan nagy tervezők hozták az ötvenes években, mint Christian Dior, Coco Chanel vagy a Givenchy, akik alapjaiban változtatták meg a divatról alkotott elképzeléseket és ma is meghatározók a szakmában.

Pöttyös minden mennyiségben

Az ötvenes évek legjellemzőbb, a nőiséget mindenek fölé emelő ruhadarabja a térd alatt végződő pöttyös ruha. A népszerű outfit színeinek csak a képzelet szabhatott határt.

Stylistok szerint a pár centivel rövidebb változata az idei évben is divat lesz. A széles, mell alatt végződő gallérral, buggyos ujjal varrt darabok kötelező kiegészítője volt az öv.

A felső és az alsó testet nyomatékosan különválasztó öv egyetlen feltétele az volt, hogy színben a ruhával harmonizáló legyen. Mérete, anyaga az egészen szolid vékony bőrpánttól a hatalmas selyem masniig változhatott.

Kendő és napszemüveg

A pöttyös ruhadarabok mellet az évtized divatszimbóluma a napszemüveg és a fejkendő. A Smiffy’s napszemüveg nőies változatai színesebbek voltak, míg a férfiak közül legfeljebb Elvis Persley rajongói térhettek el a sötét, szolidabb formától.

A második világháború utáni időszakban azok a fiatal hölgyek lettek a divat legfőbb követői, akik a háború borzalmait kisgyermekként, testközelből élték át.

A megpróbáltatások, a nélkülözés és a halál közelsége céltudatossá tette a nőket, akik az új korszak lehetőségeit igyekeztek a végletekig kihasználni, s ezt megjelenésükben is hangsúlyozták.

Frizurák a múlt század közepéről

A hajsütés fénykora az 1950-es évek. Bár a kezdetlegesnek számító technika abban az időben még nem volt túlságosan hajbarát, a hölgyek mégis hajlandóak voltak beáldozni hajkoronájukat néhány kacéran göndörödő tincsért.

Egyenes haj vagy lelapult frufru szóba sem jöhetett a korszakban, legalább egy tucat óriás hajcsavaró minden nő fürdőszobájában ott lapult. A rövid hajat csak egészen bátor hölgyek engedték meg maguknak, rájuk általában úgy néztek a többiek, mintha a Marsról jöttek volna.

A hullámos, hosszú haj azóta sem ment ki a divatból.

Elképesztően szűk derék és hegyes mellek

A buggyos ujjak és a csípőtől szélesedő szoknyarészek igazi homokóra alakot kölcsönöztek viselőjüknek. A szorosra húzott füző kihagyhatatlan kiegészítőjeként a lövedék formájú, csúcsos melltartó, a bullet bra hódított.

A látvány fokozása érdekében speciális melltartó betéteket használtak a hölgyek. Nyugodtan beismerhetjük, hogy nagyanyáink korában sem lehetett könnyű igazi nőnek lenni.

Egy fojtogató fűző, és a női kebleket összepréselő melltartó után már csak a 12 centiméteres tűsarkú hiányzott. A korabeli nők mégis rajongva követték ezeket az újításokat.

Kivillanó combok a vízparton

Az ötvenes évek napsütötte, homokos tengerpartjain bikinit csak elvétve viselhetett egy napfürdőző fiatal nő. Nyakpántos vagy pánt nélküli egyrészes, illetve a ma is népszerű tankini csalogatta a kíváncsi férfi szemeket.

A fürdőruhák alsó része mai szemmel nézve inkább miniszoknyára hasonlítanak, de a nadrágos változat is jellemző darab. A strand divat legmerészebb ruhái is inkább szemérmesen takarták a női testet, mintsem közszemlére tegyék azt.

VIDEO 10 ecset, ami nélkül lehet sminkelni, de nem érdemes

Kövesd a Bien.hu cikkeit a Google Hírek-ben is!