Egészség / Életmód / Lélek

Hisztisek és agresszívek? 5 tévhit az egykéket illetően

Hisztisek és agresszívek? 5 tévhit az egykéket illetően

Ha valaki egyke, akkor a többség egyből arra asszociál, hogy ez a valaki egy önző, irigy ember, pedig ez nincs kőbe vésve. Sőt, nagyon sok olyan rosszindulatú téveszme kering róluk, amivel szeretnék őket beskatulyázni, valljuk be, hiába.

Nem képesek szeretni

Mivel társadalmunk tele van előítéletekkel, ezért könnyű olyat állítani egy másik emberről, amit mi elképzelünk és persze a valóság ezt korántsem tükrözi.

Például azt, hogy valakinek azért esik nehezére szeretetet adni egy másik ember számára, mert egyke és soha nem tudta megtanulni, hogy milyen az, mikor valaki önzetlenül szeret valakit. Ez pedig az egyik legnagyobb tévhit az egykékkel kapcsolatban.

Először is ők is ugyan olyan emberek és ők is vágynak arra, hogy szeressenek és szeretve legyenek. Valóban az egy másik kérdés, hogy mennyire önzőek egy kapcsolatban, hiszen hozzá voltak ahhoz szokva, hogy mindig, mindent megkaptak és nem kellett egy testvérrel osztozkodni, de ez egyáltalán nem jelenti azt, hogy erre ne lennének képesek.

Rosszabb barátok

Miért is? Pont az ellenkezőjét állítanánk az egykékről, mivel ők sokkal jobban ragaszkodnak a barátaikhoz, jóformán testvérként tekintenek rájuk.

Ezért biztos lehetsz abban, hogy egy egyke barát soha nem fog téged cserbenhagyni, sőt küzdeni fog érted, akár egy testvérért.

Valljuk be, hogy csak sokkal könnyebb sztereotípiákban gondolkozni, mint átgondolni, hogy ki miért olyan amilyen.

Magányosak

Mégis miért lennének azok? Nekik is lehetnek barátaik, sőt általában van is belőlük bőven. Ráadásul jellemző a testvérpárokra, hogy ők gyakran inkább egymástól elkülönülve szeretnek játszani.

Valójában erről szó sincs, sőt megtanulják, hogyan érezzék jól magukat akár egyedül is. Ez egyébként a későbbi életükre is hatással lesz, mivel sokkal könnyebben boldogulnak majd egyedül, nem hátráltatja őket, ha bizonyos helyzeteket egyedül kell megoldaniuk.

A tudományos kutatások tanúsága szerint azok a gyerekek, akik versenyhelyzet nélkül alakíthatják életüket, sikeresebbek, mint a testvér mellett növekvő gyerkőcök. Nyilván a szülők részéről is nagy a felelősség, hogy gyermekük ne legyen folyton-folyvást egyedül, ezért érdemes közösségbe járatni és tudatosítani benne, hogy ezt a fajta egyedüllétet inkább pozitívumként élje meg.

Hisztisek és beképzeltek

Ez is egy kisarkított tény az egykékre nézve, ugyanis egyáltalán nem követelmény, hogy valakinek ilyen személyisége legyen, ha éppenséggel nincs testvére.

Az tény, hogy talán sokkal jobban küzdenek a céljaikért és határozottabb a fellépésük, ami leginkább annak köszönhető, hogy nagyon semmin nem kellett osztozkodniuk korábban.

Testvérek között általában jellemzőbb a hiszti, mivel megy a folyamatos harc a játékokért, a szülők figyelméért, amit gyerekként nehéz megélni. Amit te, vagy bárki beképzeltségnek láthat egy egykénél, az valójában csak határozottság és tudatosság.

Agresszív, parancsolgató felnőttek

Bár van benne némi igazság, túlzás lenne azt állítani, hogy ez is ezen múlik. A legtöbb felnőtt nem azért válik agresszív, parancsolgató személlyé, mert nincs testvére, hanem azért, mert esetleg nem volt mögötte a megfelelő szülői háttér.

Ez testvérrel és a nélkül is ezen múlik. Vagyis, ha találkozol egy agresszív, parancsolgató egykével, akkor ne az legyen az első, ami eszedbe jut, hogy ez egy testvér hiánya miatt van, hanem az, hogy valamit gyerekként nem kapott meg, ami által a személyisége pozitív irányba változhatott volna.

Még nem szólt hozzá senki. Legyél te az első!

    Írj egy hozzászólást